2020 Beijing International Automotive Exhibition

Upoznajte Hondu SUV e:concept, potpuno električni SUV naprednih tehnologija

30.09.2020 u 09:22

Bionic
Reading

Iako Honda još uvijek nije otkrila detalje pogonskog sklopa, očekuje se da bi mogao imati jedan elektromotor snage 113 kW (154 KS) i domet s jednom baterijom od 500 km

Honda je održala svjetsku premijeru svog konceptnog modela pod nazivom Honda SUV e:concept na međunarodnoj izložbi automobila u Pekingu 2020. (Auto China 2020). Honda SUV e:concept pokazuje smjer budućeg modela masovne proizvodnje prvog električnog vozila (EV) marke Honda koji će biti predstavljen u Kini. Inače, Auto China 2020 će za javnost biti otvorena od 30. rujna do 5. listopada 2020.

Honda nastoji razviti masovni model električnog automobila koji će ponuditi vrijednost na temelju 'iskustava mobilnosti koja za kupce ostaju svježa i zabavna'. U tu će svrhu novi EV model biti opremljen svesmjernim (Omnidirectional) ADAS-om (Advanced driver-assistive systems ili Napredni sustavi za pomoć vozaču), sljedećom generacijom Honda SENSING sigurnosnog sustava i sustava za pomoć vozaču s poboljšanim prepoznavanjem, predviđanjem i učinkom donošenja odluka.

Ovo poboljšanje omogućeno je širenjem kuta prednje kamere i usvajanjem radara od 360 stupnjeva, što je sustavu omogućilo da točnije detektira periferno okruženje vozila. Ovaj će sustav moći pomoći u sigurnoj vožnji u složenijim i raznovrsnijim uvjetima vožnje na autocestama i regionalnim cestama.

Honda teži ranoj realizaciji društva bez sudara temeljenog na svom pristupu pružanju 'Sigurnosti svima' koji dijele cestu, a koja nastoji pomoći u ostvarivanju društva u kojem svatko može ostati siguran i izbjeći sudjelovanje u prometnoj nesreći. Kao korak naprijed do ovog cilja, Honda planira započeti demonstracijsko testiranje svog svesmjernog ADAS-a u Kini prije kraja ove godine.

Isto tako, Honda kaže da će njihovi EV modeli biti opremljeni i sljedećom generacijom Honda CONNECT sustava, koji sadrži sučelje AI pomoćnika, vezu pametnog telefona i bežična ažuriranja omogućena naprednom povezivošću.

Honda još uvijek nije otkrila detalje pogonskog sklopa SUV e:concept-a, ali vjerojatno će koristiti jedan elektromotor kakav je ugrađen u model Honda e, snage 113 kW (154 KS). Očekuje se da će budući električni SUV imati i veći domet od 220 km kakav ima gradski model Honda e. Nagađa se da bi mogao imati domet od 500 km, kakav ima i njegov direktni suparnik Nissan Ariya.

Hondin električni SUV bi mogao biti službeno predstavljen javnosti sljedeće godine, a početak proizvodnje bi mogao uslijediti odmah nakon toga. Iako bi ovaj model trebao biti namijenjen kineskom tržištu Honda za europsko tržište ima namjeru elektrificirati sve svoje glavne modele i uvesti šest novih EV-a do kraja 2022. godine.