TEHNO RECENZIJa

[FOTO] Sitno, ali bitno: Isprobali smo najnoviji Samsung Galaxy S23

11.02.2023 u 12:52

Bionic
Reading

Najjeftiniji predstavnik najnovije serije Samsungovih mobitela igra sigurnu igru uz solidan asortiman očekivanih, ali dobrodošlih značajki

Kao i svake godine dosad, najveći igrači u svijetu smartfona igraju igru iteracija. Daleko smo od vremena u kojima je svake godine telefon morao biti dramatično drukčiji. Uz dominaciju američkih i korejskih smartfona u premijskom sektoru, novi uređaj se svake godine obično svodi na nekoliko dobrodošlih, ali minijaturnih nadogradnji. Priča je slična i s najnovijim Samsung Galaxyjem S23 - premda ne donosi nikakve dramatične promjene, pruža sve što se očekuje od serije, uz asortiman sitnih, ali bitnih nadogradnji.

Dizajn i prvi dojmovi

Kao i prošlogodišnji S22, S23 dolazi s najkompaktnijim kućištem u seriji. Njegova dijagonala od 6,1 inča komplimentirana je fino zakrivljenim aluminijskim rubom koji podsjeća na iPhone X, uz minimalistički zaslon AMOLED od 120 Hz, čiju čistoću remeti samo izrez za selfi kameru. Okrenemo li prilično lagan uređaj na drugu stranu, vidjet ćemo detalj koji ga vizualno razdvaja od prošlogodišnjeg modela. Umjesto izreza ili izbočine za kamere, sve što nas je dočekalo su tri vertikalno aranžirana objektiva na elegantnoj staklenoj mat pozadini. Kombinacija sjajnog ruba i mat stakla ugodna je oku i prilično nenametljiva, pogotovo kod crnog modela koji smo dobili priliku isprobati.

Kad smo već kod materijala, spomenimo da Galaxy S23 koristi novu verziju Corning Gorilla Glass Victusa 2, a koja, kao što to obično ide, pruža bolju zaštitu od oštećenja uzrokovanih padovima, ključevima u džepu i tako dalje. Dobrom dojmu doprinosi i za 450 nita svjetliji ekran koji je u najnovijoj iteraciji još povoljniji za gledanje pod jačim osvjetljenjem.

  • +8
Samsung Galaxy S23 - slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Performanse i softver

Ispod pojačanog ekrana povećane svjetline skriva se i pojačan hardver koji u najnovijoj iteraciji donosi Qualcommov čipset gdje god telefon kupili. S23 pokreće Snapdragon 8 Gen 2 s povećanim radnim taktom, a dolazi uz pojačanu bateriju od 3900 mAh s podrškom za reverzibilno i brzo punjenje do 25 W.

Telefon će i ove godine, zahvaljujući One UI-ju 5.1 temeljenom na Androidu 13, živcirati čistunce, no nama se softver, ignoriramo li nekoliko dupliciranih programa i, na sreću, izbrisiv bloatware, jako svidio. One UI 5.1 donosi jako elegantno sučelje s trendi značajkama poput Modes and Routines, Samsungovog spina na iPhoneove Focuse. U njima se pored pozadinskih slika i rasporeda ikona, ovisno o modu, mogu modificirati notifikacije i widgeti. Kad smo već kod njih, drago nam je vidjeti da One UI podržava stacking, odnosno slaganje više widgeta jedan na drugi te njihovu izmjenu prema potrebi.

Operativni sustav donosi poboljšan rad s modom Dex, glađe animacije i načelno brže korisničko iskustvo nego kod prijašnjeg One UI-ja. Na koncu, najnoviji operativni sustav više je ili manje isti kao prošli, uz nekolicinu dobrodošlih kozmetičkih i funkcionalnih preinaka.

Što se samog rada uređaja tiče, on se pokazao iznimno učinkovitim pri reprodukciji medija, surfanju i fotografiji, 'drapajući' kroz sve od najzahtjevnijih igara do najkompleksnijih aplikacija. Jedina stvar koju smo pri produljenom korištenju primijetili je zagrijavanje pri intenzivnom radu, no napominjemo da smo na njega navikli isprobavajući slične kompaktne Androide.

Kamera i fotografije

Samsung Galaxy S23 dolazi sa sustavom od tri stražnje kamere, istim kao kod Galaxyja S22, a novitet dolazi u obliku jače selfi kamerice sa senzorom veće rezolucije.

  • +8
Samsung Galaxy S23, primjeri fotografija Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Primarna je kamera, tako, širokokutni senzor od 50 MP uparen s telefoto kamerom od 10 MP i ultraširokokutnom kamerom od 12 MP. Rezultat su standardne fotografije od 12 MP te nude veliku količinu detalja uz Samsungovu prepoznatljivu superzasićenu paletu. Fotografije snimljene danju su bistre, živahne i kontrastne dok one snimljene noću naglašavaju ambijentalno osvjetljenje te se u načelu snimaju brže nego prošle godine. Sveukupni dojam je, tim rečeno, više nego dobar, makar ne dramatično bolji u odnosu na prošlogodišnje izdanje.

Jedna stvar koju bismo rado spomenuli je skriven način snimanja u 50 MP jer nudi puno rafiniranije detalje, precizniju definiciju boja i širi dinamički raspon od automatskog snimanja. Da, slike su malo zrnatije, no zahvaljujući većoj rezoluciji, ako ih smanjite na 12 MP, dobit ćete puno prirodnije rezultate s puno jasnijim detaljima.

Promjena kod S23 dolazi i u obliku frontalne kamere od 12 MP koja premašuje mnoge druge Samsungove smartfone, one koji su, podsjetimo, koristili senzor od 10 MP. Selfiji su, očekivano, bistri, kontrastni i podložni uređivanju nizom više ili manje iskrenih filtra.

Završni dojam

Samsung Galaxy S23 nije prevelik napredak u odnosu na Galaxy S22, što znači da vlasnici prošlogodišnjeg uređaja možda neće pohrliti u dućane zbog nekoliko promjena u dizajnu. Ono zbog čega ovaj telefon zaslužuje svaku pohvalu su performanse koje pruža modificirani Qualcommov čip, jednostavno i svestrano sučelje te kamera koja će snimati lijepe fotografije u najširem spektru osvjetljenja. Samsung Galaxy S23 se na kraju dana pokazao kao lijep i kompaktni Android koji radi sve što se od njega traži te koji će, makar neće pronaći rojeve fanova među vlasnicima Galaxyja S22, definitivno pronaći publiku među ljubiteljima manjih flagship uređaja.

  • Ime: Samsung Galaxy S23
  • Platforma: Android 13, One UI 5.1
  • Materijali: staklo (Gorilla Glass Victus 2), aluminij
  • Ekran: 6,1 inč, AMOLED, 120 Hz, 1750 nita, FHD
  • Prednja kamera: 12 MP, f/2.2, 26 mm (širokokutna), Dual Pixel PDAF
  • Stražnje kamere:
  • 50 MP, f/1.8, 24mm (širokokutna), 1/1.56", 1.0µm, Dual Pixel PDAF, OIS
  • 10 MP, f/2.4, 70mm (telefoto), 1/3.94", 1.0µm, PDAF, OIS, 3x optički zum
  • 12 MP, f/2.2, 13mm, 120˚ (ultraširokokutna), 1/2.55" 1.4µm
  • Baterija: 3900 mAh, reverzibilno punjenje, brzo punjenje do 25 W, bežično punjenje
  • Što je u kutiji: smartfon, igla za SIM, USB-C kabel
  • Cijena: 979 eura