POČELE ISPORUKE

[FOTO/VIDEO] Znate li što je bolje od jednog Aston Martin DB5 Goldfingera? Pa njih pet!

21.12.2020 u 14:35

Bionic
Reading

Legendarna britanska tvrtka sportskih automobila započela je s isporukom prvih primjeraka ograničene serije DB5 Goldfinger Continuation

Kako je objavio na svom Twitteru, Aston Martin započeo je s prvim isporukama svoje ograničene serije modela Aston Martin DB5 Goldfinger od 25 primjeraka. Cijena? Prava sitnica: 3,3 milijuna funti (3,6 milijuna eura).

U pitanju su točne replike automobila predstavljenog u filmu Jamesa Bonda 'Goldfinger' iz 1964. godine, u kojem je naslovnu ulogu igrao nedavno preminuli Sean Connery. Ono što je zanimljivo je i da ovih 25 primjeraka dolazi s 'radnim uređajima', kakve smo mogli vidjeti u filmu otprije 56 godina.

Svaki od tih modela ograničene serije ručno se izrađuje u sjedištu Aston Martina, u globalno poznatom odjelu baštine Heritage Division u Newportu Pagnellu u Buckinghamshireu. Više od 4500 sati potrošeno je na izradu svakog primjera, koristeći originalne karoserijske ploče i 4-litreni redni šesterocilindrični benzinski motor od 286 KS (210 kW), pogonjen peterostupanjskim ručnim mjenjačem.

Aston Martin DB5 Goldfinger Continuation Izvor: Promo fotografije / Autor: Aston Martin

Ako ste se pitali zašto baš 25 primjeraka ovog legendarnog modela, odgovor leži u činjenici da je dosad snimljeno ukupno 25 filmova o Jamesu Bondu. I da naravno, svih 25 primjeraka već je prodano, a kupci su u Europi, SAD-u i na Bliskom istoku. Tijekom prvih isporuka, Aston Martin dobio je dozvolu od petero kupaca da svoje automobile koriste za fotografiranje, što će vjerojatno biti jedini put da se toliko primjeraka nalazi zajedno na jednom mjestu.

  • +23
Aston Martin DB5 Goldfinger Continuation Izvor: Promo fotografije / Autor: Aston Martin

Snimanje je uključivalo demonstraciju nekoliko radnih uređaja na automobilu, dizajniranih uz pomoć stručnjaka za specijalne efekte Chrisa Corboulda u filmovima o agentu 007. Uključuju rotirajuće pločice s brojevima (koristeći brojeve tablica koji se vide u filmu), 'neprobojni' stražnji deflektor, 'strojnice prednjih svjetala', takozvane ovnove, borbene dijelove branika koji se izvlače u slučaju potrebe, sustav za raspršivanje ulja i dimnu zavjesu.

Unutrašnjost automobila ima naslon za ruku sa skrivenim rasklopnim uređajem, radarskom konzolom i telefonom ugrađenim u vozačeva vrata. Iako se izbačajno sjedište nije moglo uključiti iz sigurnosnih razloga, krovna ploča se može ukloniti kako bi se simulirao taj učinak.

Ipak, ako ste pomislili da ćete ovaj model moći voziti javnim prometnicama, morat ćemo vas razočarati. Zbog ugrađenih specijalnih uređaja modeli DB5 Goldfinger Continuation nisu homologirani za cestu!