NOVE TEHNOLOGIJE

Američki sud donio ključnu presudu o AI umjetnosti, ovo će promijeniti sve

21.08.2023 u 12:28

Bionic
Reading

Sutkinja Okružnog suda DC-a Beryl A. Howell rekla je da su ljudska bića 'ključni dio valjanog zahtjeva za autorska prava'

Sutkinja Okružnog suda Sjedinjenih Država Beryl A. Howell prošlog je petka presudila da umjetnička djela stvorena umjetnom inteligencijom ne mogu biti zaštićena autorskim pravima. Sutkinja je predsjedavala tužbom protiv Američkog ureda za autorska prava nakon što je odbio autorska prava Stephenu Thaleru za sliku generiranu umjetnom inteligencijom napravljenu algoritmom Creativity Machine koji je on stvorio.

Thaler je na nekoliko navrata pokušao zaštititi sliku autorskim pravima 'kao obaljen posao za vlasnika Creativity Machinea', što bi autora navelo kao kreatora djela, a Thalera kao vlasnika umjetničkog djela, no taj je pokušaj više puta odbijen.

Nakon što ga je Ured prošle godine na nekoliko navrata odbio, Thaler ih je odlučio tužiti, tvrdeći da je njihovo poricanje bilo 'proizvoljno, hirovito...i nije u skladu sa zakonom', ali sutkinja Howell se nije složila. U odluci je napisala da autorsko pravo nikada nije dodijeljeno djelu stvorenom 'bez vodstva ljudske ruke', dodajući da je 'ljudsko autorstvo temeljni zahtjev autorskog prava'.

Ovo su potvrdili i dosadašnji slučajevi koje je sutkinja citirala - poput onog koji je uključio selfie majmuna. Za razliku od toga, sutkinja Howell je primijetila je da je slučaj u kojem je žena sastavila knjigu iz bilježnica koje je napunila 'riječima za koje je vjerovala da joj ih je diktirao nadnaravni glas' bio vrijedan autorskog prava, piše Verge.

Sutkinja Howell ipak je priznala da se čovječanstvo 'približava novim granicama autorskog prava', gdje će umjetnici koristiti AI kao alat za stvaranje novih djela. Napisala je da bi to stvorilo 'izazovna pitanja o tome koliko je ljudskog doprinosa potrebno' za zaštitu autorskih prava umjetnosti stvorene umjetnom inteligencijom, napominjući da se modeli umjetne inteligencije često treniraju na već postojećem radu.

Stephen Thaler se planira žaliti na slučaj. Njegov odvjetnik, Ryan Abbot iz Brown Neri Smith & Khan LLP, rekao je: 'S dužnim poštovanjem, ne slažemo se sa sudskim tumačenjem Zakona o autorskim pravima'.

Nitko ne zna točno kako će se stvari zatresti oko američkog zakona o autorskim pravima i umjetne inteligencije, ali sudskih slučajeva je sve više. Sarah Silverman i još dvoje autora ranije su ove godine podnijeli tužbu protiv OpenAI-ja i Mete zbog prakse skrapinga podataka za njihove modele. Dok druga tužba programera i odvjetnika Matthewa Buttericka tvrdi da skraping podataka od strane Microsofta, GitHuba i OpenAI-a predstavlja softversko piratstvo.