POGLED U BUDUĆNOST

Ericsson: 5G će povezati ljude i internet stvari

20.08.2015 u 18:41

Bionic
Reading

Do 2020. imat ćemo 7,7 milijardi mobilnih širokopojasnih pretplata, mobiteli će proizvoditi deset puta više podataka mjesečno nego sad, a očekuje se kako će promet videa na mobilnim uređajima porasti 13 puta. Kako odgovoriti na te izazove?

Svjedočimo intenzivnoj digitalizaciji raznih gospodarskih grana, a taj će se proces u sve većoj mjeri nastaviti i u bliskoj budućnosti kako će 5G biti širom svijeta prihvaćan za novi globalni standard povezivosti.

Do 2020. imat ćemo 7,7 milijardi mobilnih širokopojasnih pretplata (danas smo na nešto manje od tri milijarde). Svi ti mobiteli proizvodit će 30,5 eksabajta podataka mjesečno (deset puta više nego sad), a očekuje se i kako će promet videa na mobilnim uređajima porasti 13 puta.

Kako bi se mogli nositi s tolikim povećanjem opterećenja, telekomi će trebati mreže nove generacije. Odgovor će, smatraju u Ericssonu, biti tehnologije 5G.

Ključ digitalizacije leži u načinima na koje različite industrije koriste 5G za transformaciju poslovanja. Tako će razni poslovni sustavi koristiti dijelove mreže usklađene sa specifičnim zahtjevima svake industrije. 5G radio pristup, jezgrene mreže i upravljanje kompleksnim ICT sustavima poduprijet će raznovrsne slučajeve korištenja ove tehnologije te nam omogućiti korištenje njenog punog potencijala, uvjereni su u Ericssonu.


Od širokopojasne povezanosti u područjima s velikim brojem ljudi do udaljene automatizacije rada kritičnih strojeva u opasnim radnim okruženjima, poput rudnika, 5G već ima korisničke slučajeve koji mogu pomoći poslovanju te su spremni za buduće potrebe.

Među glavnim prednostima tehnologije 5G su sigurnost mreže i niska potrošnja energije što će poslovnim sustavima omogućiti efikasnu i troškovno učinkovitu digitalizaciju.


Više:Ericsson