BODYMEASURES

Analiza tijela: Hrvatska zlatna inovacija začas će vam uzeti mjeru

24.06.2017 u 07:48

Bionic
Reading

Sustav za digitalno mjerenje ljudskog tijela BodyMeasures koristi Microsoftov Kinect i algoritme kako bi izmjerio različite dijelove ljudskog tijela u nekoliko sekundi, a da pritom ne morate mirovati

Hrvatski inovatori nedavno su se vratili s izložbe inovacija i novih proizvoda INPEX 2017, održane u gradu Pittsburghu u Sjedinjenim Državama, s ukupno 12 odličja, od čega je devet zlatnih medalja. Među zlatom nagrađenim inovacijama bilo je i rješenje BodyMeasures zagrebačke tvrtke Citus.

BodyMeasures je sustav za digitalno mjerenje ljudskog tijela koji se sastoji od Microsoftovog 3D senzora Kinect, monitora i računala s pratećim softverom.  

Sustav skraćuje vrijeme mjerenja visine, dužine podlaktice, potkoljenice i drugih dijelova tijela s 25 do 45 minuta na nekoliko sekundi.  Sustav korištenjem složenih algoritama analizira ljudsko tijelo, određuje mjerne točke i provodi mjerenje. Većinu mjera, poput visine, moguće je izmjeriti i dok je osoba u pokretu. 

BodyMeasures pritom ne pohranjuje fotografije osoba već mjerenje obavlja u stvarnom vremenu, izračunom odgovarajućih dužina na tijelu i bilježenjem samo tih podataka. Svi izmjereni podaci bivaju spremljeni u bazu podataka smještenu u računalni oblak.

U planu je proboj na tržišta SAD-a, Azije...

Moguće ga je koristiti sa svim dobnim skupinama, kao i osobama s invaliditetom. Korisničkim sučeljem se upravlja pokretom ruke/tijela bez potrebe za fizičkim dodirom ekrana, miša ili tipkovnice. 

Osim zlatne medalje na INPEX-u, BodyMeasures je također osvojio zlato na izložbi ARCA 2016., kao i tri priznanja za inovaciju na izložbi Malaysia Technology Expo 2017 u Maleziji. 

'BodyMeasures je gotovo rješenje/proizvod koje je u procesu komercijalizacije tako što ga ugrađujemo kao komponentu u svoje proizvode i prodajemo ju drugim IT tvrtkama za ugradnju u njihove proizvode', objašnjava Tomislav Bronzin, vlasnik tvrtke Citus.

'Trenutno smo u finalnim pregovorima s nekoliko kupaca/korisnika koji bi uskoro trebali biti finalizirani i realizirani. Radi se o tržištima SAD, Europe i Azije', dodao je u razgovoru za tportal.

Multidisciplinarni tim za razvoj BodyMeasures 

Do ideje za BodyMeasures u Citusu su došli kroz rad na raznim drugim projektima, nakon što su uvidjeli kako postoji potreba na tržištu za takvim rješenjem.  

Na razvoju je radio multidisciplinarni tim u kojem su bili liječnici, ortopedi, antropolozi, pravnici, developeri, programeri, arhitekti, inženjeri, ekonomisti... 'Kompleksan ali vrlo stručan tim, koji je u projekt uključio i korištenje umjetne inteligencije', pojašnjava Bronzin. 

Razvoj je trajao nekoliko godina, s različitim intenzitetima rada. Bronzin procjenjuje kako su do sada u njega uložili više od milijun kuna. 

Većina prihoda od nagrađivanih rješenja

U Citusovim prihodima 70 posto čine prihodi od nagrađivanih rješenja kao što je BodyMeasures (i, recimo, softverski modul C@N PersonRecog – Gender & Age Group Recognition), a 30 posto prihodi od konzultantskih usluga, implementacija i edukacija.  

'Primarni fokus nam je komercijalizacija naših rješenja, ali imamo i projekte/inovacije koje su u fazi istraživanja i razvoja. Novi projekti se nadograđuju na rezultate prethodnih faza istraživanja i proizvode koji su proizišli iz prethodnih projekata. 

Imajte na umu da je proces istraživanja i razvoja dug te da se rezultati ulaganja vide tek nakon nekoliko godina.

Mi smo specifični po tome da svoje inovacije financiramo iz vlastitih sredstava i da svu svoju dobit svake godine reinvestiramo.  Koliki je to iznos ovisi od godine do godine o od projekta do projekta, to jest stupnja razvoja i zahtjevnosti pojedinog rješenja', rekao je za tportal Bronzin.