riskantni potezi

Chrome uvodi nova upozorenja, pogledajte što su pripremili

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 04.06.2021 12:53
  • Objavljeno 04.06.2021 u 12:53
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Mateusz Slodkowski/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Chrome će vas uskoro početi upozoravati ako odlučite instalirati sumnjivu ekstenziju, a tu je i potpuno nova značajka za skeniranje riskantnih preuzimanja

Google uvodi niz korisnih sigurnosnih značajki za Chrome koje su dizajnirane za bolju detekciju opasnih preuzimanja i ekstenzija. One dolaze u sklopu grupacije Enhanced Safe Browsing, odnosno proširenog sigurnog surfanja koje je prošle godine korisnike počelo upozoravati na stranice koje koriste phishing, objašnjava Verge.

Chrome će korisnike nakon nadogradnje upozoriti da ekstenzija koju instaliraju nije 'pouzdana'. Kako bi dobila status pouzdanog proširenja, ona mora doći od programera koji je slijedio pravila Googlevog programa za razvoj aplikacija (Developer Program Policies) te koji je aktivan 'bar nekoliko mjeseci'. Ovo znači da se novi programeri, barem prema certifikatu unutar aplikacije, smatraju 'nepouzdanima'.

Ako preuzimate proširenje kojem Google ne vjeruje, Chrome će vam izbaciti prozorčić u kojem vas upozorava da 'nastavite oprezno' - makar i dalje postoji opcija za nastavak instalacije. Google tvrdi da se dvije trećine ekstenzija u njihovoj kolekciji smatra pouzdanima. Kompanija je za kraj naglasila da 'nepouzdane' aplikacije ne moraju biti opasne, već da je riječ o programeru koji do sad nije razvijao za Google ili koji je donedavno sudjelovao u manjem prekršaju Googleovih pravila.

Chrome će također dobiti novu značajku za skeniranje sumnjivih preuzimanja. Preuzimanja će u budućnosti, ako izgledaju 'riskantno, ali ne potpuno nesigurna' nuditi opciju za slanje u Googleove servere za detaljnije skeniranje. Ovaj se proces može zaobići no nudi dodatni sloj zaštite ako podatke preuzimate s weba. Nove opcije skeniranja nude se u paru sa postojećim provjerama metapodataka koji su uključeni u Chrome.

Kompanija naglašava da će nove značajke polako izlaziti u sklopu Chromea 91, verzije koju je Google izbacio prošlog mjeseca.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!