DIGITALNI OBRAZAC

Putujete u Italiju? Doznajte sve o dokumentu koji morate popuniti da biste ušli u tu zemlju

26.05.2021 u 15:49

Bionic
Reading

Zemlje koje zahtijevaju popunjavanje PLF-a trenutačno koriste papirnate obrasce za lociranje putnika ili su razvile nacionalne elektroničke sustave

Jeste li znali da počevši od 24. svibnja 2021., svi putnici koji žele ući u Italiju moraju popuniti Europski digitalni obrazac za lociranje putnika (dPLF - Digital Passenger Locator Form) prije ulaska na talijansko nacionalno područje?

Obrasci za lociranje putnika (PLF) koriste se od strane institucija javnog zdravstva kako bi olakšali traženje kontakata u slučaju da su putnici izloženi zaraznoj bolesti tijekom putovanja zrakoplovom, brodom (krstarenje / trajekt), željezničkim prometom, autobusom ili automobilom. Informacije koje putnici pružaju u PLF-ovima institucije nadležne za javno zdravstvo u zemljama odredišta mogu koristiti za brzi kontakt s putnicima, s ciljem zaštite zdravlja putnika i njihovih kontakata, kao i sprečavanja daljnjeg širenja bolesti.

Zemlje koje zahtijevaju popunjavanje PLF-a trenutačno koriste papirnate obrasce za lociranje putnika ili su razvile nacionalne elektroničke sustave. U svjetlu pandemije COVID-19, razvijena je web aplikacija za Europski digitalni obrazac za lociranje putnika (dPLF) kako bi se olakšala uporaba PLF-a u slučajevima prekograničnih prijetnji zdravlju. Ovaj digitalni format omogućit će lakše i brže prikupljanje podataka i razmjenu među dionicima, čineći traženje kontakata učinkovitijim i djelotvornijim.

Što treba učiniti prije ulaska u Italiju?

Počevši od 24. svibnja 2021., svi putnici koji žele ući u Italiju moraju popuniti dPLF prije ulaska na talijansko nacionalno područje, slijedeći donje upute:

  • idite na web mjesto https://app.euplf.eu/#/
  • slijedite čarobnjaka za pristup dPLF-u
  • odaberite ‘Italija’ kao zemlju odredišta
  • registrirajte se na web mjestu stvaranjem osobnog računa s korisničkim imenom i lozinkom (potrebno samo pri prvom korištenju web mjesta)
  • potvrdite račun putem veze poslane na navedenu adresu e-pošte (potrebno samo pri prvom korištenju web stranice)
  • popunite i pošaljite dPLF slijedeći čarobnjaka.

Nakon što je obrazac poslan, putnici dobivaju dPLF u PDF-u i kao QR kôd na e-adresu unesenu tijekom registracije, koja se prilikom ukrcaja mora prikazati izravno sa pametnog telefona (u digitalnom formatu). Putnici mogu ispisati kopiju dPLF-a kako bi je pokazali prilikom ukrcaja.

DPLF mora biti poslan prije ukrcaja. Broj mjesta dodijeljen na letu može se, međutim, urediti u bilo kojem trenutku. Za svakog punoljetnog putnika mora se ispuniti jedan obrazac; maloljetnici u pratnji mogu se prijaviti na obrascu osobe u pratnji. U slučaju maloljetnika bez pratnje, roditelj ili zakonski skrbnik prije odlaska mora ispuniti dPLF.

U budućnosti će se od putnika koji tokom svojih putovanja ulaze u zemlju koja odluči koristiti europsku web aplikaciju dPLF u zračnom, pomorskom (krstarenje ili trajekt) ili kopnenom (vlak, autobus, automobil) prometu potencijalno tražiti ispunjavanje digitalnog obrasca za lociranje putnika pomoću europske web aplikacije dPLF.

Tko mora ispuniti digitalni obrazac za lociranje putnika?

U slučaju da obitelj putuje zajedno, samo jedan član obitelji morat će popuniti PLF. Pojedinosti o ostatku članova obitelji tada bi trebale biti uključene u ovaj PLF. Isto se odnosi i na grupe koje putuju zajedno. Samo jedna osoba iz skupine trebala bi popuniti PLF, a detalji ostalih članova grupe trebali bi biti uključeni u ovaj PLF. Imajte na umu da se ovo odnosi samo na obitelji i skupine ljudi koji će sudjelovati u istim aktivnostima i boraviti na istom mjestu tijekom posjeta odredišnoj zemlji.

Obrada osobnih podataka

Od vas će se zatražiti da popunite elektronički obrazac za pristanak vezan uz osobne podatke kako biste potvrdili prikupljanje i obradu vaših osobnih podataka u svrhe povezane s europskim dPLF-om.

Za sve daljnje informacije ili pitanja vezana uz Europski sustav dPLF, obratite se: eudplf@healthygateways.eu