ČAROLIJA NOTIFIKACIJA

Android 13 dobiva opciju koju korisnici iPhonea imaju već deset godina, no i dalje postoje problemi

19.09.2022 u 14:43

Bionic
Reading

S dolaskom novog Androida 13 napokon se obistinjuju premise blokiranja podsjetnika pri prvom pokretanju aplikacije, no problem je što ta značajka prvo stiže na verziju sustava koju mnogi niti ne mogu instalirati

Najnovija inačica Androida koja bi na telefone diljem svijeta trebal stići uskoro sa sobom donosi dobrodošlu značajku usko vezanu uz menadžment podsjetnika. Notifikacije su na Androidu prisutne od njegove prve inačice, no tek sad dobivaju ono što će korisnici prilično cijeniti - mogućnost blokiranja pri prvom pokretanju aplikacije.

Podsjetimo, Android ima ugrađen sustav za pedantnu kontrolu raznih kategorija podsjetnika unutar aplikacije, no to omogućava tek nakon što iste aplikacija instalacijom automatski uključi. Ovo znači da ćete, ako ste pažljivi, nakon svake instalacije nove aplikacije morati ići u postavke i tamo isključiti podsjetnike koji vam smetaju ili vam ne trebaju. Problem je što većina korisnika to ne radi, pa im s vremenom telefon zatrpaju deseci ili stotine nepotrebnih poruka koje šalju aplikacije koje su možda i zaboravili.

Nemogućnost isključivanja podsjetnika odmah nakon instalacije programa ovo bi moglo smanjiti, a dobra je vijest što opcija dolazi u obliku jedne od značajki Androida 13. Loša vijest je što ta funkcija ne radi na starijim verzijama operativnog sustava, što znači da velika većina ljudi efekte ovog poboljšanja neće osjetiti još jako dugo vremena.

Nadalje, aplikacije za Android mogu mijenjati grupiranje raznih notifikacija u sklopu nadogradnji, pa tako mogu zaobići korisničke blokade i podvaliti im pokoju reklamu. Ovakvu smo priču, piše Wired, imali s Amazonom koji je izbor za utišavanje nepoželjnih značajki grupirao s nekoliko vrlo korisnih, pa su korisnici bili prisiljeni trpjeti reklame zbog omogućavanja notifikacija o dostavi.

  • +7
Honor 70 slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Pravila kojih se malo tko drži

Igru mačke i miša s korisnicima koji se žele riješiti nepotrebnih podjsetnika igra i sam Google - kompanija cijelo vrijeme radi nove kategorije podsjetnika kako bi zaobišla one koje su utišani. Primjera radi, Googleova temeljna aplikacija za Android ima 30 različitih konstantno mijenjajućih kategorija za podsjetnike koje trenutno uključuju stvari poput 'savjeta', 'preporuka' i 'ostalog'.

Prisiljavanje aplikacija da traže dozvolu za ovakav spam neće u potpunosti riješiti problem, a dio krivnje leži na samom načinu na koji rade nadogradnje za Android sustav, pa ćemo tako, kao što smo već napisali, morati čekati godinama da ih vidimo na nekim uređajima. U svibnju 2022. samo 28.3 posto Androida imalo je instaliran Android 11, s time da je sustav izašao u 2020.

Spora isporuka značajki

Čak i ako ste neki od sretnika koji će dobiti novu značajku, nitko vam ne garantira da će je proizvođači softvera podržati. Realističan scenarij bio bi da će negdje krajem 2023. aplikacije morati raditi sa Androidom 13 te samim time, biti prisiljene tražiti dozvolu prije početka bombardiranja podsjetnicima. Neke će aplikacije to napraviti prije od osalih, no sigurni smo da će hrpa proizvođača čekati zadnji zamisliv trenutak.

S obzirom da ćemo se trebati načekati da vidimo uvođenje ovih funkcija u Android ekosustav, skoro je nevjerojatno da ključnoj značajki poput ove treba tako dugo da uđe u sustav.