test automobila

[FOTO/VIDEO] Vozili smo VW Taigo 1.5 TSI DSG R-Line: Atraktivni SUV coupé je automobil u kojem ćete uživati

25.03.2022 u 19:19

Bionic
Reading

Ovaj dizajnerski pogođen model s 1,5-litrenim benzinskim četverocilindričnim turbo motorom i izvrsnim DSG mjenjačem s dvostrukom spojkom i 7 stupnjeva prijenosa su više nego sjajni, jer ovaj mališan povuče čak 212 km/h, uz ubrzanje od 0 do 100 km/h u 8,3 s

Volkswagen je srpnju 2021. predstavio novi crossover model Taigo, njihov prvi SUV coupé, a mi smo ga isprobali uživo u veljači ove godine. Sada smo ga imali i na jednotjednom testu, a oznaka modela je VW Taigo 1.5 TSI DSG R-Line, s 1,5-litrenim benzinskim motorom snage 150 KS.

Sam model Taigo spada u skupinu crossover/SUV vozila u subkompaktnom B-segmentu automobila. Mnogi će povezati Taigo s još dva VW crossover modela, a to su T-Cross i T-Roc. Vidjeti ćemo koliko su doista ova tri modela povezana, ali svakako treba reći da VW čini svoj prvi SUV coupé dostupnim u ovoj cjenovno prihvatljivoj klasi vozila. Time proširuju već postojeću ponudu kompaktnih modela Polo i T-Cross, koji se temelje na modularnoj poprečnoj platformi (MQB) i odlikuju pogonom na prednje kotače, trećom karoserijskom varijantom, a ona je do sada bila gotovo isključivo rezervirana za više cjenovne kategorije vozila.

VW Taigo 1.5 TSI DSG R-Line Izvor: tportal.hr / Autor: Zvonimir Martinčević

Ako bismo tražili ciljnu skupinu onih koje bi Taigo mogao privući, onda ćemo svakako reći da su to mladi kupci i oni s mladenačkim duhom, koji obraćaju pozornost na trendove i dizajn, baš kao i kupci koji svoje slobodno vrijeme vole ispunjavati raznim aktivnostima.

Vanjski dizajn, struktura i dimenzije

Taigo se temelji na uspješnom brazilskom modelu Nivus iz 2020., a dizajn europske verzije modela Taigo potpisuje Marco Pavone, voditelj odjela za vanjski dizajn vozila marke Volkswagen. Ono što kod Taiga njprije upada u oči je silueta nalik coupéu s C stupom koji je snažno nagnut prema naprijed. Taj dizajnerski element crpi nadahnuće iz SUV coupéa iz viših klasa vozila, a time Taigo postaje jedinstven u svojem segmentu.

Crossover stil karoserije Taiga je vrlo dopadljiv, a model krasi povišeni položaj sjedenja, svakodnevna praktičnost te iznimno kvalitetne karakteristike opreme. Stražnji dio modela Taigo izveden je poput coupéa ukoso prema natrag, a da se time nipošto ne smanjuje unutrašnja visina u stražnjem dijelu vozila.

Bočni dizajn vozila k tomu se odlikuje vrlo preciznim i oštrim linijama koje u kombinaciji s velikim kotačima i uzdignutim dijelovima kućišta kotača u kontrastnim bojama dodatno naglašavaju crossover karakter modela Taigo. Prevjes na stražnjem dijelu vozila namjerno je produžen kako bi se dodatno istaknula funkcionalnost vozila.

Dizajn prednjeg i stražnjeg dijela vozila izveden je iznimno samostalno unutar modelske obitelji A0. Svi vanjski elementi osvjetljenja, od glavnih svjetala sve do stražnjih svjetala, serijski su izvedeni u LED tehnologiji. Novim se dizajnom svjetala postiže markantna i impresivna signatura za dnevno i noćno osvjetljenje. Model Taigo od linije opreme Style serijski raspolaže novim 'IQ.Light Matrix LED glavnim svjetlima' i osvijetljenom poprečnom trakom na rešetki hladnjaka. Ta su svjetla dio opreme i našeg testnog R-Line modela.

Time on predstavlja stilsku poveznicu s obitelji ID. modela marke Volkswagen, baš kao i s vozilima kao što su Golf, Arteon i Polo, a koji opcijski ili ovisno o opremi također mogu raspolagati ovom karakterističnom LED svjetlosnom trakom.

Taigo standardno dolazi s uskim dvodijelnim LED stražnjim svjetlima. Oni se sastoje od jednog glavnog elementa s desne i lijeve strane u karoseriji i drugog segmenta koji se proteže preko vrata prtljažnika. Stražnje stražnje svjetlo okruženo crnom bojom daje upečatljiviji izgled stražnjem dijelu i poboljšan osjećaj kvalitete i dinamičnosti Taigu u cjelini. Upadljiva i kontinuirana svjetlosna traka na stražnjem dijelu vozila naglašava širinu i karakter modela Taigo.

Tehničku osnovu Taiga pruža modularna poprečna platforma (Modular Transverse Toolkit ili MQB) Volkswagen grupe, u ovom slučaju MQB A0, koja je usavršena kako bi odgovarala posebno kompaktnim VW modelima. Ova platforma je baza za novi Polo (Mk 6). MQB nudi niz prednosti: uske proporcije kombinirane su s visokom razinom krutosti karoserije, izvrsnim svojstvima pri sudaru i malom težinom. Zahvaljujući MQB-u, novi Taigo ima pristup tehnologijama i standardima kvalitete koji su inače poznati samo u višim klasama vozila. To uključuje najnoviju generaciju sustava pomoći i infotainment sustava, kao i potpuno digitalni kokpit kao standard.

Ovime smo iz jednadže usporedivosti tri crossover VW modela, maknuli model VW T-Roc, koji se bazira na MQB A1 platformi i koja mu omogućuje i verziju s pogonom na sva četiri kotača za razliku od Taiga i T-Crossa. Ipak, zanimljivo je napomenuti da se duljinom od 4236 mm T-Roc nalazi negdje između dužeg Taiga (4266 mm) i kraćeg T-Crossa (4108 mm).

Po visini niži i duži od T-Crossa, ali s istim razmakom od tla, viši i prostraniji od Pola za izvrstan povišen pogled i izdašan prostor: novi je Taigo tako pozicioniran kao trendi crossover između kompaktnog gradskog SUV-a T-Cross i hatchback modela Polo. Dugi međuosovinski razmak od 2554 mm svim putnicima pruža udoban, blago povišen položaj sjedenja. U usporedbi s Polom i T-Crossom, razmak između osovina je povećan za dva, odnosno tri milimetra. Sa 4266 mm duljine, 1518 mm visine i 1757 mm širine, Taigo ima kratke prevjese koji mu daju snažan, sportski izgled.

Prednji prevjes mjeri 844 mm, stražnji 856 mm, dok je širina traga kotača sprijeda 1531 mm i straga 1516 mm. Između prednjih i stražnjih sjedala postoji udoban prostor za koljena i noge – čak i za visoke putnike. Razmak između jastuka sjedala je 792 mm, a prostor za glavu je izdašan na svim sjedalima. Na vozačkom sjedalu, udaljenost između površine sjedala i stropne obloge iznosi 1019 mm; straga iznosi 964 mm.

Kapacitet prtljažnika iznosi impresivnih 440 litara. Time novi Taigo s uspravnim leđnim naslonima svih sjedala i unatoč silueti nalik coupéu nudi gotovo jednaku količinu prostora za pohranu poput kompaktnog SUV vozila T-Cross s pomičnom stražnjom klupom (385 do 455 litara).

Naš testni model je imao doplatne 18-colne lakometalne naplatke Misano (7Jx18), s izvrsnim zimskim gumama Pirelli Sottozero Winter 240 Serie II dimenzija 215/45R18.

Unutrašnjost kabine

Naš testni Taigo razine opreme R-Line iznutra nudi dopadljivo uređenje. Sjedala Taigo R-Line presvučena su tkaninom Karoso u ArtVeloursu, a ista su sportska i ekskluzivna u jednakoj mjeri što savršeno odgovara interijeru u tamno sivoj anodiziranoj mat boji. Prednja sjedala su i grijana. Kao jasna razlika između linija opreme, krovna obloga Taigo R-Line je standardno crna.

Infotainment sustavi temelje se na najnovijoj generaciji modularne infotainment platforme (MIB3), uključujući Online-Control-Unit (eSIM) i 'App-Connect Wireless', svaka od ovih značajki dostupna je ovisno o opremi. Naš testni model je imao opcijski Digital Cockpit Pro, koji uključuje digitalnu instrumentnu ploču s TFT ekranom dimenzija 10,25 inča. Koristeći tipku View na desnom kraku multifunkcionalnog upravljača, vozač Taiga može brzo i jednostavno prelaziti između tri osnovna izgleda digitalnog kokpita.

Digitalni vozački instrumenti i zasloni Infotainment sustava čine jednu cjelinu; smješteni na istoj visokoj razini, čine vizualnu os koja je vrlo ergonomska. Svi važni moduli osim klima-uređaja integrirani su u gornju prečku instrument ploče. Ova prečka se nastavlja na prednja vrata i obrubljena je u različitim završnim obradama ovisno o opremi. Zaslon Infotainment sustava nalazi se u crnom "otoku" visokog sjaja u sredini. Jedini dodatni gumb u ovom području je prekidač svjetla upozorenja. S lijeve strane, crni kontrolni otok visokog sjaja stapa se u razinu instrumenata.

Digital Cockpit Pro nudi vozaču brojne mogućnosti konfiguracije za zaslone, od kojih se tri mogu spremiti kao omiljene. Animacija dobrodošlice i zbogom organizira se u obliku dijaprojekcije. Zaslon također može prikazati prikaz karte navigacijskog sustava i sliku pozivatelja tijekom telefonskih poziva.

Naš testni Taigo je opremljen opcijskim Climatronic značajkom, automatski klima uređaj ima potpuno novi, digitalizirani način rada: dodirne ploče i klizači sada obavljaju funkcije okretnih gumba i tipki. Sve je samo po sebi razumljivo zahvaljujući korištenju kontrola izravnog pristupa koje su idealno smještene u vidnom polju vozača. Sve funkcije su također osvijetljene. Sam modul smješten je ispod Infotainment sustava, završen je u elegantnoj crnoj boji visokog sjaja i jasno je podijeljen u tri razine.

Na gornjoj razini nalaze se gumbi za izravni pristup za funkciju odmrzavanja vjetrobrana, grijanje stražnjeg stakla, funkciju recirkulacije zraka i digitalni zasloni (temperatura na strani vozača i suvozača, način rada klima uređaja). Druga razina sadrži dodirne ploče za grijanje sjedala, automatski način rada ('Auto') i sinkronizaciju ('Sync') dviju klimatskih zona, te klizač za upravljanje brzinom puhala.

U treću razinu integrirani su osvijetljeni klizači za podešavanje temperature i dodirne ploče za uključivanje i isključivanje Climatronica te odabir smjera strujanja zraka (glava, sredina, prostor za noge). Ispod modula klima uređaja nalaze se dva osvijetljena USB-C porta i, kao opcija u našem slučaju, pretinac za induktivno punjenje pametnog telefona.

Taigo dolazi s izborom između četiri različita Infotainment sustava: Kompozicija s 6,5-inčnim zaslonom (dolazi kao standard u Polo i Life), Ready2Discover s 8,0-inčnim zaslonom (dolazi kao standard u Style i R-Line), Discover Mediji s 8,0-inčnim zaslonom i Discover Pro, koji se nudi u 9,2-inčnom formatu. Kompozicija pripada drugoj generaciji Modular Infotainment Matrixa (MIB2), dok su jedinice od 8,0 inča i 9,2 inča iz treće generacije istog sustava (MIB3.1). Nudi preduvjete za online navigaciju i ažuriranje karte putem zraka. Osim toga, prediktivni navigacijski sustav druge generacije omogućuje vam da upozorite na smetnje u prometu duž najvjerojatnije rute, čak i ako navođenje rutom nije aktivirano.

Uz radijski sustav Ready2Discover korisnik ima mogućnost retroaktivne aktivacije navigacijske funkcije (značajke na zahtjev). Discover Media i Discover Pro standardno dolaze s ovim značajkama. Posebne značajke Discover Pro uključuju prilagodljivi početni zaslon i mogućnost prikaza dvije karte neovisno jedna o drugoj na instrument tabli i instrument ploči.

  • +37
VW Taigo 1.5 TSI DSG R-Line Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Zahvaljujući jedinici za mrežno povezivanje (OCU) s integriranim eSIM-om, poboljšane funkcije MIB3 sustava uključuju online usluge We Connect (postavljene za neograničeno razdoblje korištenja) i We Connect Plus (postavljene za besplatno korištenje za jednu ili tri godine u Europi). Ovisno o opremi, MIB3.1 sustavi također nude nove značajke uključujući pristup streaming uslugama. Korisnici također mogu personalizirati širok raspon postavki i pohraniti ih u oblak putem Volkswagen ID-a za korištenje u drugim Volkswagen vozilima. Bežična integracija također se nudi putem App-Connect Wireless (standardno u Style i R-liniji) za Apple CarPlay™ i Android Auto™.

