SLATKE TAJNE

Na koje sve načine možete otopiti čokoladu

14.01.2013 u 09:18

Bionic
Reading

Ima li finijeg kolača od onog s čokoladom? Imate li problema s topljenjem čokolade koja vam zagori ili ne ispadne kako treba, evo rješenja za sve probleme

Dvije najvažnije stvari kod topljenja čokolade jesu da se koristi lagana vatra i da čokolada nikako ne smije doći u dodir s vodom. Ljubitelji čokolade i kuhanja na www.best-chocolate-recipes-online.com sastavili su nekoliko savjeta kako se topi i priprema čokolada.

Uzevši u obzir dva najvažnija pravila, sve stvari koje se koriste kod topljenja čokolade moraju biti suhe i čiste. To znači da ne smijete poklapati zdjelu u kojoj topite čokoladu jer će se zbog kondenzacije na poklopcu stvoriti kapljice vode i upasti unutra.

Čokolada ne smije doći u dodir s vodom

Topite li tamnu čokoladu, ona ne smije biti na temperaturi višoj od 50 stupnjeva Celzijevih, a mliječna i bijela vrsta na pet stupnjeva manje.

Najpoznatija metoda topljenja čokolade jest na pari. Nemate li duplu posudu za topljenje čokolade, nad lonac s vrućom vodom možete staviti zdjelicu s ovom omiljenom poslasticom. Bitno je da kod vrenja voda ne doskoči u čokoladu i da zdjela ne dodiruje vodu. Ako vam se slučajno dogodi da voda dođe u čokoladu, možete sve pokušati spasiti s malo biljnog ulja, ali ne očekujete savršenu slasticu. Za to vrijeme čokoladu po malo miješajte drvenom kuhačom ili spatulom kako bi se ravnomjerno topila.

No čokolada se, primjerice, može otopiti i u običnoj ili mikrovalnoj pećnici. Topite li čokoladu u mikrovalnoj pećnici, uvijek krenite s nižom temperaturom i kraćim vremenom da ne bi zagorjela. Čokoladu natrgajte na otprilike jednako velike komade i stavite u staklenu posudu da dobro vidite što se s njom događa. Osim toga, staklena posuda će jednako provoditi toplinu, što je važno za topljenje.

Za topljenje u klasičnoj pećnici prvo ju je potrebno zagrijati na najslabiju temperaturu. Čokoladu natrgajte i stavite u zdjelu koja je otporna na toplinu. Pećnicu namjestite na otprlike 110 stupnjeva Celzijevih i ostavite čokoladu unutra nekoliko minuta.

Imajte na umu da su posljednje dvije metode idealne za recepte u kojima trebate topiti samo čokoladu. Ako se u nju dodaju jaja ili primjerice vrhnje za šlag, onda je potrebno miješanje pa je najbolja metoda na pari.