Za 2024.

Mercedes-Benz opsežno ažurirao EQS limuzinu: Novo lice, promjene u kabini, veća vuča i do 822 km dometa

11.04.2024 u 13:37

Bionic
Reading

Zahvaljujući povećanom kapacitetu baterije sa 108,4 na 118 kWh, maksimalni domet modela EQS 450 4MATIC povećava se sa 717 na 799 km, odnosno 11 posto više. Model EQS 450+ sada ima domet od 683 do 822 km

Od njihovog lansiranja, Mercedes-Benz kontinuirano razvija EQS i njegovu 'braću i sestre'. Neovisno o ažuriranjima modela i brže nego ikad prije, inovacije su ugrađene u seriju za EQS, EQE, EQS SUV i EQE SUV. Njemačka je tvrtka odgovorila na povratne informacije tržišta i kupaca brže nego ikad prije brojnim nadogradnjama proizvoda. Za trenutnu godinu promjena 2024., EQS sada dobiva iznimno opsežan paket ažuriranja. Električna perjanica dolazi s do 82 km većim dometom, novim poklopcem hladnjaka s kromiranim aplikacijama i uspravnom Mercedesovom zvijezdom na prednjoj haubi, kao i još više udobnosti straga.

EQS je već bio jedan od električnih automobila s najvećim dometom. U budućnosti će korisnici moći prijeći još više kilometara bez stajanja radi punjenja.

Mercedes-Benz je povećao kapacitet vuče za EQS i EQE limuzine s 4MATIC sa 750 na 1700 kg. To znači da dostižu sličnu razinu kao SUV izvedenice. Na primjer, EQS limuzina sada može vući prikolicu za konje.

Mercedes-Benz EQS 580 4MATIC: Obsidian black metalik boja Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz AG

Još jedna tehnička mjera: zbog visokog udjela rekuperacije u svakodnevnom radu, kočioni diskovi se koriste rjeđe nego kod modela s motorima s unutarnjim izgaranjem. U budućnosti će posebna funkcija održavati kočioni sustav tako što će s vremena na vrijeme automatski primjenjivati pločice na diskove.

Novi EQS moguće je naručiti od 25. travnja 2024. Unatoč nadograđenoj standardnoj opremi, osnovne cijene ostaju nepromijenjene. Od 25. travnja također počinje prodaja Manufaktur Selection, posebno kvalitetnog specijalnog izdanja limuzine EQS opremljene s pažnjom na detalje.

Avangardni EQ izgled u kombinaciji s legendarnom Mercedesovom zvijezdom: novi poklopac hladnjaka

Prepoznatljiva značajka vozila Mercedes EQ je duboko crna rešetka hladnjaka (black panel ili crna ploča), koja se neprimjetno povezuje s prednjim svjetlima. Dizajneri su sada doradili ovo neovisno lice za EQS: električni vodeći model opremljen je novim poklopcem hladnjaka s kromiranim aplikacijama kao standardnom opremom u liniji Electric Art.

Kromirane i ujednačene letvice stvaraju elegantan kontrast tamno crnom okruženju. Ova rešetka kombinirana je sa stojećom zvijezdom na prednjoj haubi i kombinira avangardni EQ izgled s ikoničnim, statusnim simbolom Mercedes-Benza.

Osjećaj za visokokvalitetne detalje također se odražava u unutrašnjosti: ventilacijske mlaznice na B-stupovima sada imaju okvir izrađen od galvaniziranog kroma. Dodatni jastuk straga je poboljšan obrubom od Nappa kože.

Stalna poboljšanja udobnosti stražnjih sjedala

EQS modeli koji su opremljeni opcijskim paketom Rear Comfort Package Plus sa izvršnim sjedalima (u Njemačkoj 3867,50 eura uključujući PDV) sada imaju poseban kosi oslonac za noge na desnoj strani u stražnjem dijelu. Postavljen između tračnica prednjeg sjedala, osjetno povećava udobnost za putnika na stražnjem sjedalu jer on ili ona mogu postaviti noge pod kutom.

Ovaj najnoviji detalj je još jedna, ali nikako jedina pogodnost Rear Comfort Package Plus: suvozačevo sjedalo može se preklopiti prema naprijed, a stražnji naslon može se podesiti do 38 stupnjeva. Ovo osigurava više prostora. Opcijska oprema uključuje i grijanje sjedala Plus te grijanje vrata i ramena straga, kao i pneumatsko podešavanje dubine sjedala. Osvijetljeni ukrasni dio integriran je u stražnji dio prednjih sjedala.

