europska premijera

[FOTO/VIDEO] Ovo je novi VW Taigo; prvi Volkswagenov SUV coupé je digitalan, umrežen i kompaktan

29.07.2021 u 13:40

Bionic
Reading

Taigo, u pravilu opremljen pogonom na prednje kotače, stiže na tržište s iznimno učinkovitim TSI benzinskim motorima. To su motori 1.0 TSI snage 95 KS (70 kW), 1.0 TSI snage 110 KS (81 kW) i 1.5 TSI sa 150 KS (110 kW)

Volkswagen je krajem ožujka ove godine najavio novi crossover model prije njegove službene europske premijere. Novi model Taigo nadopunjuje ponudu SUV vozila u segmentu malih vozila, a sudeći prema tada još uvijek samo skicama ovaj bi model mogao mnoge oduševiti svojim dinamičnim i emotivnim dizajnom.

Tada smo rekli i da se Taigo temelji na uspješnom brazilskom modelu Nivus, a za europsko tržište proizvodit će se u tvornici u španjolskoj Pamploni.

I prema najavama danas je uslijedila i europska premijera, čime marka Volkswagen donosi novi stil te popriličnu količinu emocija i individualnosti u takozvani 'segment A0'. Novim modelom Taigo marka Volkswagen čini svoj prvi SUV coupé dostupnim u ovoj cjenovno prihvatljivoj klasi vozila. Novi Taigo oduševljava crossover stilom karoserije, povišenim položajem sjedenja, neograničenom praktičnošću za svakodnevicu te potpuno novim životnim stilom u ovom segmentu masovne proizvodnje vozila te iznimno kvalitetnim karakteristikama opreme.

VW Taigo R-Line Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Stražnji dio modela Taigo s pet sjedala izveden je poput coupéa ukoso prema natrag, a da se time nipošto ne smanjuje unutrašnja visina u stražnjem dijelu vozila. Time marka Volkswagen proširuje već postojeću ponudu kompaktnih modela Polo i T-Cross, koji se temelje na modularnoj poprečnoj platformi (MQB) i odlikuju pogonom na prednje kotače, trećom karoserijskom varijantom, a ona je do sada bila gotovo isključivo rezervirana za više cjenovne kategorije vozila. Fokus modela Taigo počiva na dizajnu, individualnosti i emocijama. Serijski je opremljen LED glavnim svjetlima, potpuno digitalnim cockpitom i infotainment sustavima najnovije generacije (MIB3), zbog čega gotovo 4,26 metara dugački SUV coupé postavlja nova tehnološka mjerila u svojoj klasi vozila.

Tehnologije iz viših klasa vozila

Zahvaljujući MQB platformi novi Taigo može postavljati mjerila kada je riječ o sigurnosti i komforu tijekom vožnje: 'IQ.DRIVE Travel Assist' sa sustavima 'Lane Assist' i 'pACC', 'Front Assist', 'Side Assist' i 'IQ.LIGHT Matrix LED glavna svjetla' sa sustavom 'Dynamic Light Assist' inače se mogu pronaći samo u višim klasama vozila.

  • +3
VW Taigo Izvor: Promo fotografije / Autor: ULI SONNTAG

Dizajn: jedinstven i snažan

Dizajn ovog modela potpisuje Marco Pavone, voditelj odjela za vanjski dizajn vozila marke Volkswagen. On je u suradnji sa svojim bratom blizancem Joséom Carlosom Pavoneom, voditeljem odjela za dizajn marke Volkswagen za Južnu Ameriku, već ostvario cijeli niz projekata za marku. Marco i José Carlos Pavone još su tijekom školovanja donijeli odluku da žele raditi u dizajnerskom timu marke Volkswagen. Svojim su prijavama za radna mjesta svojedobno priložili prve nacrte dizajna za buduće automobile.

Braća danas, gotovo 35 godina kasnije, redovito razmjenjuju ideje o najnovijim napretcima u području dizajna marke. Dizajn europske verzije modela Taigo odlikuje se markantnim proporcijama. Prvenstveno je upadljiva silueta nalik coupéu sa C stupom koji je snažno nagnut prema naprijed. Taj dizajnerski element crpi nadahnuće iz SUV coupéa iz viših klasa vozila, a time Taigo postaje jedinstven u svojem segmentu. Bočni dizajn vozila k tomu se odlikuje vrlo preciznim i oštrim linijama koje u kombinaciji s velikim kotačima i uzdignutim dijelovima kućišta kotača u kontrastnim bojama dodatno naglašavaju crossover karakter modela Taigo. Prevjes na stražnjem dijelu vozila namjerno je produžen kako bi se dodatno istaknula funkcionalnost vozila.

Sportski karakter, životni stil, urbani šarm, no svejedno vrhunska robusnost – karizmatični Taigo svojim će jedinstvenim oblikom pobuđivati emocije već na prvi pogled. Prvenstveno će mladi kupci i oni s mladenačkim duhom, koji obraćaju pozornost na trendove i dizajn, biti ciljna skupina za ovaj novi SUV coupé marke Volkswagen, baš kao i kupci koji svoje slobodno vrijeme vole ispunjavati raznim aktivnostima. Kapacitet prtljažnika iznosi impresivnih 438 litara. Time novi Taigo s uspravnim leđnim naslonima svih sjedala i unatoč silueti nalik coupéu nudi gotovo jednaku količinu prostora za pohranu poput kompaktnog SUV vozila T-Cross s pomičnom stražnjom klupom (385 do 455 litara).

