PREKRETNICA ZA TERRAFUGIJU

Kineski vlasnik Volva kupio proizvođača letećih automobila

14.11.2017 u 10:02

Bionic
Reading

Možda se čini kako proizvođači automobila proganjaju isključivo tehnologiju samoupravljivih vozila, no interesantni su im i leteći automobili. Uber se tako nedavno udružio s NASA-om kako bi leteće taksije učinio realnošću, Daimler već neko vrijeme financira projekt Volocopter, a čak je i Toyota priznala da im je koncept letećih vozila zanimljiv

Kineski gigant Geely, pod čijom upravljačkom palicom se Volvo prometnuo u respektabilnog suparnika u premium klasi, upravo je za nekoliko koraka preskočio konkurenciju preuzevši Terrafugiju.

Ova američka kompanija već osam godina razvija leteći automobil i zapravo je najdalje došla po pitanju komercijalizacije ovog projekta.

Njihov Transition sposoban je poletjeti i sletjeti poput lakog sportskog zrakoplova, a nakon što sklopi krila, bez problema će stati na parkirno mjesto ili ući u garažu. Sama konverzija između zrakoplova i automobila traje manje od minute, a s jednim standardnim rezervoarom bezolovnog benzina ovaj leteći automobil može prevaliti do 650 km uz prosječnu brzinu od 160 km/h.

Ostaje za vidjeti što će Geely napraviti od Terrafugije, no zasad nema namjeru seliti kompaniju iz SAD-a.