za najmlađe

Praizvedba predstave 'Plačko' Kristine Gavran u kazalištu Mala scena

  • Autor: D.A.M.
  • Zadnja izmjena 20.10.2020 13:15
  • Objavljeno 20.10.2020 u 13:15
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Mirko Cvjetko

U kazalištu Mala scena 23. listopada u 18 sati održat će se praizvedba predstave 'Plačko' nagrađivane autorice Kristine Gavran, u režiji Tine Hofman. Tekst o dječaku kojeg svi zovu Plačko, jer koristi suze kao supermoć i kad treba i kad ne treba, Kristina Gavran napisala je po narudžbi za kazalište Mala scena čime se nastavlja uspješnu suradnja započeta predstavom 'Ne, ti ne!'

U predstavi Plačko prolazi kroz nezaboravnu i uzbudljivu avanturu tijekom koje će upoznati doktoricu Suzić, stručnjakinju za plakanje, Krokodila koji će ga naučiti sve o krokodilskim suzama, Mudrog Luka koji kuha varivo s osjećajima te Oblaka koji će ga naučiti o onim najtežim, ali i najvažnijim suzama – suzama tužnicama. Predstava potiče, na djeci zanimljiv i zabavan način, razvoj emocionalne inteligencije, a otvara i nove teme o kojima djeca mogu razgovarati s ostalom djecom, roditeljima, obitelji, učiteljima, tetama u vrtićima, sa svima s kojima se susreću, stoji u najavi.

Redateljica Tina Hofman mlade je glumce Hanu Kunić i Vida Ćosića odabrala na audiciji, scenografiju i kostimografiju potpisuje stalna suradnica Male scene Lucija Smolčec, svjetlo kreira Domagoj Klasić, glazbu skladaju Ivana Starčević i Marko Levanić, fotograf predstave je Mirko Cvjetko, a plakat su likovno oblikovale Klasja Habjan i Zita Nakić-Vojnović. Producentice predstave su Tena Bosek i Buga Marija Šimić.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Mirko Cvjetko

'Plačko je ideja koje se dugogodišnja suradnica, autorica teksta Kristina Gavran dosjetila prije nekoliko godina, a često se smijemo da je inspiriran stvarnim životnim iskustvom. Obje smo se, kao mame i kao svojevrsne promatračice društva, često zapitkivale - kako kvalitetno prebroditi to 'interesantno' razdoblje kad (poneka) djeca sve i svašta izražavaju kroz plač (znam da će me neki roditelji vrlo dobro razumijeti!). Meni je, kao redateljici, vrlo važno stvoriti predstavu u kojoj će svaki gledatelj pronaći neki sloj koji govori baš njemu: kako djeca, tako i odrasli. Da sam pročitala Kristinin tekst dok su moja djeca bila u tom plačnom razdoblju, mislim da bi se uspjela puno mudrije i maštovitije izraziti u razgovoru sa njima! Bilo nam je neizmjerno drago kada je Mala Scena javila da su uspješno osigurali sredstva za rad. Ni korona nas nije spriječila, a pritom sam ja iz Engleske trebala doći!, rekla je redateljica Tina Hofman.

Praizvedba predstave 'Plačko', namijenjena je djeci od 3 do 8 godina, a održat će se 23. listopada u 18 sati u kazalištu Mala scena. Pretpremijera za građanstvo održat će se u četvrtak, 22. listopada u 18 sati. Prva repriza za javnost održat će se u subotu, 24. listopada u 17 sati. Kazališta su službeno proglašena mjestima niskog rizika zaraze Covid-19 virusom, a kazalište Mala scena pridržava se svih preporučenih mjera za kulturna događanja.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Mirko Cvjetko

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!