ŠIRI SE NA SVAKOGA

Agresivno ponašanje na cesti ima lančani učinak

18.12.2015 u 15:11

Bionic
Reading

Prema ispitivanju koje su nedavno proveli Goodyear i Londonska škola ekonomije i političkih znanosti, agresivna vožnja pojedinca vrlo lako utječe na ostale vozače tako da i oni postanu agresivni. Jedan agresivan vozač tako može izazvati pravu lančanu reakciju stresnih i opasnih situacija te moguće nezgode

Da stvar bude gora, istraživanje pokazuje kako se takva agresivna vožnja može potaknuti i kod vozača koji inače ne spadaju u kategoriju 'problematičnih' vozača. Goodyear u priopćenju navodi da natjecateljska, obijesna vožnja ljuti druge sudionike u prometu, koji pak ljutnju iskale na drugim vozačima koji im stižu u susret. No, postoji i dobra strana priče.

Prema ispitivanju, čak 55 posto vozača koji su se našli u sklopu istraživanja priznalo je kako ih pojedinci na cesti mogu razljutiti te da se kasnije iskaljuju na drugim vozačima. S tim rečenim, vrijedi istaknuti i kako je 87 posto vozača suglasno u tom da ih obazrivost drugog vozača potiče na veću uviđavnost prema drugima.


Istraživanje je otkrilo i da manje od 10 posto ispitanika smatra kretnje zahvala u vožnji nevažnima. I agresija i ljubaznost u prometu dakle vode do čitavog lanca događaja koji mogu stvoriti ili potencijalno opasne ili sigurnije uvjete na cestama. Goodyear je naveo i neke od detalja vezanih uz stvaranje nervoze ili smanjenja stresa u vožnji:

Ponašanje koje povećava neobzirnost u prometu i smanjuje sigurnost:

· ubacivanje na prometnim čvorovima
· vožnja odmah iza drugog vozila
· nepravilno pokazivanje smjera
· neprimjereno mijenjanje voznih trakova
· 'davanje lekcija'
· natjecanje s ostalim vozačima
· vikanje na sudionike u prometu
· upotreba uvredljivih kretnji
· prijetnje

Ponašanje kojim možemo prekinuti lančanu reakciju neobzirnoga ponašanja na cesti:

· omogućivanje vozaču da se uključi u gust promet
· zahvala na pokazanoj ljubaznosti (kontakt očima, osmijeh, pokret rukom)
· isprika ako nekome smetamo