TEHNO SAVJETI

10 programa koje smijete odmah isključiti kako biste ubrzali pokretanje Windowsa

26.06.2021 u 08:00

Bionic
Reading

Jedan od glavnih krivaca za sporo pokretanje vašeg računala s operativnim sustavom Windows može biti prevelik broj programa s kojim ste ga opteretili na samom početku. Evo kojih se smijete riješiti

Sporo podizanje operativnog sustava Windows vjerojano je pri vrhu izvora frustracija njegovih korisnika. Jedan od razloga zašto se to događa je preveliki broj aplikacija, programa i servisa koje treba tom prilikom pokrenuti.

Donosimo pregled softvera kojeg možete bezbrižno isključiti kako biste ubrzali taj proces.

1) iTunes Helper

Spajate li na vaš PC Appleov uređaj poput iPhonea, iPada ili iPoda, iTunes Helper će automatski pokrenuti aplikaciju iTunes. To nije nužno jer iTunes možete uvijek pokrenuti ručno ukaže li se za time potreba.

2) QuickTime

QuickTime omogućava otvaranje i reprodukciju raznih multimedijskih datoteka. Program često treba biti aktivan kako biste mogli pregledavati sadržaje na webu. Je li nužno pokrenuti ga čim se i računalo uključi? Baš i ne.

3) Zoom

Zoom može biti odličan za video konferencije, ali to ne znači kako ne može pričekati dok ne dođe vrijeme kad ćete ga zatrebati. Isto vrijedi za Microsoft Teams i druge slične programe.

4) Adobe Reader

Popularni čitač dokumenata u formatu PDF može biti vrlo koristan, ali opet - je li doista nužno pokrenuti ga odmah? Ne, jer može pričekati dok ga ne zatrebate.

5) Skype

Kao i Zoom, Skype može biti odličan alat za video konferencije i razmjenu informacija općenito. Ali vjerojatno nemate razloga držati ga stalno aktivnog.

6) Google Chrome

Možda niste znali, ali Googleov web preglednik ne morate pokretati skupa s računalom kako bi bio redovno nadograđen na najnoviju inačicu. Stoga samo bez razloga troši računalne resurse pri pokretanju. Neka pričeka dok ne dođe na njega red.

7) Spotify Web Helper

Ovu ćete aplikaciju naći ako imate instaliranu aplikaciju za popularni internetski servis za streaming glazbe. Služi kako bi desktop aplikacija za Spotify neometano komunicirala s vašim web preglednikom. Korisno, ali ne i esencijalno nužno kako biste baš morali pokrenuti ga čim se za to ukaže prilika.

8) CyberLink YouCam

Ako koristite web kameru, moguće je kako imate i instaliranu aplikaciju YouCam. Pogađate, uopće nije potrebno ju automatski pokrenuti svaki put kad to učini i računalo.

9) Evernote Clipper

Čak i ako ste veliki pobornici Evernotea gotovo sigurno nećete niti primjetiti ako uklonite Evernote Clipper s popisa programa koje računalo mora pokrenuti nakon što ga uključite.

10) Microsoft Office

Praktično sve što svakodnevno trebate od ovog paketa uredskih aplikacija funkcionirat će uredno i ako Office nije među programima na rasporedu za pokretanje pri aktiviranju, piše Make Use Of.