MARATONKA

Koliko konja je preostalo Škodi Octaviji nakon 697.000 prevaljenih kilometara?

  • Autor: Ivan Živković
  • Zadnja izmjena 11.06.2018 10:30
  • Objavljeno 11.06.2018 u 10:30
tportal

Izvor: Screenshot / Autor: YouTube

Tužna je činjenica da motori s unutarnjim izgaranjem s vremenom gube snagu. Ipak, čini se da se neki primjerci zubu vremena opiru bolje od drugih

Car Throttleova Škoda Octavija već nas je impresionirala stanjem 1.9-litrenog TDI motora nakon gotovo 700.000 prijeđenih kilometara, a sad je došao red da nas ostavi bez teksta performansama tog istog motora nakon 20-ak godina temeljite uporabe.

Inicijalno je automobil raspolagao s 90 KS, no prije desetak godina prvi vlasnik je dao tunirati motor. Remapirani ECU i povećani tlak turbopunjača rezultirali su nešto većom snagom, boljim odazivom na gas i nižom potrošnjom.

Nakon prevaljenih 354.000 km automobil se ponovno našao na dinamometru a prosječni izmjereni rezultati kažu da češka maratonka raspolaže sa 106,8 KS i 245,45 Nm okretnog momenta.

Čini se da su posljednje generacije dizelskih motora prije sveobuhvatnog trenda downsizinga bili pravi dragulji, pa nas ne bi trebalo iznenaditi ako ove automobile vidimo na cestama i nakon još dvadeset godina.

Naravno ako to zakon dopusti.

Izvor: Screenshot

Škoda Octavia RS

Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!