NE PROPUSTITE

Svjetski dan plesa kazalište Mala scena popratit će online s dva događaja

  • Autor: E. K.
  • Zadnja izmjena 28.04.2020 20:19
  • Objavljeno 28.04.2020 u 20:19
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

U srijedu, 29. travnja Svjetski je dan plesa, a zagrebačka Mala scena obilježit će ga s dva događaja

Una Matija Štalcar Furač, suosnivačica umjetničke organizacije Škvadra u suradnji s Malom scenom donosi u 18 sati besplatnu radionicu plesa za najmlađe. Nakon pjevačke i lutkarske radionice, koje su izazvale veliko zanimanje naše publike, na redu je i ples!

U subotu, 2. svibnja u 18 sati, a povodom Svjetskog dana plesa, darujemo svojoj publici od 3 godine naviše slavnu maloscensku predstavu Padobranci (ili o umjetnosti padanja) Ivice Šimića.

Padobranci kombiniraju pokret, ples i mimiku, a rezultat su rada ekipe koju, uz Šimića, čine koreografi Larisa Lipovac i Damir Klemenić (ujedno i prva postava predstave), skladatelj Alen Kraljić, kostimografkinja Hana Letica, dramaturginja Nana Šojlev te producentica Vitomira Lončar.

Praizvedba predstave bila je u Bologni u ožujku 2006. godine nakon čega je započelo putovanje po svim kontinentima, najvažnijim pozornicama i festivalima svijeta kao što su Sydney Opera House u Australiji, Barbican centar u Londonu, UK, Kennedy Centar u Washingtonu, DC, SAD, Koenji kazalište u Tokiju. Padobranci su integralno postavljeni i igrani kao dio repertoara u kazalištima na Tajvanu, Hong Kongu, Rusiji, Rumunjskoj, Njemačkoj i u Kini (Mainland) uz domaće umjetnike i najveći suhrvatski kazališni izvozni proizvod.

Kazalište Mala scena prvo je kazalište u Hrvatskoj koje je počelo producirati plesne predstave za djecu još 1997. godine. Zagrljaj Nane Šojlev i Desanke Virant bio je početak, a 1998. slijedili su Duet Zagreb Kima van DerBoona i Ivice Šimića koji je premijeru imao u Amsterdamu. Već 1999. veliki domaći i međunarodni uspjeh doživljava predstava Ja sam jas kojom Šimić i Lipovac započinju istraživanja koja kulminiraju Padobrancima.Isti autorski tim već 2007. godine radi plesnu predstavuA tko si ti?koja je također obišla festivale u Europi i Aziji.Prošle godine Mala scena se ponovno vraća plesnom kazalištu s Leptirovim pjesmama autorice i redateljice Buge Marije Šimić uz koreografkinju Unu Matiju ŠtalcarFurač.

Besplatna snimka predstave Padobranci (ili o umjetnosti padanja) bit će dostupna na YouTube kanalu kazališta Mala scena od subote, 2. svibnja u 18 sati do subote, 9. svibnja 2020. godine.

Inicijativa Mala scena online nastavlja se i na Facebook i Instagram stanicama kazališta. Buga Marija Šimić i dalje svakodnevno čita priče za djecu, a Ivica Šimić i Vitomira Lončar javljaju se s aktualnim temama. Nastavljamo i s pjevačkim, lutkarskim i plesnim radionicama.