TEHNO SAVJETI

Kako ostati siguran na Viberu? Pročitajte osam preporuka

16.05.2021 u 15:15

Bionic
Reading

Popularna aplikacija za razmjenu poruka nudi niz zanimljivih mogućnosti koje će vam pomoći u zadržavanju privatnosti i sigurnijem brbljanju

Viber nije toliko rasprostranjen kao WhatsApp, ali ipak ima nemali broj korisnica i korisnika u Hrvatskoj. Donosimo pregled najvažnijih preporuka i savjeta kako ostati siguran pri korištenju ove popularne aplikacije.

1) Upoznajte se s postavkama privatnosti

U izborniku s postavkama na raspolaganju je više značajki kojima možete upravljati raznim aspektima zaštite vaše privatnosti.

Kucnite redom More, Settings pa Privacy i pregledajte redom što se nudi. Primjerice, možete isključiti prikaz svoje fotografije i statusa Seen, odrediti hoće li vaš datum rođenja biti vidljiv drugima i tko vas može dodati u grupe, aktivirati značajku Hidden Chats... Pojedinim značajkama i alatima pozabavit ćemo se više nešto kasnije.

2) Zaključajte zaslon na Viberu za desktop

Koristite li Viber na stolnom računalu mudro je postaviti automatsko zaključavanje tog zaslona, naročito ako niste jedina osoba koja se služi tim računalom.

Otvorite More, pa Set a Viber-screen Lock.

3) Postavke statusa Online i Read

Ukoliko ne želite dati do znanja drugima kad ste online i kad ste pročitali njihovu poruku, to također možete namjestiti u postavkama.

Kucnite More, pa redom Settings, Privacy i isključite sklopku uz Online i/ili Seen.

4) Sakrijte razgovore

Ima razgovora koji su vrlo privatne prirode. Kako bi ih dodatno zaštitili, upogonite značajku Hidden Chats kako bi ih zaključali PIN-om i tako učinili dostupnima samo vama.

Kucnite More, pa Settings, Privacy i zatim Hidden Chats.

5) Uključite poruke koje nestaju

U razgovorima jedan-na-jedan u Viberu možete aktivirati značajku Disappearing Messages, pomoću koje možete namjestiti da se određene poruke same unište nakon 10 sekundi, jedne minute, jednog sata ili jednog dana. U Viberu tvrde kako je također nemoguće napraviti i snimku zaslona (screenshot) tih poruka.

6) Uključite alat za provjeru spama

Kriminalci i drugi zlonamjerni ljudi mogu probati vas prevariti tako što će vam s nepoznatog broja poslati poveznice, brojeve telefona ili adrese e-pošte koje vam mogu naškoditi.

Viber ima ugrađen alat za provjeru spama kojeg možete uključiti dok koristite Viber za desktop. Skenirat će sumnjive poruke i obavijestiti vas jesu li sigurne ili nisu.

U Viberu za desktop kliknite More, Settings pa Privacy and Security.

Na uređaju s operativnim sustavom Android kucnite Settings, pa Privacy i potom Auto spam check.

Na žalost, ovaj alat još nije dostupan za uređaje s operativnim sustavom iOS.

7) Oprezno s nepoznatim pošiljateljima

Kao i za druge slične društvene mreže, i za Viber vrijedi kako trebate biti iznimno oprezni kad vam pristigne nešto što niste tražili od nekog koga ne poznajete.

Ne klikajte odmah, dakle, na sve što vam stigne, bez obzira koliko zanimljivo i privlačno djelovalo. Kriminalci računaju na to da nećete moći odoljeti iskušenju, ali vi nemojte nasjesti.

Nemojte žuriti niti kad je riječ o porukama pristiglim od poznatih vam osoba. Naime, nikad ne možete znati je li netko preoteo njihov korisnički račun i sad ga zlorabi kako bi se dokopao tuđih podataka i dragocjenosti.

8) Pazite što dijelite

U pravilu treba izbjegavati slanje bilo kakvih potencijalno osjetljivih podataka putem Vibera. To, recimo, mogu biti lozinke, brojevi debitnih i kreditnih kartica i tome slično.

Iako Viber nudi enkripciju od pošiljatelja do primatelja postoji pregršt načina kako se netko može domoći tih podataka i gadno vam zagorčati život. Stoga je najbolje ne pružiti im priliku za to.