francuska alternativa instagramu

Inzistiraju na iskrenosti: Nova društvena mreža BeReal plijeni pažnju mladih - evo kako je možete koristiti

24.04.2022 u 10:42

Bionic
Reading

Francuska alternativa Instagramu od korisnika traži iskrene i jednostavne objave te nalazi načine kako ih proizvesti

Francuska mreža BeReal privlači sve više studenata u SAD-u. BeReal je osmišljen kao platforma za 'iskrenost' koja korisniku svaki dan pruža priliku za objavu koju može poslati prijateljima, ali u roku od 120 sekundi, a objava se sastoji od dvije fotografije snimljene prednjim i stražnjim kamerama smartfona.

BeReal je za ovaj koncept dobio nekoliko milijuna dolara od poznatih investitora poput Andreessena Horowitza, a poznatog igrača u Silicijskoj dolini koji je u zadnjih par godina investirao u stvari poput Clubhousea, OpenSea i Substacka.

Studentima se, piše Wired, BeReal najviše sviđa zbog 'manjka vremena za pronalaženje savršene poze ili pozadine, što znači da je sadržaj šarmantno monoton i neobično autentičan i kreativan'. Kompanija je na povećani interes reagirala pozivima na partije u kojima je ulaz besplatan svima koji aktivno koriste BeReal.

Drugi korisnici poput Julesa Kourelakosa, studenta na sveučilištu Duke, nalažu da BeReal izgleda manje performativan nego druge društvene mreže, što studente ne spriječava da objave pomno planiranu objavu. Drugim riječima, premda potraga za autentičnošću na društvenim mrežama ne zvuči kao nešto što će uroditi plodom, aplikacija i dalje nalaže da to nastoji napraviti, što je zapravo njezin glavni adut.

Kako koristiti BeReal?

Ako želite koristiti BeReal, prvo će vam trebati račun kojeg ćete otvoriti u aplikaciji za Android ili iPhone. Nakon što ste skinuli program, on će vas pitati za pristup kontaktima kako bi vas spojio s prijateljima koji već koriste uslugu (ako želite, naravno, možete to odbiti). Osim ako se ne krećete u vrlo specifičnim krugovima, velike su šanse da niti jedan vaš prijatelj ne koristi BeReal. Za kraj, BeReal će od vas tražiti ime, rođendan i telefonski broj pošto je slanje podsjetnika za objavu vrlo važan dio iskustva.

BeReal također nove korisnike potiče da odmah snime prvu fotografiju. Vaše svakodnevne objave cijena je gledanja tuđih fotografija na feedu za otkrivanje (discovery). Niste baš raspoloženi za objave? Pa, možda će vam onda bolje sjesti druga aplikacija zato jer BeReal traži aktivno sudjelovanje. Korisnici također mogu i objavljivati fotografije koje su snimili u dozvoljenom razdoblju, no valja voditi računa da će takve objave dobiti oznaku da nisu odmah objavljene.

Da biste napravili objavu, morat ćete aplikaciji dati pristup vašim kamerama. Nakon što prebacite kameru na obje strane i provjerite osvjetljenje dodavanjem opcije blica, pritisnite na krug u sredini donjeg dijela ekrana kako biste snimili vaše fotografije. Vaše će iskustvo pratiti tajmer od dvije minute koji će dozvoliti nekoliko snimanja iste objave - sve dok je to napravljeno u roku.

Nakon toga možete birati tko će vidjeti vaše fotografije, bilo to na globalnom feedu, bilo to samo među prijateljima. Vaša geolokacija će također biti uključena u objave osim ako ju isključite. Konačno, nakon što sve odradite, moći ćete napisati tekst ispod slike.

Objave se može brisati - uz ograničenje jedne po danu.

Vaši će prijatelji moći komentirati i ostavljati RealMojije na BeRealsima, dok će istu stvar moći raditi stranci ako ste objavu objavili globalno. Za razliku od TikToka i Instagrama, sadržaj feeda se briše svaki dan te zamjenjuje novom kolekcijom objava. Korisnici imaju mogućnost spremanja starih objava u memoarima, uz uvjet da ih nakon toga neće moći opet objaviti.