Činjenica da je Mercedes-Benz povećao udobnost stražnjih sjedala EQS-a u nekoliko koraka također se odnosi na paket stražnjih sjedala koji je već neko vrijeme standard. Kut naslona se može podesiti od 27 do 36 stupnjeva pritiskom na gumb. Slojeviti izgled presvlaka za sjedala naglašava individualni karakter sjedala. Pet milimetara više pjene u naslonu i presvlaka koja je odvojena od bočnih podupirača osiguravaju mekše iskustvo sjedenja.

Mercedes-Benz EQS 580 4MATIC: Silicium grey uni boja Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz AG

Automatsko prestrojavanje na dvotračnim autocestama

S funkcijom 'Automatic Lane Change' (ALC), Mercedes-Benz sada također nudi inteligentan daljnji razvoj sustava pomoći u vožnji u rasponu SAE razine 2 u Europi. Automatsko prestrojavanje podržano je na autocestama s dva strukturno odvojena traka s određenim ograničenjem brzine ne većim od 140 km/h. U modelima EQS modifikacije 2024. funkcija je ugrađena tvornički.

Automatska promjena trake dio je Active Distance Assist Distronic s Active Steering Assist. Ako ispred vozi sporije vozilo, automobil može sam pokrenuti promjenu trake u rasponu brzine od 80 do 140 km/h. Ako radari detektiraju dovoljno prostora i prepoznaju oznake voznih traka, može potpuno automatski prestići sporije vozilo ispred. Preduvjeti su autocesta s najmanje dva prometna traka s ograničenjem brzine i vozilo opremljeno MBUX navigacijom. Sustav ne zahtijeva nikakav daljnji unos od vozača da izvrši automatsku promjenu trake.

Odgovornost za upravljanje vozilom ostaje na vozaču. Promjene voznih traka moraju se stoga kontinuirano nadzirati. Mercedes-Benz već nudi automatsko prestrojavanje za neke serije modela u SAD-u i Kanadi.

  • +36
Mercedes-Benz EQS 580 4MATIC Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz AG

Posebno izdanje visoke kvalitete: crni lak i bijela Nappa koža

S izborom Manufaktur, limuzina EQS je dostupna kao posebno izdanje s posebno izvrsnim značajkama. Ova ekskluzivna verzija obojena je u opsidijan crnu metalik boju, alternativno su dostupne vanjske boje Manufaktur opalitno bijela i Manufaktur noćna crna Magno. Standardni Electric Art vanjski izgled uključuje AMG Styling i novu rešetku hladnjaka s kromiranim aplikacijama i uspravnom zvijezdom na poklopcu motora. Ugrađeni su AMG kotači od lake legure od 53,3 cm (21 cola) u dizajnu s više krakova.

Standardno su uključeni Rear Comfort Package Plus sa izvršnim sjedalima, Rear Seat Package Plus s klima uređajem za stražnja sjedala i Manufaktur paket interijera, potonji s posebnim Manufaktur presvlakama od ekskluzivne Nappa kože u dubokoj bijeloj/crnoj boji.

Specifične značajke izdanja uključuju jastuk za nošenje s kontrastnim šavovima i srebrno-sivim obrubom, kao i ružičasto-zlatni vez, jastuke za naslone za glavu s izvezenom Mercedesovom zvijezdom u ružičastom zlatu i obloge pragova vrata. Imaju crni PVD premaz, osvijetljeni Mercedes-Benz natpis i Mercedes-Benz uzorak. Podne prostirke imaju izvezenu Mercedesovu zvijezdu i obrubljene su tamnobijelom bojom s ružičasto-zlatnim šavovima.

Dijelovi ukrasa izrađeni su od limete s otvorenim porama i linearnom strukturom antracita, a ekskluzivna značka izdanja 'Manufaktur Selection' nalazi se na središnjoj konzoli. Mikrofibra Microcut crna odabrana je za unutarnju oblogu stropa. Model Manufaktur Selection može se kombinirati sa svim motorima.

Nadoplata za posebno izdanje iznosi 16.600,50 eura (s PDV-om), pretpostavljamo u Njemačkoj.