DOBRA PRILIKA

Vlasnik Zabe jeftinim dionicama želi prikupiti milijarde kapitala

09.02.2017 u 06:40

Bionic
Reading

Najveća talijanska banka objavila je javnu ponudu za nove dionice koje prodaje uz diskont od 38 posto, čime želi privući investitore kako bi skupila 13 milijardi eura svježeg kapitala

Najveća talijanska banka UniCredit objavila je ponudu za kupnju dionica iz nove emisije kojom namjerava prikupiti 13 milijardi eura svježeg kapitala. Nove dionice nudi uz solidan diskont od 38 posto u odnosu na trenutačnu tržišnu cijenu dionica i nada se da će takvom cijenom prikupiti dovoljno investitora i cjelokupni planirani iznos.

Javna ponuda samo je dio plana za restrukturiranje poslovanja koji je banka objavila krajem prošle godine. Taj plan uključuje prikupljanje svježeg kapitala, ali i prodaju dijela imovine banke i rezanje troškova poslovanja. UniCredit je na oštro restrukturiranje primoran zbog visokog iznosa nenaplativih kredita koji već dulje vrijeme muče ovu, ali i druge talijanske banke.

Nove dionice UniCredit nudi po cijeni od 8,09 eura, a u prvom dijelu javne ponude pravo na kupnju imaju samo postojeći dioničari. Prema uvjetima iz ponude, pojedini investitor ima pravo kupiti 13 novih dionica za svakih pet dionica koje trenutačno posjeduje. Dio vlasnika već je potvrdio sudjelovanje u novoj emisiji, no sada nije poznato hoće li i u kojoj mjeri svoje pravo na kupnju iskoristiti i najveći pojedinačni vlasnici UniCreditovih dionica. Radi se o američkom ulagaču Capital Research and Management Co. koji drži oko 6,7 posto dionica, državnom investicijskom fondu Abu Dhabija te američkoj investicijskoj kompaniji Blackrock koji svaki drže po oko pet posto dionica.


Analitičari komentiraju kako je objavljena cijena, odnosno diskont, u skladu s očekivanjima, ali i da bi takvi uvjeti mogli donijeti znatno smanjenje vlasničkih udjela za postojeće dioničare koji ne odluče iskoristiti svoje pravo na kupnju dionica iz ove nove emisije. UniCreditovi dioničari imaju pravo kupnje novih dionica do 23. veljače, nakon čega će eventualne preostale dionice biti ponuđene i svima ostalima. U UniCreditu predviđaju da bi cijela emisija trebala biti gotova do 10. ožujka. Banka je svježi kapital emisijom dionica posljednji put prikupljala 2012., kada su investitori uložili 7,5 milijardi eura. Banka je tada prodavala nove dionice uz sličan diskont od 43 posto.

Prikupljanje svježeg kapitala jedan je od velikih koraka koje banka poduzima kako bi ispunila regulatorne zahtjeve i stabilizirala poslovanje. UniCredit prošlog je tjedna objavio da će financijski gubitak za 2016. iznositi 11,8 milijardi eura, najvećim dijelom zbog jednokratnih stavki koje su vezane uz otpis nenaplativih kredita. U planu restrukturiranja objavljenom krajem prošle godine najveća talijanska banka najavila je da će se riješiti ukupno 17,7 milijardi eura nenaplativih kredita.

Loši krediti u talijanskim bankama u posljednjih su nekoliko godina dosegnuli zabrinjavajuće razmjere zbog kojih se već dulje vrijeme strahuje od krize u talijanskom bankovnom sustavu koja bi mogla imati utjecaja i na cijelu eurozonu. Talijanske vlasti nedavno su odvojile 20 milijardi eura za pomoć posrnulim bankama, no mnogi se ovih dana pitaju hoće li taj iznos biti dovoljan. Prema dostupnim informacijama, cjelokupni talijanski bankovni sustav muči se s 350 milijardi nenaplativih kredita, što je čak trećina ukupnog iznosa svih nenaplativih kredita u eurozoni.


Pod najvećim je pritiskom banka Monte dei Paschi di Siena, najstarija svjetska i jedna od pet najvećih talijanskih banaka, na čije bi spašavanje mogla otpasti čak trećina od spomenutih 20 milijardi eura. U UniCreditu se nadaju da će restrukturiranje dovesti banku u poziciju da ne postoji potreba za državnom pomoći.

Restrukturiranje UniCredita predvodi glavni izvršni direktor Jean Pierre Mustier koji je na tu poziciju imenovan sredinom prošle godine. Trend cijene dionica UniCredita pokazuje da investitori imaju dosta povjerenja u Mustiera jer je vrijednost dionica porasla za oko 40 posto otkad je on zasjeo na čelo banke.

Krajem siječnja Mustier se sastao s velikim dioničarima i uvjerio ih u to da je Europska središnja banka (ECB) zadovoljna planom restrukturiranja UniCredita koji je i jedina talijanska banka dovoljno velika da je se smatra rizičnom i za svjetski financijski sustav.


Iz UniCredita ovih su dana objavili i kako su postigli dogovor s talijanskim sindikatima o programu poticanog ranog umirovljenja kroz koji bi u iduće tri godine iz banke otišlo 3.900 ljudi. Sve zajedno UniCredit do 2019. planira uručiti čak 14.000 otkaza u restrukturiranju koje predstavlja svojevrsnu smjenu generacija s obzirom na to da banka namjerava i zaposliti mlađe, više digitalno orijentirane zaposlenike.

Uz prikupljanje kapitala i rezanje troškova, treći je način kojim Talijani namjeravaju stabilizirati poslovanje i prodaja imovine, a ta je stavka od posebnog interesa za Hrvatsku jer je UniCredit od 2002. vlasnik najveće domaće banke, Zagrebačke banke, a u bankarskim kuloarima već neko vrijeme kruže nagađanja da bi UniCredit Zabu mogao prodati novim vlasnicima, i to francuskoj financijskoj grupi Société Générale. Već je izvjesno da francuski bankari Splitsku banku, čiji su trenutačno vlasnici, prodaju mađarskoj grupi OTP što se može tumačiti kao svojevrstan uvod u novo, još veće preslagivanje na domaćem bankovnom tržištu.