TKO JE KRIV?

HNK i plesači opet u svađi oko prostora

  • Autor: Vlm/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 13.05.2011 11:54
  • Objavljeno 13.05.2011 u 09:59
Glitch - Thomas Noone

Glitch - Thomas Noone

Izvor: Promo fotografije / Autor: Tjedan suvremenog plesa

Na odabir autora koji će sudjelovati na 28. tjednu suvremenog plesa utjecao je i gubitak termina u HNK, tvrde organizatori te manifestacije

Prošli tjedan letjele su optužbe između Hrvatskog narodnog kazališta i organizatora Tjedna suvremenog plesa koji će se uskoro održati u Zagrebu. Sve je počelo na najavnoj konferenciji za novinare, kada je umjetnička ravnateljica Mirna Žagar spomenula kako su na odabir autora koji će sudjelovati na 28. tjednu suvremenog plesa utjecali financijski, tehnički, ali i prostorni uvjeti.

'Prošle smo godine nažalost ostali bez prostora HNK. Ove godine HNK nam nije ustupio prostor i to nije naša odluka. Još uvijek čekamo odgovor da doznamo koje godine ćemo imati mogućnost da nam daju prostor koji smo voljni i platiti. Razlog zbog kojeg ne možemo dobiti prostor ne znamo, navodno da naše amaterske produkcije tamo ne spadaju', izjavila je Mirna Žagar.

'Neću komentirati nikakve tračeve. Prekasno su se javili. Gužva nam je, a prostor treba rezervirati minimalno šest mjeseci unaprijed. Za 2012. su na vrijeme poslali zahtjev za prostor tako da imaju rezerviran termin koji su tražili, a odgovor na zahtjev tek će dobiti. Mi podržavamo Festival', kazala je Stela Telebuh Stazić, glasnogovornica HNK.

Mirna Žagar tvrdi kako se Hrvatski institut za pokret i ples za 28. tjedan suvremenog plesa javio Hrvatskom narodnom kazalištu s molbom za termin još u studenom 2010, dakle sedam mjeseci ranije.

'Nakon tri dana dobili smo odgovor da nam ne mogu ustupiti prostor zbog obilježavanja 150. godišnjice. Inače, HIPP je do 2009. bez problema surađivao s HNK, no za 27. izdanje Tjedna suvremenog plesa, iako je potkraj 2009. već bio dogovoren termin od 2. do 4. lipnja 2010, početkom 2010. otkazali su prostor bez detaljnijeg objašnjenja', tvrdi Žagar.

Stela Telebuh Stazić pak kaže da se ne sjeća da je HNK otkazao festivalu.

U iščekivanju termina za idući festival, 28. tjedan suvremenog plesa kreće 24. svibnja, a trajat će do 2. lipnja u Zagrebu, Rijeci i Splitu. Najavljen je dolazak 17 koreografa i trupa iz 10 zemalja. Dvanaest plesača u dobi do 22 godine predstavit će svoje koreografske talente u plesnom spektaklu 'The Project' u produkciji izraelske Opere, a austrijska skupina Liquid Loft izvest će predstavu 'Running Sushi' u koreografiji Chrisa Haringa.

Zanimljivo je što će publika imati priliku odrediti redoslijed igranja plesnih sekvenci, i to odabirom komada sushija koji će se dijeliti uoči predstave. Također, Jasmin Vardimon prikazat će svoju hit predstavu '7734', a Luca Silvestrini predstavom LOL (Lots of Love) progovorit će o ljubavi i utjecaju internetske komunikacije. Vidjet ćemo i nagrađivanu predstavu 'Your Majesties' koja je pronašla inspiraciju u govoru Baracka Obame

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!