TEHNO SAVJETI

Pripazite na njih: Najčešće pogreške koje radimo kad je Wi-Fi u pitanju

19.05.2021 u 06:54

Bionic
Reading

Bežični pristup internetu postao je neozabilazan dio većine kućanstava i poslovnih prostora. Iako o Wi-Fiju znamo puno, ipak se može dogoditi da nešto radimo kako ne bismo trebali

Donosimo pregled najčešćih pogrešaka kad je riječ o upravljanju mrežama za bežični prijenos podataka i njihovom sigurnom korištenju.

Imate li priručnik za upravljanje vašim routerom?

Za drugu elektroničku opremu to možda i nije toliko važno, ali nemojte baciti ili zametnuti priručnik za upravljanje vašim routerom. Da, često su takvi priručnici dostupni i online, ali možete se naći u situaciji u kojoj ne možete do njih jer vaš router ne radi. Mogli biste si uštedjeti puno vremena i živaca.

Je li vaš router loše postavljen?

Kvaliteta i brzina vaše bežične internetske veze ne ovisi samo o odabranom pružatelju usluga i paketu, već i o tome gdje ste stavili router. Kad je god moguće, postavite router u središte prostora koji treba pokrivati signalom.

Neka ne bude blizu drugih elektroničkih uređaja ili metalnih predmeta koji mogu ometati signal, a dobro je izbjegavati i debele zidove.

Jeste li zaštitili kućnu mrežu?

Niste postavili novu lozinku umjesto tvorničke na vaš router? To nije naročito ozbiljan problem ako vam je prvi susjed u kući koja je dvadesetak metara od vas.

Ali, ako ste u stambenoj zgradi ili bilo kojem gušće naseljenom dijelu svijeta, izlažete se nizu rizika. Susjedi se, recimo, mogu nakačiti na vašu mrežu i koristiti ju u tko zna koje svrhe. Ako je netko od njih tehnički potkovaniji, može presretati vaše podatke i ukrasti vam novac, digitalni identitet...

Koristite li ispravnu metodu enkripcije?

Većina routera ponudit će vam nekoliko načina enkripcije kao što su WPA2, WPA i WEP.

WEP u pravilu treba izbjegavati jer nije siguran i zastario je. Najbolje je odabrati WPA2 (+AES, ako je dostupno), odnosno WPA3 ako ga vaš router podržava.

Općenito govoreći, što je novija metoda u pitanju, to bolje.

Spaja li se na Wi-Fi previše uređaja odjednom?

Većina routera može se nositi sa solidnim radnim opterećenjem, ali njihov kapacitet i mogućnosti nisu neograničeni. Što je više uređaja prikačeno na njih, to će brzina prijenosa podataka više padati. Stoga se sjetite isključiti sve što u danom trenutku ne koristite kako biste rasteretili mrežu.

Uz to, izbjegavajte velike softverske nadogradnje i preuzimanje velikih datoteka u razdobljima većih opterećenja već namjestite preuzimanje za nekad tijekom noći.

Je li vaš Wi-Fi stalno uključen?

Kad ste kod kuće, ima smisla držati router uključenim kako bismo se mogli spojiti na njega kad god nam zatreba. Ali, ako izbivate na dulje vrijeme - i ako u kući ili stanu nema uređaja koji ovise o pristupu bežičnom internetu - možete i trebate ga isključiti. Produljit ćete mu rok trajanja i uštediti ponešto električne energije.

Ako je besplatno, ne znači i da je sigurno

Kafići, restorani, trgovački centri i druge slične lokacije u pravilu nude besplatan pristup internetu putem Wi-Fija. Iako je praktično koristiti bežični internet koji ne morate platiti, budite oprezni pri korištenju takvih mreža.

Naime, često su bez ikakve spomena vrijedne zaštite pa su zbog toga pogodne za zlorabu. Stoga izbjegavajte na njima obavljati bankovne transakcije ili bilo kakve potencijalno osjetljive radnje.

Ako baš nemate drugog izbora, barem upogonite virtualnu privatnu mrežu kako bi se zaštitili.