UN-ovo izvješće

Hrvatska 41. na listi od 128 najinovativnijih zemalja

15.06.2017 u 16:43

Bionic
Reading

Hrvatska je 41. na listi 128 najinovativnijih zemalja, šest mjesta bolje nego prošle godine, pokazalo je UN-ovo izvješće objavljeno u četvrtak

Godišnje izvješće UN-ove organizacije za intelektualno vlasništvo za 2017. pokazuje da brzorastuća gospodarstva napreduju na listi kojom ipak dominiraju bogate zapadne zemlje na čelu sa Švicarskom.

Od zemalja u okruženju, od Hrvatske su bolje Slovenija (32.) i Mađarska (39.), a lošije Rumunjska (42.), Crna Gora (48.), Makedonija (61), Srbija (62) i BiH (86). 

Švicarska od 2011. predvodi prvu ‘petorku’ u kojoj su još Švedska, Nizozemska, SAD i Velika Britanija. Ujedinjeni Arapski Emirati, Vijetnam i Kuvajt neke su od zemalja koje su najviše napredovale u odnosu na 2016., stoji u desetom takvom izvješću UN-a.

‘Švicarska ponovno osvaja zlatnu medalju, sedmu godinu zaredom, to je doista izvrsno postignuće’, rekao je Francis Gurry, šef UN-ove organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO).

Globalni inovacijski indeks zajedno izrađuju WIPO i dvije poslovne škole, INSEAD i koledž SC Johnson sa sveučilišta Cornell. Indeks se izračunava na temelju 81 indikatora i pokazuje konkurentnost zemalja.

Kina je u odnosu na 2016. porasla za tri, a Indija za šest mjesta na listi koja uzima u obzir političko okruženje, obrazovanje, infrastrukturu i poslovnu klimu. Ove su godine uvedeni novi faktori, inovacije u poljoprivredi i u sustavu proizvodnje hrane.

Slabe točke Kine, koja je na 22. mjestu, su tercijarno obrazovanje, regulatorno okruženje, kreativnost medija i zaštita manjinskih investitora. No, u brojnim područjima poput izvoza visoke thnologije, industrijskom dizajnu i sofisticiranosti poslovanja postigla je značajan napredak.