Dizajn prednjeg i stražnjeg dijela vozila izveden je iznimno samostalno unutar modelske obitelji A0. Svi vanjski elementi osvjetljenja, od glavnih svjetala sve do stražnjih svjetala, serijski su izvedeni u LED tehnologiji. Novim se dizajnom svjetala postiže markantna i impresivna signatura za dnevno i noćno osvjetljenje. Model Taigo od linije opreme Style naviše serijski raspolaže novim 'IQ.Light Matrix LED glavnim svjetlima' i osvijetljenom poprečnom kopčom na rešetki hladnjaka. Time on predstavlja stilsku poveznicu s obitelji ID. modela marke Volkswagen, baš kao i s vozilima kao što su novi Golf, Arteon, Tiguan Allspace i Polo, a koji opcijski ili ovisno o opremi također mogu raspolagati ovom karakterističnom LED svjetlosnom trakom. Upadljiva i kontinuirana svjetlosna traka na stražnjem dijelu vozila naglašava širinu i karakter modela Taigo.

Iznutra Taigo serijski oduševljava impresivno izvedenim višenamjenskim kolom upravljača i suvremenim elementima za rukovanje. Infotainment sustavi temelje se na najnovijoj generaciji modularne infotainment platforme (MIB3), uključujući Online-Control-Unit (eSIM) i 'App-Connect Wireless' (svaka od ovih značajki dostupna je ovisno o opremi). Tu je i bežično punjenje, sustav KESSY i dodirni zasloni veličine do 9,2''.

Opcijski klima-uređaj 'Climatronic' svojom se puristički izvedenom dodirnom površinom besprijekorno uklapa u suvremenu predodžbu o zaslonima velikog formata. Jedinica za rukovanje raspolaže dodirnim površinama i kliznicima. Ona se u sličnoj izvedbi nudi i u većim modelima kao što su Tiguan, Passat i Arteon te naglašava visok stupanj kvalitete unutrašnjosti modela Taigo.

Tri linije opreme s individualnom ponudom serijske opreme 'Life', 'Style' i 'R-Line'

Marka Volkswagen nanovo je koncipirala svoje linije opreme za sve serije vozila te ih izvela preglednije nego ikada do sada. Elementi linija opreme koje voli većina kupaca, kao što su LED glavna svjetla i 'Digital Cockpit', u modelu Taigo – baš kao što je to slučaj u novom modelu Polo – već su dio serijske opreme. Do mogućih nedoumica pri odabiru pojedinačnih željenih komponenti ubuduće skoro više uopće neće dolaziti zbog nove matrice ponude opreme marke Volkswagen. Zahvaljujući tome ponuda za kupca bit će još preglednija i jednostavnija. Kod novog crossover modela konfigurator za hrvatsko tržište započinje verzijom 'Life', a zatim, uz podjelu u obliku slova Y, na varijante 'Style' i 'R-Line'. Sve tri linije opreme oduševljavaju svojim pravedno izračunatim cijenama te se mogu upotpuniti ili individualizirati pomoćuatraktivnih paketa opreme ili zasebno dostupne dodatne opreme.

Osam boja i 'Roof Pack'

Novi Taigo će biti dostupan u osam boja – dvjema uni bojama, pet metalik boja i jednom bojom s bisernim efektom. Sve vanjske boje vozila, uz iznimku 'Deep black' crne, moći će se uz 'Roof Pack' opcijski kombinirati s krovom izvedenim u kontrastnoj crnoj boji. Veličina naplataka ovisi o odabranoj liniji opreme te se kreće u rasponu između 16 i 18 cola. Među brojne se opcije između ostalog ubrajaju i veliki panoramski podizni i pomični krov, 'Digital Cockpit Pro' s 10,25" zaslonom, presvlake sjedala ArtVelours, rukovanje govornim naredbama, dizajn paket 'Black Style' za 'R-Line' i sound sustav 'beats' snage 300 W sa šest zvučnika. Pojačalo je smješteno u udubljenju za rezervni kotač, čime se ostvaruje ušteda prostora. Time je fleksibilna upotreba prtljažnika i dalje neograničeno moguća.

Učinkoviti TSI motori povodom uvođenja na tržište

Novi Taigo dolazi s dva 3-cilindrična i jednim 4-cilindričnim motorom. Volkswagen će na tržište uvesti model Taigo, koji je u pravilu opremljen pogonom na prednje kotače, s iznimno učinkovitim TSI benzinskim motorima. To su motori 1.0 TSI snage 95 KS (70 kW), 1.0 TSI snage 110 KS (81 kW) i 1.5 TSI sa 150 KS (110 kW). Najveća brzina uz te pogonske varijante iznosi 183 km/h, 191 km/h i 212 km/h.

Promjena stupnjeva prijenosa provodi se ovisno o motoru pomoću 5-stupanjskog/6-stupanjskog ručnog mjenjača ili 7-stupanjskog automatiziranog mjenjača s dvije spojke (DSG). Snažni TSI benzinski motori s niskom stopom emisija štetnih tvari svojom konstrukcijom usmjerenom na učinkovitost ostvaruju značajan doprinos transformaciji u smjeru ekološki prihvatljivih vozila.

Početak prodaje u Hrvatskoj Taigo u Hrvatsku stiže krajem godine, a cijene zasad još nisu poznate.