lagana i nježna

Inspirirani kultnim filmom 'Čokolada' rekreirali smo recept čokoladne torte koja se topi u ustima

24.12.2025 u 12:39

Bionic
Reading

Postoji nešto neodoljivo u čokoladi - osobito kad je spojena s malim, svakodnevnim ritualima koji život pretvaraju u čisto zadovoljstvo.

Postoje filmski trenuci koji nas ne osvajaju samo pričom, nego i atmosferom, bojama, mirisima... Upravo takav je film 'Čokolada', u kojem Juliette Binoche kao Vianne Rocher uz pomoć svojih čokoladnih kreacija mijenja živote stanovnika malog francuskog sela. Njezine slastice nisu samo desert - one bude uspomene, potiču emocije i stvaraju povezanost.

Baš kao što je Vianne Rocher šarmirala stanovnike francuskog gradića u kultnom filmu 'Čokolada', tako i mi danas donosimo recept za čokoladnu tortu. Lagana, nježna, raskošna, a opet jednostavna.

Recept je jednostavan, profinjen, a sve sastojke bez problema pronaći ćete u svakoj trgovini. Ključ bogatog okusa leži u tamnoj čokoladi, a mi smo posegnuli za provjerenim saveznikom: Dr. Oetker čokoladom za kuhanje, čije se glatke, tamne kockice savršeno tope i daju onu gustu, baršunastu teksturu.

Zamislite mekan biskvit, bogatu, svilenkastu kremu od tamne čokolade i pahuljasti šlag na vrhu. Nema kompliciranih tehnika, nema preciznih slojeva - samo intuitivno, toplo, domaće pečenje. Upravo onako kako bi je Vianne pripremila u svojoj čokolateriji. Kada se tamna Dr. Oetker čokolada pomiješa s mlijekom, pudingom, aromama vanilije i ruma, stvara se nešto što istovremeno razbuđuje, sladi i osvježava, hrabri i smiruje. Znamo, želite je isprobati čim prije - evo provjerenog recepta uz koji će vam nadolazeći blagdani biti savršeno vrijeme da oduševite sve prisutne s ovom tortom.

Sastojci:

Biskvit

  • 6 jaja
  • 6 žlica šećera
  • 15 dag Dr. Oetker Dark čokolade za kuhanje
  • 1 čajna žličica Dr. Oetker praška za pecivo

Krema

  • 2 žlice šećera
  • 15 dag tamne čokolade
  • 1 L mlijeka
  • 1 paketić Dr. Oetker pudinga za mađaricu
  • Dr. Oetker rum aroma
  • Dr. Oetker aroma vanilije

Za ukrašavanje

  • 500 ml vrhnja za šlag
  • Naribana tamna čokolada (Dr. Oetker)

Priprema:

  • Pećnicu zagrijte na 160 °C (u receptu je navedeno 16, no radi se o tipfeleru) i pripremite kalup promjera 24 cm obložen papirom za pečenje.
  • Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke miksajte u čvrst snijeg uz dodatak 3 žlice šećera. U drugoj zdjeli pjenasto umutite žumanjke sa 3 žlice šećera i pola praška za pecivo.
  • Čokoladu otopite na pari.
  • U smjesu žumanjaka umiješajte rastopljenu čokoladu, a zatim ručno, laganim pokretima, dodajte snijeg od bjelanjaka.
  • Smjesu izlijte u kalup i pecite 25 minuta.
  • Dok se biskvit peče, skuhajte puding: sadržaj vrećice razmutite u litri mlijeka uz dodatak 2 žlice šećera.
  • U vrući puding dodajte natrganu tamnu čokoladu i dobro promiješajte. Možete dodati nekoliko kapi ruma i vanilije za dodatnu aromu koja podsjeća na francuske patisserie klasike.
  • Vruću kremu izlijte preko upravo pečenog biskvita.
  • Kolač dobro ohladite – idealno najmanje 3 sata u hladnjaku.
  • Umutite vrhnje za šlag u srednje čvrst šlag i rasporedite preko torte.
  • Ukrasite ribanom čokoladom.
  • Poslužite – i uživajte kao da ste u malom francuskom gradiću iz filma.

Kvaliteta čokolade je presudna

U desertima u kojima je čokolada glavna zvijezda, njena kvaliteta presudna je za okus, teksturu i onaj pravi, duboki čokoladni dojam. Zato je važno birati čokoladu koja se ravnomjerno topi, dobro povezuje s ostalim sastojcima i ima dovoljno visok udio kakaa da jelo dobije punoću, a ne samo slatkoću.

Upravo zbog toga mnogi posegnu za provjerenim opcijama poput Dr. Oetker tamne čokolade za kuhanje, koja sa svojih 46 % kakaa daje izražen okus i stabilnu, glatku strukturu

Što ovu čokoladu čini jedinstvenom?

Ono što ovu vruću čokoladu čini posebnom jest njezina baršunasta gustoća i bogata tekstura: zahvaljujući kvalitetnoj tamnoj čokoladi, napitak postaje toliko pun i kremast da nalikuje tekućoj čokoladnoj kremi.

Kada se sve spoji, kuhinju ispuni onaj prepoznatljivi blagdanski miris, topao i zavodljiv, jednako onaj kojim Vianne obavija svoje malo selo - miris koji nosi znatiželju, nježnost i osjećaj da se događa nešto posebno.

Desert koji osvaja – svaki put

Ako volite čokoladne deserte i volite filmove koji slave hedonizam, toplinu i male životne užitke, ova torta je kao stvorena za vas. Lagana, bogata i aromatična, spaja ono najbolje iz oba svijeta - jednostavnost domaćih kolača i senzualnost francuskih slastica.

Pripremite je jednom i – bit ćete „krivci“ što vas obitelj stalno pita 'kad će opet.'

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji s Dr. Oetker Hrvatska.