kamper budućnosti

Volkswagen najavio novu Californiju: Koncept koji slavi 35 godina slobode na kotačima

08.08.2023 u 12:00

Bionic
Reading

Temeljena na dugom Multivanu, California sutrašnjice ponovno je jedinstvena u svojoj klasi. Dodatne inovativne ideje također jačaju dvostruki koncept kombija koji je idealan za svakodnevnu upotrebu, ali se u tren oka pretvara u kamper pogodan za svaku avanturu

Godine 1988., prvi kamper Volkswagen California temeljen na VW Busu (T3) imao je svoj globalni debi na sajmu Caravan Salon. Točno 35 godina i 260.000 vozila izgrađenih kasnije, Volkswagen gospodarska vozila (VWCV) ponovno predstavljaju svjetsku premijeru na najvećem događaju u ovoj industriji u Düsseldorfu, u Njemačkoj. Proizvodna verzija ove nove kalifornijske generacije također će se proizvoditi u Hannoveru od 2024.

Za mnoge su modeli California Beach, Coast i Ocean već sada oličenje slobode na kotačima. Uz California Concept, Volkswagen gospodarska vozila omogućit će pogled u budućnost najuspješnijeg kampera svih vremena za sve posjetitelje sajma Caravan Salon u Düsseldorfu (25. kolovoza – 3. rujna 2023.).

Temeljena na dugom Multivanu, California sutrašnjice ponovno je jedinstvena u svojoj klasi. Dodatne inovativne ideje također jačaju dvostruki koncept kombija koji je idealan za svakodnevnu upotrebu, ali se u tren oka pretvara u kamper pogodan za svaku avanturu.

Uostalom, nisu samo izvanredne vozne karakteristike Multivana lansiranog 2021. u kombinaciji s 35 godina iskustva ono što ga čini idealnim kamperom za naše vrijeme: po prvi put, California Concept nudi i prednosti plug-in hibridne tehnologije za još veću fleksibilnost i izvanrednu razinu udobnosti na cesti. Snažan je, ekonomičan i predstavlja budućnost usmjerenu i odgovornu mobilnost sa svojim potpuno električnim rasponom. U isto vrijeme, njegova prikladnost za velike udaljenosti pruža sigurnost pri vožnji izvan glavnih prometnih pravaca.

  • +29
Volkswagen California Concept Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen gospodarska vozila

Stoga neće samo susjedi u kampu uživati u njegovom hibridnom pogonu dok vozilo tiho klizi pokraj njih. I nije potrebno spominjati da će ovaj kamper biti i 'pametan'. U kombinaciji s interaktivnom aplikacijom 'Cali on Tour', trenutna California 6.1 već je jedno od najnaprednijih vozila u segmentu. Konceptno vozilo bit će predstavljeno na štandu Volkswagen gospodarskih vozila.

California – način života

California je više od običnog kampera, to je automobilistički način života, ambasador slobode. Tijekom četiri generacije do danas je prodano više od 260.000 jedinica ovog kompaktnog kampera. Svi oni imaju jedan važan zajednički detalj: krov na podizanje. Šator na visini od skoro dva metra. I kao jedna tajna koja se može otkriti prije svjetske premijere, to je razlog zašto će California Concept naravno biti prikazan u Düsseldorfu s krovom na podizanje.

Pogled unatrag – 35 godina Californije

Povijest Californije započela je 1988. s posebnim modelom kampera temeljenim na T3 generaciji Transportera. Kasnije tog ljeta, ova prva California predstavljena je na sajmu Caravan Salon (tada se još održavao u Essenu). Bio je dostupan za narudžbu u dvije boje 'Pastel White' bijeloj i 'Masala Red' crvenoj.

Dizajneri interijera pokazali su svoj smisao za stil čisto dizajniranom bijelo-sivom kuhinjom. Kamper je koštao 39.900 DM. Atraktivna cijena, pametni detalji i robusna tehnologija kombija Transporter odmah su učinili Californiju bestselerom – već u prvoj godini prodano je 5000 primjeraka. U godinama koje su uslijedile, California je evoluirala od posebnog modela u vlastitu seriju modela, postajala sve popularnija i osvojila preko 22.000 vozača kampera u samo tri godine.

Promjena s T3 na T4 u kolovozu 1990. bila je jednaka tehničkoj revoluciji. Nakon četiri desetljeća vozila Transporter sa stražnjim pogonom i četverocilindričnim ravnim motorima, stručnjaci za gospodarska vozila jednostavno su sve okrenuli naglavce: pomaknuli su motor prema naprijed i odatle pokretali prednju osovinu. Ovo je promijenilo sve: dizajn, vozni dio, motore i raspoloživi prostor. Sada je bilo znatno više prostora, posebno straga.

A California T4 savršeno je iskoristio ovu dodatnu prostoriju: pružajući više prostora za putovanje nego bilo koji drugi kamper u to vrijeme. Slogan na reklamama za lansiranje na tržište bio je: 'Hotel California. Mirna lokacija, udobna oprema, panoramski pogled zajamčen', pozivajući se na pjesmu Eaglesa i hotel West Hollywood koji se u njoj pojavljuje. Sve u svemu, California T4 bio je još jedan hit, prodan u oko 39.000 primjeraka do 2003. godine.

California temeljena na petoj generaciji Transportera uvela je novu dimenziju udobnosti za kompaktne kampere. No, i ova je California ostala vjerna inovativnom konceptu prostora izvornog modela. Do 2015. oko 55.000 ljubitelja kampera odlučilo se za T5 California, koji je odavno postao najuspješniji kamper u svojoj klasi.

Pojedinosti poput kreveta s letvičastom podnicom madraca integrirane u pokretni krov, stolice za kampiranje spremljene u stražnjim vratima ili stol za kampiranje na koji se sklopin u klizna vrata dala je Californiji reputaciju švicarskog vojnog noža za kampere.

California temeljena na šestoj generaciji Transportera uslijedila je 2015.; sa svojim brojnim sustavima pomoći podigao je prodaju na novu razinu: 2017. T6 California oborio je rekord serije modela s 15.155 novih registracija u jednoj godini.

Dana 30. kolovoza 2019. Volkswagen gospodarska vozila predstavila su Californiju 6.1 – naravno na Caravan Salonu. Više od 175.000 'kalifornijskih' vozila proizvedeno je do tog vremena.

Nova California 6.1 besprijekorno je nastavila priču o uspjehu svojih prethodnika. Jedna od njegovih novih značajki bio je zaslon osjetljiv na dodir na krovnoj konzoli, koji se mogao koristiti za kontrolu svih glavnih postavki kampera i pozivanje širokog spektra informacija. Na California Concept-u, ovaj zaslon će se transformirati u zaslon u formatu tableta i prikazati novu pametnu stranu ovog kampera. Osim toga, nova California neće imati samo jedna klizna vrata.