MAJKE OPREZ

Antibakterijski sapuni mogu biti opasni za bebe

18.06.2013 u 16:46

Bionic
Reading

Izlaganje majki poznatoj antibakterijskoj tvari triklokarbanu u vrijeme dojenja skraćuje život ženskog potomstva, pokazalo je istraživanje provedeno na štakorima

Rezultati nove studije predstavljeni su u ponedjeljak na godišnjoj konferenciji Endocrine Society u San Franciscu.

Budući da se triklokarban koristi u antibakterijskim sapunima i brojnim drugim proizvodima za osobnu njegu u kontakt s njime lako može doći bilo tko, upozorila je voditeljica istraživanja Rebekah Kennedy s the University of Tennessee u Knoxvilleu.

'Naše istraživanje otkriva jake dokaze da izlaganje triklokarbanu tijekom ranog života, osobito u vrijeme dojenja, može imati loše posljedice', rekla je Kennedy. 'Rezultati pokazuju da dugotrajna uporaba ovog spoja može utjecati na razvoj potomstva, barem prema životinjskim modelima.'

Majke štakorice su od petog dana trudnoće do 21. dana nakon poroda dobivale uobičajenu hranu (kontrolna skupina) ili pak hranu sa 0,2, odnosno sa 0,5 posto triklokarbana. Razine triklokarbana utvrđene u krvi majki štakora odgovarale su razinama u tijelu ljudi nakon 15-minutnog kupanja sa sapunom koji je sadržavao 0,6 posto triklokarbana.

Nakon rođenja mladunci su razmješteni tako da je svaka majka dojila po dva svoja i po dva iz svake od druge dvije skupine. Mladunci su svakodnevno vagani. U trenutku rođenja svi su bili gotovo iste težine. Nakon 21 dan mladunci koje su dojile ženke koje su konzumirale 0,2 posto triklokarbana bili su upola lakši od mladunaca iz kontrolne skupine i samo ih je četiri od ukupno 30 preživjelo. Svi mladunci koje su hranile ženke iz kontrolne skupine preživjeli su 21 dan, čak i oni koje su rodile ženke koje su konzumirale triklokarban. Nijedan mladunac kojeg su dojile štakorice hranjene većim udjelima triklokarbana od 0,5 posto nije poživio duže od šest dana.

'Naši podaci pokazuju da je kritično razdoblje koje utječe na preživljavanje mladunaca povezano s laktacijom jer su svi mladunci koje su podizale majke kontrolne skupine preživjeli neovisno o tome jesu li bili izloženi triklokarbanu tijekom gestacije', rekla je Kennedy.

Triklokarban je također čest sastojak dezodoransa s antibakterijskim i antimikrobnim djelovanjem jer sprečava razmnožavanje bakterija odgovornih za razgradnju znoja zbog koje dolazi do stvaranja neugodnih mirisa.