SVJETSKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Nissan Ariya: Električni coupé-crossover za novo doba

  • Autor: Z. M.
  • Zadnja izmjena 15.07.2020 15:49
  • Objavljeno 15.07.2020 u 15:37
Nissanov izvršni direktor Makoto Uchida na svjetskoj premijeri Ariye

Nissanov izvršni direktor Makoto Uchida na svjetskoj premijeri Ariye

Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Nissanova stručnost u području električnih vozila i najnovija tehnologija povezivanja utjelovljene su u elegantnom coupé-crossoveru, koji je danas imao svoju svjetsku premijeru

Nissan je danas svijetu predstavio posve novi električni coupé-crossover Nissan Ariya kojim najavljuje budućnost svojih električnih vozila. Virtualno svjetsko predstavljanje novog električnog modela održalo se u Nissanovu paviljonu u Yokohami koji će uskoro biti otvoren.

Ariya, Nissanov posve novi električni coupé-crossover, nudi snažna ubrzanja, uglađen i tihi rad te udobnu i luksuznu, gotovo salonsku unutrašnjost. Sustavi za pomoć u vožnji, glasovno upravljanje i potpuna povezanost povećavaju sigurnost na cesti i stvaraju ugodno ozračje za vozača i putnike. Zahvaljujući dometu do 500 km (mješoviti ciklus vožnje prema WLTP-u, homologacija u tijeku), Ariya je prema japanskom proizvođaču 'savršen partner za svakodnevnu vožnju i za dulja putovanja'.

Nissan Ariya

Nissan Ariya

Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Nissan Ariya temelji se na konceptnom vozilu sličnog imena koji je predstavljen na Tokijskom salonu automobila 2019., premda smo elemente njegova dizajna prvi put mogli vidjeti još u modelu IMx, predstavljenom na Tokijskom salonu automobila 2017. Riječ je o prvom serijskom modelu koji otkriva novi električni identitet marke Nissan i koji nas uvodi u novu eru automobilske industrije u kojoj će elektrifikacija, optimizirana arhitektura platforme i napredna umjetna inteligencija biti standard.

Nissanov izvršni direktor Makoto Uchida i Ashwani Gupta (lijevo), operativni direktor Nissana, na svjetskoj premijeri Ariye

Nissanov izvršni direktor Makoto Uchida i Ashwani Gupta (lijevo), operativni direktor Nissana, na svjetskoj premijeri Ariye

Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

'Ariya je odraz naše posvećenosti tomu da olakšamo živote svojim kupcima', izjavio je Ashwani Gupta, Nissanov operativni direktor. 'Povezujući napredan dizajn, snažne motore i besprijekornu salonsku unutrašnjost ispunjenu naprednom tehnologijom, Ariya nudi udobnost i praktičnost ne samo za vozača, već i za ostale putnike.'

Temeljena na najnovijoj Alijansinoj električnoj platformi, Ariya u potpunosti utjelovljuje strategiju Nissanove inteligentne mobilnosti kojom Nissan želi učiniti svoja vozila još privlačnijima i ostvariti krajnji cilj: budućnost vožnje bez emisija i spriječiti prometne nesreće.

Ariya se temelji na tri stupa Nissanove inteligentne mobilnosti (inteligentna snaga, inteligentna vožnja i inteligentna integracija). To znači da napredne tehnologije električnih vozila kombinira s novom razinom povezivanja čovjeka i stroja, pružajući potpuno novi doživljaj vožnje.

Vanjski dizajn

Funkcionalnost i estetika nadmeću se u ovom elegantnom i tehnološki naprednom vozilu. Posve električna platforma novog vozila omogućila je dizajnerima da nadiđu dosadašnja ograničenja te na nov način iskoriste postojeće komponente.

Ariya je utjelovljenje Nissanove nove filozofije dizajna i prvi doticaj kupca s Nissanovom inteligentnom mobilnošću. Ta se nova filozofija temelji na bezvremenskom japanskom futurizmu – upečatljivom japanskom dizajnu prezentiranom na snažan i moderan način. Dizajneri Ariyu opisuju kao uglađeno, senzualno i besprijekorno vozilo kako bi naglasili da je riječ o električnom vozilu koje uz napredne vozne osobine pruža i nov pogled na dizajn, funkcionalnost i iskustvo vlasništva.

