PRAKTIČNO RJEŠENJE

Volkswagen pokazao mobilnu stanicu za punjenje kapaciteta 360 kWh

  • Autor: Ivan Živković
  • Zadnja izmjena 28.12.2018 15:15
  • Objavljeno 28.12.2018 u 15:15
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: vw

Jedan od većih problema šire ekspanzije električnih automobila jest manjak brzih punjača u urbanim središtima

Naime, postojeća infrastruktura najčešće ne raspolaže kapacitetima za ugradnju jedne ili više brzih stanica za punjenje, no u Volkswagenu vjeruju kako imaju rješenje te će s pilot projektom mobilnih punionica krenuti u Wolfsburgu početkom iduće godine.

Riječ je o sustavima koji koriste baterijske ćelije Volkswagenovih nadolazećih električnih automobila zasnovanih na platformi MEB. Svaka stanica ima kapacitet od 360 kWh te raspolaže s dva punjača s istosmjernom i dva s izmjeničnom strujom.

Osim automobila, Volkswagenova mobilna stanica može puniti i električne bicikle ili motocikle maksimalnom snagom do 100 kW.

Nijemci tvrde kako je 360 kWh dovoljno za punjenje 15-ak električnih vozila, no sama stanica se kontinuirano može dopunjavati snagom od 30 kW jednostavnim priključivanjem na standardnu mrežu.

Na ovaj način lanac punionica moguće je proširiti i na lokacijama s lošom infrastrukturom, a Volkswagenove mobilne postaje također mogu poslužiti i za stabiliziranje mreže u periodima natprosječne potrošnje energije.

I drugi proizvođači razvijaju slična rješenja koncipirana na rabljenim baterijama iz električnih vozila, čime se ovoj tehnologiji, na jednostavan način, daje novi život.

  • +3

Volkswagen I.D.

Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!