TEHNO SAVJETI

Znate li za njih? Manje poznate opcije na Signalu koje valja isprobati

29.06.2021 u 10:23

Bionic
Reading

Popularna aplikacija pomoću koje možete vaše razgovore zadržati za sebe nudi širok spektar raznovrnsih mogućnosti. Izdvojili smo njih sedam koje nisu opće poznate, a mogu vam biti korisne

Donosimo pregled sedam manje poznatih značajki aplikacije Signal koje možete upotrijebiti kako biste još bolje zaštitili svoju privatnost, bili sigurni kako će primatelj vidjeti vašu poruku, nešto na brzinu zabilježili, lokalno pohranili razgovore...

1. Prikrijte svoj broj telefona

Na prvi pogled, Signal ne nudi način kako možete prikriti svoj broj telefona kako ga ne biste dijelili s drugima. Ali, postoji način kako to možete učiniti ako imate uređaj s operativnim sustavom Android.

Naime, možete upotrijebiti broj kojeg koristite za servise kao štosu Google Voice i ili Skype umjesto svog pravog broja.

Ako imate iPhone, morat ćete posegnuti ili za drugim uređajem s operativnim sustavom iOS ili Androidom. Taj uređaj ne mora imati karticu SIM, dovoljno je da je povezan s Wi-Fijem.

Instalirajte na tom drugom uređaju Signal. Pokrenite aplikaciju. Utipkajte novi broj telefona kojeg želite koristiti.

Pojavit će se poruka authentication failed. Zanemarite ju i odaberite glasovnu potvrdu kuckanjem na Call Me.

Ako ste spojeni na Wi-Fi broj kojeg ste upravo unijeli će zazvoniti. Javite se kako biste primili šesteroznamenkasti broj za provjeru. Unesite ga u odgovarajuću kućicu u Signalu i kucnite Verify.

2. Preusmjerite pozive

Glasovni i video pozivi su mogući u Signalu, ali ih je također moguće otkriti putem IP adrese. To možete zaobići koristeći značajku Relay Call. Ta značajka preusmjerava vaše pozive kroz Signalov web poslužitelj kako bi prikrila vašu IP adresu, a time i vaš identitet. Moguće je, doduše, kako će kvaliteta poziva pasti.

Kucnite vašu profilnu sličicu pa Privacy, Communication i uključite Always relay calls.

3. Odredite koliko puta će biti moguće vidjeti privitak

Vjerojatno znate za značajku nestajućih poruka u Signalu i kako možete odrediti koliko će dugo biti vidljiva. Ali, ponekad primatelj ne vidi poruku prije no što istekne jer je neaktivan. To možete izbjeći tako što ćete odrediti broj pregleda privitka (Attachment limit).

Kucnite plus (+), odaberite sliku koju želite poslati pa kucnite znak za beskonačno (). Prebacit će se automatski na 1x. Kucnite Send.

4. Koristite Signal za bilješke

Kucnite sličicu olovke u donjem desnom kutu i utipkajte Note u tražilicu. Pojavit će se kanal Note to Self. Odaberite ga. Pojavit će se novi razgovor u kojem možete ostaviti bilješku samima sebi. Kad ju zatrebate potražite ju na glavnom zaslonu.

5. Obrišite povijest razgovora

Poželite li obrisati sve razgovore odjednom, kucnite svoju profilnu sličicu pa redom Data and Storage, Manage Storage, Clear message history i zatim Delete.

6. Koristite Signal bez dijeljenja kontakata

Ne želite podijeliti svoje kontakte sa Signalom? Jednostavno odaberite Deny kad vas zatraži pristup popisu kontakata.

7. Pohranite razgovore

Signal ne pohranjuje vaše razgovore, ali vi to možete učiniti lokalno ako želite. Kucnite svoj profilnu sličicu pa Chat, Chat backups i potomTurn On. Možete odabrati i mapu u kojoj će razgovori biti pohranjeni.