Japanski izraz iki karakterizira revolucionarnu prirodu i šarmelegantnog i svježeg prednjeg kraja neprekinutih linija. Vozilo se ističe novom prednjom maskom u obliku štita, osmišljenom za eru električnih vozila. Ispod glatke površine trodimenzionalne maske s uzorkom kumikija smješteni su senzori sustava ProPilot i senzori za prepoznavanje pametnog ključa, što svjedoči o savršenoj ravnoteži estetike i funkcionalnosti.

Nissan Ariya

Nissan Ariya

Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Obnovljen logotip marke jasno je istaknut na središnjem dijelu aerodinamičnog štita zahvaljujući 20 LED svjetlosnih elemenata koji ga okružuju. Obnovljeni logotip marke izraz je Nissanove posvećenosti razvoju inovativnih rješenja kroz rušenje ustaljenih konvencija. Dizajn u kojemu su zadržani simboli sunca i prepoznatljive prečke istovremeno je priznanje Nissanovu povijesnom naslijeđu i obećanje marke koja teži razvoju budućih usluga mobilnosti i elektrifikaciji.

Donji dio štita, kao i logotip, blago će zasvijetliti kada je Ariya spremna za pokret. Kombinacija uskih LED glavnih svjetala s četirima 20-milimetarskim miniprojektorima i pokazivača smjera sa sekvencijalnim uključivanjem čini prepoznatljiv svjetlosni potpis V-motion.

Zahvaljujući niskom krovu uglađenih linija, Ariya djeluje kao da jednostavno klizi zrakom. Sportski 19-colni naplatci s pet krakova (ovisno o razredu opreme, dostupni su i 20-inčni naplatci) ističu dinamičan stav i sportski karakter vozila.

Nissan Ariya

Nissan Ariya

Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Neprekinuta vodoravna linija proteže se čitavim bočnim dijelom spajajući prednji i stražnji kraj, čime se postiže vizualna oštrina i dramatičnost iz svakog kuta.

Stražnji kraj Nissana Ariya odlikuje se snažnije nakošenim C-nosačem koji se neprimjetno stapa s poklopcem prtljažnika. Stražnje svjetlo u obliku neprekinute linije naizgled se prigušuje kad je vozilo parkirano. Crveno svjetlo ponovno se uključuje kada se vozilo pokrene. Stražnji blatobrani i povišeno stražnje krilo nimalo ne skrivaju električnu snagu ovog vozila.

'Vanjske dimenzije Nissana Ariya otkrivaju mogućnosti Nissanove posve električne platforme', izjavio je potpredsjednik odjela za dizajn Giovanny Arroba. 'Iznenađujuće kratki prevjesi, agresivna linija krova i široki kotači stvaraju dojam elegantnog vozila koje je ujedno sportsko i luksuzno.'

Nissan Ariya

Nissan Ariya

Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Novi dvobojni dizajn karoserije u bakrenoj boji 'Akatsuki' nadahnut je trenutkom netom prije zore, u kojem se sunce probija kroz noć ususret novom danu. Krov u kombinaciji crne i boje bakra naglašava fluidne linije i suptilno kretanje električnog vozila, dok sama boja bakra simbolizira električnu vodljivost i najavljuje novu eru automobilske industrije.

Ariya je dostupna u šest dvobojnih kombinacija s crnim krovom i u četiri upečatljive jednobojne kombinacije.

Nissan Ariya

Nissan Ariya

Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Dizajn unutrašnjosti

Definirana japanskim izrazom ma koji označava otvor u prostoru i vremenu, unutrašnjost Nissana Ariya dizajnirana je tako da bude što praktičnija i udobnija. U odnosu na tradicionalno uređene putničke prostore, unutrašnjost Nissana Ariya nalik je lounge baru na svemirskom brodu; elementi od kojih je sačinjena potiču radoznalost i daju naslutiti performanse vozila. Zahvaljujući posve novoj električnoj platformi, Ariya se može pohvaliti jednim od najprostranijih putničkih prostora u klasi.

Kompaktni motori omogućili su Nissanovim inženjerima da ugrade klimatizacijski sustav ispod poklopca motora (na mjestu na kojem se u tradicionalnim vozilima nalazi benzinski motor) i tako oslobode unutrašnjost od neželjenih elemenata kao što su prijenosni tunel i električni sustavi ispod armaturne ploče. Ravna podnica omogućila je ugradnju baterije u podnožje vozila, a uska bestežinska sjedala stvorila su izdašan prostor za noge i olakšala interakciju između putnika u prednjem i stražnjem dijelu.

Nissan Ariya - Hands off drive mode

Nissan Ariya - Hands off drive mode

Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Tihi električni motor i bogata zvučna izolacija stvaraju dojam iznimno tihe unutrašnjosti kako bi se svi putnici mogli opustiti i uživati u gotovo salonskom ozračju.

Putnici na prednjim sjedalima uživat će u minimalističnoj armaturnoj ploči koja se neprimjetno stapa s ostatkom unutrašnjosti i vratima i koja je pošteđena fizičkih gumba i tipki karakterističnih za konvencionalna vozila. Gumbi klima-uređaja integrirani su u središnjem dijelu armaturne ploče te su osjetljivi na dodir. Budući da prilikom dodira vibriraju, podsjećaju na uporabu mehaničkih tipki. Prikazuju se samo onda kada je vozilo uključeno, zbog čega kokpit djeluje sofisticirano i luksuzno.

Nissan Ariya

Nissan Ariya

Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

U središnjem dijelu ispod armaturne ploče krije se prostor za pohranu i sklopivi stolić. Inovativni izvlačivi stolić pretvara unutrašnjost u mobilni ured.

Prilagodljiva središnja konzola može se pomicati u skladu sa željom vozača, a njezine postavke mogu se pohraniti kao dio vozačeva profila koji se automatski aktivira prilikom svake vožnje. Na njoj je smještena i nova elektronička ručica mjenjača koja savršeno leži u ruci i pojednostavljuje upravljanje zahvaljujući dodirnim komandama za promjenu načina rada.

Putnici na stražnjim sjedalima uživat će u obilju prostora za glave i noge, naročito zahvaljujući ravnoj podnici koja im omogućuje da jednostavno prekriže noge i opuste se. Ukrasni umetci u stražnjem dijelu također pridonose dojmu profinjenosti i udobnosti. Tanka prednja sjedala postavljena su uz B-nosač kako bi putnici uživali u panoramskom pogledu. Ariya je opremljena i panoramskim krovom, zbog čega pruža još veći dojam otvorenosti.

Nissan Ariya

Nissan Ariya

Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

'Unutrašnjost Nissana Ariya udoban je životni prostor u kojem se vozači i putnici mogu opustiti tijekom putovanja na poznata i nova odredišta', rekao je Arroba. 'Nismo željeli da Ariya djeluje kao pretjerano tradicionalno luksuzno vozilo. Materijali od kojih je izrađena njegova unutrašnjost pažljivo su odabrani kako bi se stvorio dojam prvoklasnog futurističkog vozila koje je istovremeno napredno i praktično.'

e-4ORCE: Udobnost u vožnji i beskompromisne vozne osobine

Inačice Nissana Ariya s dualnim električnim motorom i pogonom na sve kotače sadržavat će Nissanovu najnoviju tehnologiju pogona na sve kotače e-4ORCE. Slovo 'e' u nazivu e-4ORCE označava da je riječ o pogonskom sustavu s posve električnim motorom. '4ORCE' označava fizičku snagu i performanse vozila, dok se '4' odnosi na pogon na sva četiri kotača. Tehnologija e-4ORCE nadahnuta je Nissanovom dugogodišnjom tradicijom u razvoju terenskih i sportskih vozila, posebice sustavima za raspodjelu okretnog momenta ATTESSA E-TS za Nissan GT-R i inteligentnim pogonom na sve kotače Nissana Patrol.

Nissan Ariya - e-4ORCE pogon na sva četiri kotača

Nissan Ariya - e-4ORCE pogon na sva četiri kotača

Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Isporuka snage i sustav kočenja prilagođeni su tako da pruže najveću udobnost i stabilnost u vožnji. Tehnologija e-4ORCE povećava sigurnost vozača tako što vjerno prati zadanu putanju na gotovo svim vrstama terena, bez potrebe za dodatnom intervencijom ili promjenom stila vožnje. Primjerice, prilikom vožnje u zavojima na cestama prekrivenima snijegom, vozilo može vjerno pratiti zadanu putanju zahvaljujući iznimno preciznom nadzoru motora i sustava kočenja. Sigurno upravljanje na svim vrstama terena pretvara vožnju u još veći užitak.

Inženjeri su ugodili dualni električni motor i sustav e-4ORCE kako bi postigli neusporedivu udobnost u vožnji. Uzdužno njihanje vozila smanjeno je zahvaljujući prikupljanju energije kočenja s pomoću stražnjeg motora, uz standardno prikupljanje energije kočenja s pomoću prednjeg motora koje je karakteristično za električna i hibridna vozila.

Nissan Ariya - sustav e-4ORCE je predstavljen još u konceptnom modelu

Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

'Precizni sustav nadzora motora prilagođava ponašanje vozila prilikom kočenja kako bi vozač, i naročito ostali putnici, uživali u udobnoj vožnji', rekao je Ryozo Hiraku, glavni stručnjak Nissanova odjela za razvoj motora i električnih vozila.

Uz poboljšanu raspodjelu okretnog momenta na prednje i stražnje kotače, sustav primjenjuje neovisno kočenje svih kotača kako bi povećao snagu vuče svakog kotača u zavojima. Zahvaljujući tomu vozilo savršeno slijedi pravac u zavojima uz minimalno okretanje upravljača.

'Inteligentna snaga Nissana Ariya jedan je od stupova na kojima je sazdan Nissanov DNK', rekao je Makoto Fukuda, voditelj razvoja Nissana Ariya. 'Često se govori o vremenu koje je električnim vozilima potrebno da ubrzaju od 0 do 100 km/h, iako su dobre vrijednosti ubrzanja zapravo sasvim uobičajene za takva vozila.' Ariya je također brza na ravnim cestama, ali svoje iskoristive performanse dokazuje i na različitim terenima kao što su snježne planinske ceste ili skliske gradske prometnice.

Nissan Ariya - uključena stražnja svjetla

Nissan Ariya - uključena stražnja svjetla

Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Inteligentna snaga: iznimne performanse električnog vozila koje ispunjavaju širok spektar potreba

Posve električni motor Nissana Ariya primjer je besprijekorne integracije napredne tehnologije električnih vozila. Snažan pogon, brojne mogućnosti punjenja i povećan domet pružaju novu dimenziju vožnje bez emisija.

S ukupno pet osnovnih modela dostupnih na europskom tržištu, uključujući inačice s pogonom na dva ili četiri kotača, Ariya ispunjava potrebe širokog kruga kupca.

Ariya 63 kWh inačica je s pogonom na dva kotača. Stvorena je za gradsku i prigradsku vožnju te je namijenjena onima koji traže kvalitetno i profinjeno električno vozilo nove generacije. Ariya 87 kWh inačica je s pogonom na dva kotača koja u odnosu na inačicu od 63 kWh nudi snažniji motor i veći domet, zbog čega je idealna za dulja putovanja.

Nissan Ariya

Nissan Ariya

Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Ariya e-4ORCE 63 kWh inačica je s pogonom na sve kotače koja se u svojem segmentu izdvaja konkurentnim omjerom performansi i cijene. Ta inačica uz jednak domet nudi sjajne performanse i inovativne tehnologije, uključujući dualni električni motor i tehnologiju e-4ORCE koja omogućuje ravnomjernu i predvidljivu raspodjelu snage na sva četiri kotača. Ariya e-4ORCE 87 kWh inačica je s pogonom na sve kotače koja osim većeg dometa nudi i besprijekornu snagu zahvaljujući tehnologiji e-4ORCE. Ariya e-4ORCE 87 kWh Performance predstavlja sam vrh ponude ovog modela. Osim većom snagom, ta se inačica izdvaja najboljim omjerom performansi i tehnologije.

Bilo da je riječ o inačici s pogonom na dva ili četiri kotača, snaga i performanse Nissana Ariya učinit će svakodnevna putovanja uzbudljivijim i potaknuti vozače da idu još dalje. Kako ih ništa ne bi sputalo u tome, Ariya će omogućiti vuču prikolice mase do 1500 kg.

Nissan Ariya

Nissan Ariya

Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Uglađeni dojam i snažna prisutnost na cesti

U skladu s Nissanovom tradicijom proizvodnje automobila koji se ističu zabavnim i uzbudljivim voznim osobinama, posve nova električna platforma poboljšana je kako bi se omogućila vrhunska upravljivost. Paket baterija smješten ispod središnjeg dijela rezultirao je niskim težištem vozila i gotovo ravnomjernom raspodjelom mase na prednju i stražnju osovinu. Zahvaljujući plosnatom paketu baterija i ugradnji poprečnog nosača u njezino kućište, postignut je ravan izgled podnice te je značajno povećana krutost vozila. U skladu s tim ojačani su i dijelovi ovjesa kako bi se povećala stabilnost prilikom upravljanja, vožnja učinila udobnijom te kako bi se spriječio prodor vibracija i buke u unutrašnjost vozila.

U stražnjem dijelu vozila nalaze se multi-link ovjes i stražnji električni motor (ovisno o inačici) koji pružaju savršenu ravnotežu udobnosti u vožnji, voznih osobina i performansi.

Nissan Ariya

Nissan Ariya

Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Zahvaljujući trima načinima rada – Standard, Sport i ECO (inačice opremljene tehnologijom e-4ORCE imaju i način rada Snow) – vozači mogu prilagoditi vožnju svojem raspoloženju i vrsti terena. Kruta konstrukcija karoserije i iznimno odzivan sustav upravljanja sa zupčastom letvom i zupčanikom jamče žustar odziv prilikom okretanja. Osim toga, ugradnja baterije ispod središnjeg dijela vozila omogućila je ravnomjernu raspodjelu mase na prednju i stražnju osovinu, čime su postignute predvidljive vozne osobine u svim vrstama zavoja. Ravna aerodinamična podnica povećava stabilnost u vožnji, dok mali krug okretanja čini Nissan Ariya učinkovitim ne samo na autocesti, već i na uskim ulicama i parkiralištima.

Osim što se odlikuju impresivnim dometom u svojem segmentu, sve inačice Nissana Ariya omogućuju i snažno prikupljanje energije kočenja te brzo punjenje na europskim punionicama s kombiniranom sustavom punjenja (CCS). Za to je dijelom zaslužan sustav toplinskog nadzora baterije koji neprestano optimizira radnu temperaturu baterije s tehnologijom hlađenja tekućinom.

Inačica Nissan Ariya 63 kWh opremljena je punjačem snage 7,4 kW za punjenje na kućnoj utičnici. Inačicu s baterijom kapaciteta 87 kWh također je moguće puniti kod kuće s pomoću trofaznog punjača snage 22 kW. Ariya omogućuje i punjenje na brzim punionicama snage do 130 kW kako biste bili bezbrižni tijekom duljih putovanja.

Nissan Ariya - uključena središnja konzola

Nissan Ariya - uključena središnja konzola

Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Inteligentna vožnja: bezbrižna vožnja uz naprednu tehnologiju

Nissanove najnovije tehnologije, uključujući poboljšanu inačicu sustava ProPilot, nude visoku razinu udobnosti i sigurnosti svim putnicima u Nissanu Ariya. ProPILOT, sustav za pomoć u vožnji koji je inače serijski dostupan u drugoj generaciji Nissana LEAF, vozačima pomaže da ostanu u središtu traka, olakšava vožnju u prometnim zastojima te održava stalnu brzinu vožnje i razmak od vozila ispred.

ProPILOT u kombinaciji s navigacijskim sustavom Navi-link nudi još bolje iskustvo vožnje od prve inačice predstavljene u modelu LEAF. Osim što pruža podatke o stanju na cesti i olakšava upravljanje s pomoću senzora, ujedno i pojednostavnjuje vožnju jednim trakom autoceste. Sustav se povezuje s navigacijskim sustavom i analizira podatke dobivene putem zemljovida kako bi prilagodio brzinu u skladu s ograničenjem. Osim toga, sustav pomaže prilagoditi brzinu vozila s obzirom na uvjete na cesti. Naprimjer, lagano će usporiti kada se približite oštrom zavoju kako bi vožnja bila ugodna za sve putnike.

Nakon što stignete na odredište, sustav ProPILOT Park pomoći će vam pronaći slobodno parkirno mjesto i automatski parkirati umjesto vas! Tri jednostavna koraka za parkiranje sprijeda, unatrag ili bočno omogućit će vam da se svugdje bezbrižno parkirate (dostupno u određenim zemljama).

Nissan Ariya - uključeno bežično punjenje pametnih telefona

Nissan Ariya - uključeno bežično punjenje pametnih telefona

Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Osim posve novih tehnologija koje vožnju čine uglađenom i opuštajućom, Nissan Ariya opremljena je i isprobanim sustavima za pomoć u vožnji u kojima uživaju stotine tisuća kupaca diljem svijeta. Papučica e-Pedal, prvotno predstavljena u Nissanu LEAF, omogućuje vozačima da pokrenu vozilo, ubrzaju ili uspore do zaustavljanja uporabom samo papučice gasa. Želite li usporiti, dovoljno je otpustiti pritisak s papučice gasa. Papučica e-Pedal zatim će aktivirati usporavanje električnog motora. Kada se vozilo u potpunosti zaustavi, kočnice se automatski aktiviraju kako bi ono ostalo na mjestu. U slučaju da je vozilo zaustavljeno na dulje vrijeme, aktivira se električna parkirna kočnica. Prilikom vožnje površinama s niskim prianjanjem aktivira se kočenje svih četiriju kotača kako bi se zajamčilo sigurno usporavanje. U inačicama opremljenima tehnologijom e-4ORCE, okretni moment ravnomjerno se raspoređuje na prednje i stražnje kotače za još udobnije i uglađenije zaustavljanje.

Nissan Ariya opremljen je i inovativnim sigurnosnim značajkama koje omogućuju 360-stupanjski nadzor nad vozilom, među njima i prepoznatljivi Nissanov sustav Safety Shield koji uključuje Intelligentni Around View Monitor, Inteligentni sustav upozorenja na frontalni sudar, Inteligentni sustav kočenja u nuždi i sustav automatskog kočenja stražnjih kotača u nuždi.

Nissan Ariya - instrumentna ploča uključena

Nissan Ariya - instrumentna ploča uključena

Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Inteligentna integracija: budite obaviješteni u vožnji i iskoristite puni potencijal Nissana Ariya

Ariya utjelovljuje Nissanovu filozofiju intuitivnog i uzbudljivog dizajna koji u središte postavlja vozača. Zbog toga je opremljena najnovijim značajkama povezanosti, uključujući sučelje čovjek-stroj i ažuriranje putem interneta. Nissanov inteligentni osobni pomoćnik uključuje hibridni sustav glasovnog upravljanja s naprednim prepoznavanjem prirodnog jezika kako bi vozač dobio potrebne informacije bez skretanja pogleda s ceste.

Zahvaljujući vrhunskoj povezanosti, vozači primjerice mogu provjeriti status napunjenosti baterije dok za stolom uživaju u jutarnjoj kavi. Usluga inteligentnog planiranja rute podsjetit će vas na zadano vrijeme polaska kako biste svugdje stigli na vrijeme. Sustav tijekom vožnje nadzire stanje na cesti i predlaže alternativne rute kako bi vam skratio vrijeme putovanja. S pomoću aplikacije za pametne telefone NissanConnect vozač može prilagoditi postavke klima-uređaja te zagrijati ili rashladiti vozilo prije ulaska.

Kada se približite Nissanu Ariya s inteligentnim ključem, vrata će se otključati. Prednja i stražnja svjetla, kao i Nissanov logotip, zasvijetlit će automatski u znak prepoznavanja vozača. Putnički prostor postupno će se osvijetliti nakon otvaranja vrata kako bi vozač i putnici jasno vidjeli čitavu unutrašnjost. Sjedala, položaj upravljača i automatska klizna središnja konzola prilagođavaju se u skladu s pohranjenim vozačevim profilom koji je povezan s inteligentnim ključem. Unutrašnjost je osvijetljena u stilu tradicionalnih japanskih svjetiljki andon. Nakon što se putnici udobno smjeste, a vrata zatvore, svjetlo će se prigušiti kako bi vozač pritisnuo gumb Start. Gumb svijetli pulsirajućim efektom kojim potiče vozača da stavi ruke na upravljač.

Nissan Ariya - 12,3-inčni twin zaslon

Nissan Ariya - 12,3-inčni twin zaslon

Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Na sučelju ispred vozača jedan pored drugog prikazuju se 12,3-inčni zaslon instrumentne ploče i 12,3-inčni zaslon multimedijskog sustava. Vozač stoga ne mora skretati pogled s ceste: sve potrebne informacije može brzo provjeriti na vodoravnom zaslonu. Dva vodoravno postavljena zaslona vozačima pružaju najvažnije informacije o vožnji koje je moguće pretraživati pokretom prsta, kao što je status baterije, preostali domet i upute navigacijskog sustava. Moguće je prilagoditi prikaz informacija te ih prebacivati s jednog na drugi zaslon kako bi iskustvo za upravljačem bilo potpuno personalizirano.

Ariya se može pohvaliti i najvećim head-up zaslonom u boji u segmentu. Taj zaslon prikazuje slične informacije kao i instrumentna ploča, uključujući najnovije informacije o vožnji koje se na nenametljiv način prikazuju u vozačevu vidnom polju.

Nakon što izgovore 'Zdravo Nissan' ili 'Bok Nissan', putnici mogu glasovnim putem zatražiti informacije o vožnji, upravljati rutom i pretraživati znamenitosti. Posebne funkcije omogućuju vozaču da bez skretanja pogleda s ceste odabere željeni glazbeni popis ili prilagodi temperaturu u unutrašnjosti. Nissan Ariya opremljen je hibridnim sustavom glasovnog upravljanja koji se temelji na prepoznavanju prirodnog jezika, zbog čega je vozilom moguće upravljati izgovarajući prirodne rečenice, kao da razgovarate. Zahvaljujući ugrađenoj 4G vezi, sustav može pristupiti podacima u oblaku kako bi bolje odgovorio na specifične zahtjeve putnika.

'Nissanov inteligentni osobni pomoćnik odraz je omotenashija – japanskog običaja izražavanja apsolutnog poštovanja kupcu', rekao je Fukuda. 'Stoga pruža potpuni doživljaj u vozilu i izvan njega. Ariya se prilagođava vašem životnom stilu bilo da ste kod kuće ili na putu.'

Nissan Ariya

Nissan Ariya

Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Ariya je također prvi Nissanov model koji omogućuje daljinsko ažuriranje putem interneta. Ta tehnologija automatski ažurira različite sustave u vozilu – konkretno, multimedijski sustav, električnu i elektroničku arhitekturu, sustav nadzora šasije, klima-uređaj i postavke električnog vozila – kako zbog toga ne biste morali posjećivati servis. Zahvaljujući periodičkim ažuriranjima u stvarnom vremenu, Ariya uvijek radi punim kapacitetom. Dvostruki memorijski blok omogućuje ažuriranje sustava tijekom vožnje. Ažuriranje se preuzima i pohranjuje u zaseban memorijski blok. Kada sustav potvrdi preuzimanje, prebacuje se na ažurirani memorijski blok. Ažuriranja se preuzimaju brzo i jednostavno kako bi integracija novih značajki tekla neometano.

Nissan Ariya

Nissan Ariya

Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Budućnost električnih vozila je pred nama

Coupé-crossover Nissan Ariya uvertira je u novu eru električnih vozila, ali i obećanje nevjerojatno snažnih i uglađenih ubrzanja koje omogućuju najnovije tehnologije Nissanove inteligentne mobilnosti. Te su tehnologije stvorene da pomognu vozaču, odgovore na njegove potrebe i poštuju njegove želje. Dizajn nadahnut bezvremenskim japanskim futurizmom ostavlja dojam dobrodošlice koji nadilazi očekivanja putnika.

U Europi će biti dostupno pet inačica Nissana Ariya:

Navede specifikacije objavljene su u srpnju 2020. te su podložne homologaciji.

Navede specifikacije objavljene su u srpnju 2020. te su podložne homologaciji.

Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

'U Nissanu otvaramo novo poglavlje, a ono počinje Ariyom', objašnjava Gupta. 'Cilj nam je bio proizvesti električno vozilo naglašeno zabavnih voznih osobina te istovremeno osigurati najvišu razinu udobnosti i sigurnosti. Nije riječ samo o sjajnom električnom crossoveru, već o sjajnom vozilu uopće – istinskoj čudesnoj snazi koja će nas odvesti u budućnost.'

Više informacija o dostupnosti Nissan Ariya i cijenama u Europi bit će poznato u sljedećim mjesecima.

  • +63
  • +60

Nissan Ariya

Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!