TEHNO SAVJETI

Dobili ste sumnjivu poveznicu? Ovako možete provjeriti je li sigurna

04.07.2021 u 14:39

Bionic
Reading

Sumnjive poveznice mogu vas dovesti u kontakt sa zlonamjernim softverom i drugim sigurnosnim prijetnjama. Pokazat ćemo vam kako ih možete provjeriti

E-poštom, društvenim mrežama, aplikacijama za brbljanje i na druge načine do vas mogu stići sumnjive poveznice koje vas mogu izložiti napadu ucjenjivačkim i ostalim zlonamjernim softverom.

Stoga budite oprezni! Prije no što kliknete na poveznicu koja vam je pristigla a da ju niste tražili provjerite ne krije li neugodna iznenađenja.

Pritom nije važno je li stigla od prijatelja ili potpuno nepoznate osobe - i vašim se prijateljima može dogoditi da postanu žrtvama hakiranja.

Evo pregleda web odredišta gdje možete provjeriti sumnjive poveznice.

1) Norton Safe Web

Kopirajte i zalijepite URL poveznice u polje za provjeru i kliknite dugme za pretraživanje. Pojavit će se ocjena i recenzije tog web odredišta. Možete unijeti i vlastito mišljenje, ako želite (i otvorite korisnički račun).

Na raspolaganju su vam još dva alata:

  • Norton Safe Search Extension - proširenje za web preglednik Chrome kako biste provjeru mogli obaviti izravno iz browsera
  • Norton Home Page Extension - proširenje koje uvodi sigurno pretraživanje u rezultate koje nudi tražilica koju koristite.

2) ScanURL

ScanURL će sumnjivu poveznicu provući kroz Google Safe Browsing Diagnostic, PhishTank i Web of Trust te povući podatke o web odredištu iz registra Whois. Ocijeni li ju opasnim, zaobiđite to web odredište u širokom luku.

Kako biste pomogli drugim korisnicima, možete unijeti opis gdje ste se i kako susreli sa spornim URL-om.

3) PhishTank

Ako ste se pitali što je PhishTank, evo kratkog objašnjenja. Riječ je o web odredištu gdje možete provjeriti pokušava li vas netko navući na prijevaru tipa phishing.

Unesete li poveznicu povratnu informaciju ćete dobiti odmah ukoliko je sporno web odredište u njihovoj bazi podataka. Ako nije, provjera bi mogla potrajati.

4) Google Transparency Report

Sumnjive poveznice također možete provjeriti i pomoću ovog Googleovog servisa. Unesite ju u polje predviđeno za to. Nakon nekoliko sekundi reći će vam imate li razloga za zabrinutost ili ne.

Osim zlonamjernog softvera Google Transparency Report će vas upozoriti i na web odredišta koja se bave phishingom.

5) VirusTotal Safe

U potrazi za zlonamjernim softverom VirusTotal analizira ne samo sumnjive poveznice već i datoteke. Rezultate skeniranja dijeli sa zajednicom stručnjaka za računalnu i online sigurnost. Dovoljno je otvoriti njihovo web odredište i unijeti sumnjivu poveznicu u tražilicu.

6) PSafe Dfndr Lab Suspicious

Još jedan jednostavan alat pomoću kojeg provjeru možete obaviti jednim klikom. Kopirajte sumnjivu poveznicu u tražilicu i kliknite Check URL.

Ako je u njihovoj bazi podataka povratnu informaciju ćete dobiti odmah. A ako nije? Savjetovat će vam oprez u daljnjem postupanju.

Oslanja se na strojno učenje kako bi otkrila potencijalno nesigurne URL-ove. Sumnjive poveznice potom uspoređuje s drugim izvorima, a obrađuje ih se i u timu koji stoji iza ovog projekta ukoliko stroj ne uspije ponuditi definitivan odgovor.

7) URLVoid

Kao i kod drugih alata ovog tipa, trebate unijeti sumnjivu poveznicu u tražilicu i pričekati završetak provjere. Dobit ćete informacije u URL-u, eventualne probleme povezane s njime i gdje je web odredište smješteno (ako je taj podatak dostupan).

Za provjeru koristi druge izvore kao što su Avira, BitDefender i PhishTank, između ostalih. Za provjeru IP adrese nudi servis IPVoid, piše Make Use Of.