KVALITETNA BILANCA

KentBanci potvrđen A- dugoročni i A-1 kratkoročni kreditni rejting

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 21.12.2020 12:26
  • Objavljeno 21.12.2020 u 12:26
Vlasnik Kent banke i Suzer Holdinga Mustafa Suzer sastao se s predsjednikom RH Zoranom Milanovićem

Vlasnik Kent banke i Suzer Holdinga Mustafa Suzer sastao se s predsjednikom RH Zoranom Milanovićem

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Marko Beljan

Kao odraz kontinuiranog poboljšanja kvalitete i strukture bilance KentBancije potvrđen dugoročni kreditni rejting 'A-' i kratkoročni kreditni rejting 'A-1' uz 'stabilne' izglede za oba rejtinga. Rejting je potvrdio JCR Eurasia Rating, međunarodna institucija za kreditni rejting usmjerena na tržište Euroazije

Međunarodni rejtinzi u deviznoj i lokalnoj valuti KentBanke podignuti su na 'BBB' kao odraz povećanja kreditnog rejtinga dodijeljenog Hrvatskoj.

Banka je orijentirana ka poslovanju s građanima te malim i srednjim poduzetnicima, a najveća prednost predstavlja njen fokus na brzinui fleksibilnosti te potpuna posvećenost klijentima.

Na hrvatskom tržištu spetvelikih, a ukupno 20 banaka, KentBank je pozicionirana u segmentu male banke. Banka je poboljšala svoju neto kamatnu maržu, održavajući kvalitetu imovine i smanjujući troškove financiranja većim udjelom u depozitima po viđenju, premda trenutačne okolnosti pandemije imaju velik utjecaj na realno gospodarstvo i financijska tržišta te suznačajno poremetile trendove u bankarskom sustavu u cijelom svijetu. Mjere koje su poduzela nadzorna tijela, a posebno Hrvatska narodna banka (HNB) olakšale su likvidnost i pomogle bankama sačuvati kvalitetu imovine i standarde kreditiranja. Operativni troškovi i troškovi rezerviranja, zajedno sa strukturnim izazovima u sektoru, i dalje predstavljaju velik izazov.

Dodijeljeni kreditni rejting i stabilni izgledi, rezultat su samostalnog kreditnog profila Banke, potpore dioničara i makroekonomske pozadine koju trenutačno uglavnom oblikuje pandemija. Iako se očekuju određeni pritisci na troškove rezerviranja i potencijalne teškoće u odobravanju zajmova zbog zabrinutosti oko upravljanja rizikom, visoka likvidnost i adekvatnost kapitala KentBanke trebali bi umanjiti potencijalne negativne rizike.

„Ponosni smo što je agencija JCR Eurasia Rating prepoznala naš trud. Vjerujem kako možemo postići još bolji uspjeh u nadolazećoj godini ma kako izazovna bila,“ izjavio je Hasan Ecesoy, predsjednik Uprave KentBanke.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!