premijere na čekanju

Ženeva je otkazana: Imaju li proizvođači automobila 'plan B'?

02.03.2020 u 10:32

Bionic
Reading

Oko 150 svjetskih i europskih premijera prvobitno je bilo planirano za ovu godinu, uključujući VW Golf 8 GTI, BMW M340d, Mercedes-AMG GLE 63 Coupé, Leon Cupra i Audi A3

Šok i nevjerica? Ili ipak nešto na što su potencijalni proizvođači računali i prije nego je službeno otkazano 90. izdanje jednog od najomiljenijih i najvažnijih autosalona na svijetu, onog u Ženevi? Teško je jednoznačno odgovoriti na ova pitanja, no vratimo se unazad samo nekoliko dana, kad je uredbom, koja je stupila na snagu 28. veljače, Švicarsko savezno vijeće zabranilo sve događaje koji okupljaju više od 1000 ljudi najmanje do 15. ožujka.

Organizatori GIMS-a 2020 dugo su oklijevali otkazati događaj zbog straha od budućnosti samog autosalona, ali pritisak javnosti nedavno je izrazito porastao. Mnogi proizvođači automobila već su se i dok je još bilo vrlo izgledno da će se priredba održati dogovorili da neće nastupiti u Ženevi.

Toyota je objavila da će u Švicarskoj biti zastupljeni smanjenim brojem zaposlenih. Isto je bilo i s Mazdom. Usto, prethodno je i izložba automobila Auto China u Pekingu, koja je bila planirana za travanj, odgođena na neodređeno vrijeme.

'Žalimo zbog ove situacije, ali zdravlje svih sudionika naš je prioritet, kao i naših izlagača. Ovo je slučaj više sile i ogroman gubitak za proizvođače koji su uložili u svoju prisutnost u Ženevi', rekao je Maurice Turrettini, predsjednik odbora zaklade Geneva International Motor Showa.

Prošle godine izložbu u Ženevi posjetilo je 660.000 ljudi, a ona je prema procjenama donijela organizatorima od 200 do 250 milijuna švicarskih franaka. Posjetiteljima koji su već kupili ulaznice novac će biti vraćen, iako se to ne odnosi i na same izlagače, s obzirom na to da su događaj otkazale zdravstvene vlasti, a ne organizatori Palexpoa.

Ženevski salon postoji od 1905. i tradicionalno otvara svoja vrata posjetiteljima u ožujku svake godine. Oko 150 svjetskih i europskih premijera prvobitno je bilo planirano za ovu godinu, uključujući VW Golf 8 GTI, BMW M340d, Mercedes-AMG GLE 63 Coupé, Leon Cupra i Audi A3. Kao i prethodnih godina, očekivalo se nekoliko stotina tisuća posjetitelja i više od 900 izloženih modela automobila. No važnost velikih autosalona općenito već duže vrijeme opada zbog digitalizacije, a nekoliko je marki, poput Forda, Opela i Lamborghinija, već ranije otkazalo svoje nastupe u Ženevi zbog troškova, i ne samo na ovoj izložbi, već općenito.

Njemački proizvođači automobila pokazali su razumijevanje za otkazivanje salona u Ženevi zbog straha od infekcije koronavirusom.

BMW je u utorak 3. ožujka želio proslaviti svjetsku premijeru Concepta i4 u Ženevi: potpuno električnog Gran Coupéa koji će sljedeće godine sići s montažne linije u Münchenu i nadmetati se s Teslom. Sada BMW-ov šef Oliver Zipse želi pokazati vozilo na digitalnoj konferenciji za novinare iz BMW-ovog istraživačkog centra u Münchenu, a taj će se događaj prenositi putem live streama.

Audi je planirao svjetsku premijeru A3 Sportback u Ženevi i želio je predstaviti dvije nove varijante velikog, potpuno električnog e-trona, e-tron S i e-tron S Sportback. Sada se cijela stvar odvija u Ingolstadtu. 'Audi će 3. ožujka emitirati internetsku svjetsku premijeru za kupce, zainteresirane strane i automobilske medije u Audijevom medijskom centru i na Audijevim kanalima društvenih medija', rekla je podružnica VW-a.

Mercedes-Benz je rekao: 'Naša konferencija za novinare planirana za utorak u Ženevi održat će se u digitalnom obliku. Radujemo se mnogim virtualnim sudionicima.' Mercedes želi pokazati obnovljenu E-klasu i nove plug-in hibridne modele kompaktne klase. Datum premijere još uvijek nije definiran.

Ferrari ne planira organizirati alternativne događaje, a Fiat Chrysler nema 'plan B', ali razmatra načine na koje pokazati novi električni Fiat 500. Ne zna se u ovome trenutku ni kakvi su planovi za predstavljanje osvježenih modela Alfa Romea, Giulije i Stelvija.

Volkswagen će prikazati svoje novitete putem internetskog streama u utorak 3. ožujka u 9.10 sati. Ralf Brandstätter, glavni izvršni direktor marke Volkswagen, i dr. Frank Welsch, član upravnog odbora marke Volkswagen, koji će biti odgovoran za tehnički razvoj, predstavit će novi Touareg R s hibridnom tehnologijom i osmu generaciju Golfa GTI. Događaj će se prenositi putem live streama na sljedećem linku.

Renault je upravo danas otkrio konceptno vozilo MORPHOZ.

Francuski brend DS, dio PSA grupe, traži mjesto u blizini Pariza kako bi predstavio novi konceptni automobil DS 9 i telefonom je zakazivao razgovore s rukovoditeljima.

Rimac Automobili su na svom Twitteru 28. veljače objavili sljedeće: 'Bili smo spremni, ali nažalost, #GimsSwiss je otkazan zbog # COVID2019. Odlučnost našeg tima u posljednjih nekoliko tjedana da finalizira sve je nevjerojatna, a razočarani smo što vam ne možemo još uvijek pokazati rezultate. Izložba ili ne, uskoro ćemo dijeliti naše vijesti!'

Ali postoji još jedan događaj koji je također bio nestrpljivo iščekivan na autosalonu u Ženevi, a to je izbor automobila godine 2020. ili Car of the Year 2020. Zasad na stranicama organizatora ovog uglednog izbora modela automobila za tekuću godinu ništa ne sugerira da je ovaj događaj otkazan i trebao bi se ipak održati, kako je i planirano, u ponedjeljak 2. ožujka u 15 sati uz livestream prijenos.

Evo kojih je sedam modela automobila je na listi nominiranih modela automobila, onih koji su ušli u najuži izbor za nagradu Automobil godine 2020. Iz proširene liste od 30 modela koji ispunjavaju sve uvjete ovih sedam je prošlo dalje: BMW serije 1, Ford Puma, Peugeot 208, Porsche Taycan, Renault Clio, Tesla Model 3 i Toyota Corolla.

Bude li sve teklo prema planu, svakako ćemo tijekom današnjeg dana objaviti na stranicama Autozone live stream prijenos.