Tri linije opreme: Life, Style i R-Line

Model Taigo u Hrvatskoj je dostupan u tri linije opreme. Tako ulazna linija opreme 'Life' modela Taigo već u seriji, između ostalog, nudi sigurnosne sustave 'Front Assist' i 'Lane Assist', detekciju umora vozača, Isofix pripremu za dvije dječje sjedalice na stražnjoj klupi + Isofix pripremu na suvozačkom sjedalu, zračne jastuke sprijeda, bočne zračne jastuke, crne uzdužne krovne nosače, Digital Cockpit, klima uređaj, radio 'Ready 2 Discover' s 8“ Touch-Screen ekranom u boji i 6 zvučnika, LED glavna svjetla, svjetla za maglu, ultrazvučnu pomoć pri parkiranju sprijeda i straga, višenamjenski upravljač presvučen kožom, lakometalne naplatke od 16“ te rezervnu gumu smanjenih dimenzija.

Linija opreme 'Style' nudi još i Chrome paket, električno preklopiva vanjska osvrtna zrcala, IQ.Light – LED Matrix glavna svjetla, kontrolu dugog svjetla 'Dynamic Light Assist', osvijetljenu traku između prednjih svjetala, lakometalne naplatke od 17“, sustav 'Travel Assist'…

Linija opreme 'R-Line' identična je po pitanju opremljenosti liniji opreme 'Life' uz dodatak 17“ lakometalnih naplataka te atraktivnog i prepoznatljivog R-Line eksterijera.

1.5 TSI DSG R-Line, s 1,5-litrenim benzinskim motorom snage 150 KS

Model Taigo, opremljen pogonom na prednje kotače nudi se s iznimno učinkovitim benzinskim TSI motorima. Njihova snaga iznosi 70 kW (95 KS), 81 kW (110 KS) i 110 kW (150 KS), dok svojom konstrukcijom usmjerenom na učinkovitost ostvaruju značajan doprinos transformaciji u smjeru ekološki prihvatljivih vozila. Promjena stupnjeva prijenosa provodi se ovisno o motoru pomoću 5-stupanjskog ručnog, 6-stupanjskog ručnog mjenjača ili 7- stupanjskog automatiziranog mjenjača s dvije spojke (DSG).

Mi smo isprobali najjaču verziju Taigo 1.5 TSI DSG R-Line i nismo promijenili mišljenje od trodnevnog minitesta s hrvatske prezentacije. Sada smo uključili i posljednje preostale metre zimsko-snježnih uvjeta Gorskog kotra, i pokazalo se odlično držanje Taiga i na snijegu, bez obzira što imamo samo prednji pogon.

Ovo vrlo atraktivno vozilo s 1,5-litrenim benzinskim četverocilindričnim turbo motorom i sjajnim DSG mjenjačem s dvostrukom spojkom i 7 stupnjeva prijenosa su više nego sjajni, jer ovaj mališan povuče čak 212 km/h, uz ubrzanje od 0 do 100 km/h u 8,3 s. Najveći okretni moment s pogonom na prednjim kotačima je lijepih 250 Nm pri 1500 do 3500 okr./min.

Ovjes je primjereno tvrd, u čemu će uživati oni koji vole više sportsku vožnju, a sjedenje u kabini unatoč relativno povišenom crossoverskom položaju sjedenja je dovoljno nisko da se ugodno osjećate u oštrijoj vožnji zavojima. Atraktivan dizajn karoserije i estetski dodaci odaju dojam da je riječ o vrlo modernom i pažljivo promišljenom vozilu koje neće samo ciljati na mlađu populaciju. Što se potrošnje tiče, ovaj najjači model Taiga ne odstupa mnogo od proizvođača deklariranih 6,1 l/100 km (WLTP), dok mu je prosječna emisija CO2 139 g/km.

Što se cijena tiče, ulazni model Taigo 1.0 TSI Life (70 kW/95 KS) starta sa cijenom od 151.920 kuna, Taigo 1.0 TSI Style (81 kW/110 KS) kreće od 174.140 kuna dok model Taigo 1.0 TSI R-Line (81 kW/110 KS) stoji 174.911 kuna do registracije. Izvedba Taigo 1.0 TSI DSG Life (81 kW/110 KS) kreće sa cijenom od 176.471 kuna.

Naš testni model sa svim opcijama (Automatski klima uređaj Climatronic - s 2 zone regulacije • Digital Cockpit Pro . digitalna instrument ploča (TFT ekran 10,25") • IQ.Light – LED Matrix glavna svjetla (LED dnevna i LED stražnja svjetla) • Kontrola dugog svjetla 'Dynamic Light Assist' • Paket 'Svjetlo i vidljivost' (automatsko uključivanje kratkog svjetla; automatsko zatamnjivanje unutarnjeg osvrtnog zrcala; brisači s intervalnim uključivanjem i senzorom za kišu) • Lakometalni naplaci 'Misano' 7Jx18 s gumama 215/45R18) stoji ukupno 236.568 kn.