prvi dojmovi

[FOTO/VIDEO] Volkswagen Polo je stigao: Bili smo na hrvatskoj premijeri nove evolucijske faze gradskog bestselera

09.12.2021 u 10:02

Bionic
Reading

Volkswagen na tržište stavlja posljednji stupanj evolucije modela Polo s pogonom na prednje kotače i spektrom izuzetno učinkovitih benzinskih motora snage 80 KS (59 kW), 95 KS (70 kW) i 110 KS (81 kW)

Volkswagen je, nakon svjetske premijere održane u travnju ove godine, održao i hrvatsku premijeru nove evolucijske faze šeste generacije modela Polo. O kakvom je automobilu riječ dovoljno govore i prodajne brojke od više od 18 milijuna proizvedenih primjeraka, što ga čini jednim od najuspješnijih kompaktnih modela na svijetu.

Polo je ujedno pravi velikan unutar same marke, jer već godinama redovito zauzima mjesto među trima najprodavanijim modelskim linijama marke Volkswagen. Gledamo li samo hrvatske podatke o njegovoj prodaji u prvih jedanaest mjeseci onda treba reći da čak i sa svojom prethodnom fazom sa 796 komada zauzima sjajno treće mjesto među trenutnim VW modelima, iza modela T-Cross i T-Roc.

Sada na tržište dolazi novi stupanj evolucije modela, jer su dizajn, tehnologije i matrica opreme najprodavanijeg modela temeljito su aktualizirani. A ono što je svakako odmah primjetno su prednja i stražnja strana vozila, ali je i raspon standardne opreme značajno proširen.

VW Polo je stigao na hrvatsko tržište Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Dizajn, vanjske dimenzije i 4 nove vanjske boje

Branici, stražnji poklopac te glavna i stražnja svjetla koja su sada serijski izvedena u LED tehnologiji detaljno su redizajnirani. Novi dizajn svjetala rezultira posebno karizmatičnom signaturom dnevnog i noćnog svjetla. Prvi put u kombinaciji s 'IQ.LIGHT LED matrix glavnim svjetlima' (opcijski odnosno ovisno o opremi), koja također predstavljaju novitet u modelu Polo, dio ove upečatljive signature kao LED svjetlosna lajsna. Novi Polo time stvara stilsku poveznicu s ID. modelima te novim Golfom i Arteonom, koji su bili prvi Volkswagen modeli s LED svjetlosnom lajsnom u prednjem dijelu vozila.

Nova evolucijska faza Pola je i dalje pravi predstavnik B segmenta gradskih automobila, a prema svojim vanjskim dimenzijama u odnosu na verziju iz 2017. ostao je isti. Dužina mu je 4053 mm, širina 1751 mm, dok mu je visina 1446 mm. Veliki međuosovinski razmak od 2564 mm obuhvaća novo dizajnirane prednje i stražnje odbojnike. Ova dimenzija skraćuje prevjese i čini automobil dojmljivim i sportskim.

Novi Polo dolazi s osam boja, a to su uni boje 'Ascot siva' (novo) i 'Pure bijela', metalik boje 'Reflex srebrna', 'Rauch siva' (novo), 'Reef plava', sportska 'Kings crvena' (novo) i markantno svježa 'Vibrant ljubičasta' (novo) te boja s bisernim efektom 'Deep crna'. Osim toga, boje karoserije 'Kings crvena', 'Pure bijela', 'Reflex srebrna' i 'Reef plava' mogu se kombinirati s krovom u crnoj boji ('Paket Mini black').

Unutrašnjost novog Pola

U svojoj unutrašnjosti Polo impresionira sustavom 'Digital Cockpit' (digitalnim instrumentima s 8-inčnim zaslonom), koji sada općenito dolazi u sklopu serijske opreme, zatim također serijskim, novodizajniran višenamjenskim kolom upravljača te infotainment sustavima najnovije generacije uključujući Online control unit (eSIM) i 'App-Connect Wireless' (svaka od ovih značajki dostupna je ovisno o opremi). Ako je vozilo opremljeno opcijskim sustavom 'Climatronic', Polo također prvi put dobiva mogućnost rukovanja automatskim klima-uređajem putem dodirnih površina, kakva se u sličnom obliku nudi u većem Tiguanu, Passatu i Arteonu.

Postoji i niz drugih značajki koje su sada standardno ugrađene: sustav klimatizacije, audio sustav Composition Media sa 6,5-inčnim zaslonom, Bluetooth sučelje za mobilni telefon, vanjska ogledala koja se mogu električno podešavati i grijati te električni prozori u cijelom vozilu.

Također, među proširenim rasponom značajki je i sustav Park Control. Unutra se nalazi niz dodatnih detalja poput 10,25-inčnog Digital Cockpita Pro (uključujući sliku pozivatelja, Coverflow, prikaz karte i Slide Show), pozadinskog osvjetljenja i 8-inčni infotainment sustava Ready2Discover koji uključuje App-Connect Wireless. Uz Ready2Discover, kupci imaju mogućnost nadogradnje navigacijskog sustava kao značajke na zahtjev.

Još jedan novi dodatak je središnji zračni jastuk. Smješten na vozačevoj strani sa stražnje strane naslona sjedala, ovaj se zračni jastuk otvara prema sredini u slučaju nesreće, štiteći vozača i suvozača.

Novi Polo prvi put nudi djelomično automatiziranu vožnju

'IQ.DRIVE Travel Assist' u sklopi opcijske, a 'Lane Assist' u sklopu serijske opreme. Kompaktni model s četvorim vratima pokazuje veću sličnost s Volkswagen modelima iz viših segmenata i kada je tehnički aspekt u pitanju. Primjer: novi Polo prvi je model u klasi koji se po želji može naručiti sa sustavom 'IQ.DRIVE Travel Assist'. Pritom se, između ostalog, novi prediktivni sustav 'ACC' (automatska regulacija razmaka) i potpora zadržavanja vozila na voznom traku 'Lane Assist' stapaju u novi sustav potpore i tako omogućuju djelomično automatiziranu vožnju pri brzini do 210 km/h. U tom je slučaju novo, serijsko višenamjensko kolo upravljača opremljeno kapacitivnim površinama koje registriraju da vozač rukama dodiruje kolo upravljača kada je sustav 'IQ.DRIVE Travel Assist' aktiviran, što je propisano u 2. razini automatizirane vožnje u Europskoj uniji. Inače, svaki model Polo serijski je opremljen sustavima potpora kao što je sustav nadzora okoline 'Front Assist' uključujući City funkciju kočenja u nuždi, a sada dolazi i sa sustavom 'Lane Assist'. Činjenica je da gotovo nijedan drugi automobil u klasi modela Polo nema sličan inovativni spektar sustava potpora kao Volkswagen.

  • +26
Novi Volkswagen Polo Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Nove razine opreme sa znatno proširenim opsezima serijske opreme: 'Life', 'Style', 'R-Line' i 'GTI'

Linije opreme su iznova koncipirane i konfigurirane,a treba reći da je do sada Polo bio dostupan u verzijama Trendline (osnovni model), Comfortline (srednja razina) i Highline (vrhunska verzija). Volkswagen je sve to iznova koncipirao, učinio preglednijim i integrirao opsege koji su već ionako omiljeni kod većine kupaca u serijsku opremu. Od sada konfigurator počinje s verzijom 'Life', a nastavlja se s varijantama 'Style' i 'R-Line'. Osim toga, ponovno će biti dostupan i kao 'GTI' verzija, o čemu smo pisali prilikom svjetske premijere najsportskijeg Pola početkom srpnja ove godine.

Razina opreme 'Life' je nova sredina koja u serijsku opremu uključuje dodatne značajke kao što su 15 umjesto 14-colne kotače, 'App-Connect', središnji naslon za ruke uključujući dodatno USB-C sučelje u sredini stražnjeg dijela vozila te koža za kolo upravljača i glavu ručice mjenjača. Sustav sjedala modela Polo Life opremljen je vrlo kvalitetnom tkaninom za presvlake 'Life'; odgovarajući dekor u unutrašnjosti naziva se 'Lava stone black' crna.

