MAJSTOR SKULPTURE

Rodin kao inspiracija za početak festivala plesa

  • Autor: Igor Ružić
  • Zadnja izmjena 22.05.2012 14:28
  • Objavljeno 21.05.2012 u 10:57
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Tjedan suvremenog plesa otvara večeras u zagrebačkome Hrvatskom narodnom kazalištu britanska koreografska zvijezda kanadskog porijekla Russell Maliphant i njegova londonska kompanija s predstavom 'The Rodin Project'

U svojem trećem pojavljivanju pred zagrebačkom publikom predstavit će se u novom svjetlu s obzirom da njegov najnoviji rad sadrži i za njega neke nove elemente.

'Russell Maliphant ima svoj hip-hop trenutak', zapisala je kritičarka londonskog Guardiana opisujući predstavu inspiriranu francuskim majstorom skulpture, koji fascinira Maliphanta već nekoliko godina, ali je tek u veljači u londonskom Sadler's Wellsu napokon izišao s premijerom posvećenom tom uzoru.

U figurama Augustea Rodina koreograf je, prema vlastitim riječima, uvijek vidio kvalitete koje se lako mogu prevesti u plesni jezik, od linije, preko napetosti, do protoka, ali kad je pokušao prenijeti to u jezik suvremenog plesa temeljen na strukturama modernog baleta, nije mu baš išlo onako kako je očekivao. Sklonost 'izlasku iz kutije' i ovoga puta je pomogla Maliphantu, pa je za ovaj projekt angažirao i nekoliko uličnih plesača čiji stil varira od hip-hopa do breakdancea.

Kombinacija je postala nov način plesnog izražavanja, pogodan za prenošenje kako statičnih Rodinovih figura, tako i dinamičnih grupnih kompozicija. Ipak, rad na predstavi nije se razvijao u smjeru izravnog animiranja nasljeđa velikog umjetnika, jer ni koreograf ni njegovi plesači nisu željeli doslovno prenositi neke od najpoznatijih Rodinovih radova poput 'Građana Calaisa' ili 'Vrata pakla', već su si dozvolili tek poneku scensku sliku koja može podsjećati na njih. 'Nismo željeli doslovnost', tvrdi Maliphant, 'zanimale su nas malo šire kategorije u pokretu, kvalitete poput uzemljenosti ili težine'.

U predstavi 'The Rodin Project' sudjeluju Tommy Franzén, Thomasin Gülgeç, Dickson Mbi, Ella Mesma, Carys Staton i Jenny White, a izuzetnu glazbu potpisuje skladatelj ruskog porijekla Alexander Zekke.

Svoja koreografska iskustva i tehnike, ali i ostale fascinacije, Russell Maliphant podijelit će s publikom na otvorenom razgovoru koji će se održati u podne 22. svibnja u Zagrebačkom plesnom centru. Istoga dana navečer slijedi repriza predstave, ponovno u HNK-u, s obzirom da je riječ o najvećem imenu u programu ovogodišnjeg Tjedna suvremenog plesa.


Prvog dana 29. tjedna suvremenog plesa u muzeju Mimara u 18 sati otvara se i izložba talijanskog fotografa Eura Rotellija pod naslovom 'The Body The Soul'. Velik dio njegovog opusa posvećen je upravo ljudskom tijelu, što izložbu u organizaciji Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu prirodno veže uz festival plesa.

U ostatku programa najstarijeg domaćeg plesnog festivala, koji ove godine traje u Rijeci, Splitu i Zagrebu sve do 2. lipnja, domaća će publika imati prilike vidjeti presjek domaće scene i austrijske suvremenoplesne scene, nekoliko novih imena i još jednu staru poznanicu. Riječ je o Kanađanki Marie Chouinard, čija će kompanija izvesti svoju inačicu koreografije na neiscrpnu plesnu temu – 'Posvećenje proljeća' Igora Stravinskog.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi