COVID-19

Otkazan i salon automobila u Parizu? U poplavi otkazivanja svega, stradao i Mondial de l’Auto

31.03.2020 u 09:18

Bionic
Reading

Nakon otkazivanja salona automobila u Ženevi početkom ožujka, čini se da je uslijediilo otkazivanje i svih ostalih velikih i malih svjetskih sajmova automobila. Pogledajte listu!

Nakon otkazivanja autosalona u Ženevi početkom ožujka postaje nam sve jasnije da niti ostale najveće svjetske izložbe automobila nisu imale prevelike izglede. Sada smo doznali da je i salon automobila Mondial de l’Auto u Parizu, zbog pandemije koronavirusa, morao biti otkazan 'u svom sadašnjem obliku'.

Organizatori su priopćili da 'istražuju sva alternativna rješenja u uskoj suradnji sa svojim glavnim partnerima', no još nisu poznati svi detalji. Organizatori ipak nisu mogli precizirati jesu li potpuno otkazali ili samo odgodili izložbu, ali sugerirali su da se tradicionalna izložba automobila u gradskom izložbenom centru neće održati ove godine.

Sajam automobila bio je planiran za listopad ove godine (1. do 11. listopada) u kongresnom centru Porte de Versailles u Parizu, a održava se naizmjenično s izložbom u Frankfurtu. U 2018. godini sajam automobila u Parizu imao je oko milijun posjetitelja, navode organizatori.

Osim Ženeve nedavno je odgođen i New York International Auto Show, koji je trebao biti održan u travnju. No ovaj sajam još uvijek nije i defnitvno otkazan, jer ga organizatori nastoje prebaciti na nešto kasniji termin ove godine, u kolovoz. Kongresni centar Javits na Manhattanu, gdje se održava izložba, preuređen je u improviziranu bolnicu za oboljele od kronavirusa.

Nadalje, Sjevernoamerički međunarodni auto sajam NAIAS (North American International Auto Show) u Detroitu već je ionako posljednjih godina imao problema s konkurentskim događanjima poput sajma potrošačke elektronike CES (Consumer Electronics Show) u Las Vegasu (ove godine održan od 7. do 10. siječnja), pa su svoj uobičajeni siječanjski termin nakon 31 godinu bili prebacili na lipanj ove godine. No sada je defintivno i ovogodišnje lipanjsko izdanje NAIAS-a otkazano zbog pandemije koronavirusa. Pogađate, i oni su svoje izložbene prostore preuredili u privremenu terensku bolnicu. Organizator stoga planira sljedeće izdanje za lipanj 2021. godine.

Otkazivanje NAIAS-a ima podršku proizvođača automobila koji su bili spremni predstaviti svoje najnovije modele i inovacije u Detroitu, središtu američke autoindustrije.

'Mi u potpunosti podržavamo organizatore NAIAS-a u njihovoj odgodi', navodi se u saopćenju Ford Motor-a. 'Zdravlje i sigurnost naše zajednice i onih koji rade u cijeloj industriji naš je glavni prioritet'. Posljednjih tjedana proizvođači automobila bili su prisiljeni privremeno obustaviti gotovo svu američku proizvodnju automobila, a neki poduzimaju agresivne korake kako bi smanjili troškove ili iskoristili kreditne linije kako bi ubrzali prodaju automobila.

Kada smo već spomenuli CES u Las Vegasu, jedan od najvećih događaja za potrošačku tehnologiju, također se razgranao u industrije koja se prije nekoliko godina ne bi smatrale tehnološkim, pokazujući tehnologiju samostalne vožnje, softver povezan s glasom i električne automobile. Oni su, nasreću, svoje ovogodišnje izdanje uspjeli održati bez prevelikih problema.

Iako se činilo da će Movin’On World Summit 2020 održive mobilnosti, koji je bio planiran u kanadskom Montrealu od 3. do 5. lipnja, proteći bez problema i njihov je organizator upravo priopćio javnosti da se ova izložba otkazuje, zbog zabrinutosti za zdravlje izlagača i posjetitelja.

Treba li reći da su otkazani i kineski sajmovi Beijing International Automotive Exhibition i Auto Shangai? Naravno da jesu! Ovaj u Shangaiju već je najavljen za 2021. godinu, dok je onaj u Pekingu tek odgođen, iako nema informacija kada bi se trebao održati.

I za kraj, početkom ožujka zbog novonastale situacije s pandemijom koronavirusa je i Zagrebački Velesajam otkazao izložbu Zagreb Transport&Motion, koja je trebala biti održana u terminu od 31.3. do 5.4. ove godine. Ipak, organizatori kažu da ova izložba nije potpuno otkazana za ovu godinu, već samo odgođena, iako datum njezinog održavanja nije preciziran, ali zasigurno ovisi o razvoju pandemije.