TEHNO SAVJETI

Dosadio vam je Chrome? Evo pet alternativa koje možete uzeti u obzir

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 02.05.2022 07:35
  • Objavljeno 02.05.2022 u 07:35
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Web preglednici danas su svakako među najvažnijim aplikacijama za pametne telefone i računala. Chrome je najzastupljeniji među njima, ali to ne znači kako drugi nemaju što za ponuditi

Donosimo pregled pet alternativnih web preglednika koji i te kako imaju što za ponuditi.

1. Sidekick (Windows, macOS, Linux)

Novo izdanje web preglednika Sidekick prilagođeno je podizanju produktivnosti i korištenju na radnom mjestu. Dolazi s nizom značajki koje mogu riješiti više problema s kojima se susrećemo svi mi koji puno posla obavljamo online.

Recimo, možete zakačiti često korištene aplikacije na traku stranu kako bi bile lakše dostupne. Ugrađena je i tražilica kojom možete pretraživati aplikacije, sadržaje pohranjene u računalnom oblaku, povijest surfanja i otvorene kartice.

2. Avant Browser (Android, iOS)

Avast je poznat po besplatnom antivirusnom programu, ali imaju i web preglednik fokusiran na računalnu sigurnost i zaštitu privatnosti na pametnim telefonima i sličnim uređajima.

Po početnim postavkama uključeno je blokiranje oglasa, prisutan je sustav koji onemogućuje praćenje, koristi sigurni DNS... Također će vam omogućiti privatno preuzimanje i pohranu datoteka, zaštitu lozinkom i besplatnu virtualnu privatnu mrežu, između ostalog.

3. Min Browser (Windows, macOS, Linux)

Web preglednik za stolna računala osmišljen je kako bi reducirao sve što vam može odvući pozornost od onog na što se trebate usredotočiti.

Najveća je razlika u upravljanju karticama. Nećete ih vidjeti zasebno, kao ni adrese, a broja kartice će se mijenjati ovisno o web odredištu. Otvorene kartice mogu biti grupirane po temama, kategorijama i na druge načine.

Na raspolaganju je i ugrađena tražilica DuckDuckGo, kao i nekoliko značajki vezanih uz računalnu sigurnost i zaštitu privatnosti. Također ima ugrađeno blokiranje oglasa i praćenja te upravljanje lozinkama.

4. Iridium (Windows, macOS, Linux)

Iridium se temelji na Chromiumu, istom softveru kao i Chrome, ali se razlikuje po tome što se ne možete ulogirati u korisnički račun pri Googleu, automatska nadogradnja proširenja nije moguća, blokirani su programi za praćenje i nudi više mogućnosti za zaštitu privatnosti. Umjesto Googleove tražilice po početnim postavkama nudi Qwant, no možete se prebaciti ina DuckDuckGo.

5. Surfy (Android, Windows)

Surfy se ističe po tome što će vam pročitati svaku web stranicu koju otvorite. Pritom se može osloniti na tehnologiju ugrađenu u mobitel ili možete preuzeti zaseban softver.

Može, između ostalog, početi čitati tekst s web odredišta u jednoj kartici i nastaviti čitati kad otvorite drugu, piše Make Use Of. Također možete parkirati obiljena web odredišta na jednom mjestu, listati kartice, zaključati cijeli preglednik...

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!