TJEDAN SUVREMENOG PLESA

Simpozij 'Danas nisam umrla tako lijepo'

29.05.2013 u 09:42

Bionic
Reading

U sklopu 30. Tjedna suvremenog plesa, od 29. svibnja do 2. lipnja svaki dan u 17 sati u medijateci Zagrebačkog plesnog centra traje simpozij 'Danas nisam umrla tako lijepo', serija razgovora o aspektima bavljenja plesnom umjetnošću

Teatrologinja Una Bauer i koreografkinja Marjana Krajač će u privremenom dnevnom boravku u ZPC-u ugostiti umjetnike i kulturne radnike te s publikom razgovarati o aspektima bavljenja plesom i proučavanja plesa. Teme simpozija će biti: There is no is without the image, Ples i smrt: etnografski osvrti,Davoud Zare: Authentic Tension Baletne tjelesne prakse: sjećanja, Osnovne životne forme – Choreoroam u dijalogu

Naslov ove serije razgovora parafraza je naslova baletnog kriminalističkog romana 'Danas nije umrla tako lijepo' hrvatske plesačice, spisateljice i koreografkinje Mercedes Goritz Pavelić (1907– 2003). Svaki je dan posvećen jednoj temi, a osnovna ideja svih okupljanja odnos je plesa i osnovnih uvjeta života, plesa i organskog, plesa i žive materije te neodvojivosti materijalnih uvjeta života od ideja, koncepata i estetskih izbora.

U prvom razgovoru raspravljat će se o slici, vizualnosti, vidljivosti i onome što se daje pogledu promatrača, a sudjelovat će Nina Kurtela, Andrej Mirčev, Sonja Pregrad, Tea Tupajić i Petra Zanki. Etnologinja Ivana Katarinčić drugog dana simpozija pozabavit će se raznim oblicima razumijevanja i manifestiranja odnosa smrti i plesa u lokalnim kontekstima. Iranski kazališni režiser, izvođač, koreograf i audiovizualni umjetnik Davoud Zare će se putem video veze iz Teherana obratiti treći dan i govoriti o svom projektu Authentic Tension. Milko Šparemblek i Maja Bezjak, dvoje poznatih umjetnika i plesača, razgovarat će 1. lipnja o balerinama i baletanima koji su karijere započeli nakon Drugog svjetskog rata.

Posljednji razgovor bavit će se istraživačko-koreografskim projektom Choreoroam Europe o kojem će govoriti neki od sudionika.

Više o temama simpozija 'Danas nisam umrla tako lijepo' možete saznati na stranicama Tjedna suvremenog plesa. Ulaz na simpozij je besplatan i otvoren za sve.