Dvije nove vrhunske varijante opreme, 'Style' i 'R-Line', također slijede nomenklaturu koja je uvedena s aktualnim Golfom, kao što je slučaj i kod varijante 'Life'. Ove dvije razine opreme imaju različite fokuse u svojoj konfiguraciji, ali se mogu klasificirati na sličan način u pogledu razine opreme, a treba reći i to da predstavljaju vrhunsku opremu. U kombinaciji s varijantom 'Style' do izražaja dolaze elegantne značajke, dok je u verziji 'R-Line' u središtu pozornosti nedvojbeno sportski duh.

Prošireni opseg opreme modela Polo Style uključuje, između ostalog, novodizajnirana 'IQ.LIGHT LED matrix glavna svjetla', koja predstavljaju novitet u ponudi za ovu seriju modela. Interaktivna tehnologija glavnih svjetala, koja je prvi put korištena u SUV vozilu više klase Touareg, tipičan je primjer kako Volkswagen čini vrhunske sustave dostupnima u svim klasama vozila, pa tako i sigurnost i udobnost. Daljnje značajke vanjskog dizajna modela Polo Style uključuju individualizirani prednji dio vozila s poprečnim kopčama u kromiranoj izvedbi, LED svjetla za maglu i 15-colne naplatke od lakog metala 'Ronda'.

Prošireni opseg funkcija također uključuje pomoć pri parkiranju u prednjem i stražnjem dijelu vozila. U unutrašnjosti se nalaze dodatni detalji kao što su 'Digital Cockpit Pro' veličine 10,25“ (uključujući sliku pozivatelja, coverflow, prikaz karte i slide show), ambijentalno osvjetljenje i 8“ infotainment sustav 'Ready2Discover' uključujući 'App-Connect Wireless'. 'Ready2Discover' nudi mogućnost naknadne ugradnje navigacijske funkcije u obliku 'funkcije na zahtjev'. Za dotjeran izgled pobrinut će se presvlake sjedala u dizajnu 'Style' i dekor visokog sjaja 'Deep Iron'. Sjedala se po želji mogu naručiti u ekskluzivnoj izvedbi 'ArtVelours'.

Zahvaljujući individualiziranom vanjskom dizajnu, novi Polo R-Line na prvi pogled naglašava svoju sportsku opredijeljenost. Branici se razlikuju od pandana svih ostalih verzija modela Polo po svom markantnom 'R' dizajnu. Dojam samostalne i karizmatične dinamike u prednjem braniku ostavljaju crne poprečne i uzdužne prečke visokog sjaja na otvorima za hlađenje i njihov okvir. 'IQ.LIGHT LED matrix glavna svjetla' i LED svjetla za maglu i ovdje dolaze već u sklopu serijske opreme. U odnosu na verzije opreme 'Life' i 'Style' stražnji dio vozila ističe se u donjem dijelu crnim difuzorom s integriranim ukrasnim završetcima ispušne cijevi u kromiranoj izvedbi koji je također izveden u visokom sjaju. Polo R-Line također dolazi sa 16-colnim naplatcima od lakog metala 'Valencia' u sklopu serijske opreme. Kao i model Polo Style, Polo R-Line također je opremljen infotainment sustavom 'Ready2Discover'. Sustav sjedala modela Polo R-Line opremljen je tkaninom za presvlake sjedala 'Karoso' izrađenom od mikroflisa 'Art Velours' koja se ujedno odlikuje sportskim i ekskluzivnim značajkama, a što se tiče boje, s njom je usklađen dekor u unutrašnjosti u 'Dark siva' boji.

Od sound sustava do sportskog voznog postroja

Kao i njegov prethodnik, novi Polo također ima opcijske značajke pomoću kojih ovaj bestseler možete savršeno prilagoditi svom ukusu. U njih se ubrajaju veliki panoramski podizni/pomični krov, kotači od lakog metala veličine do 17 cola, kuka za vuču, sound sustav 'beatsAudio' s ukupnom snagom od 300 W, sustav zaključavanja i pokretanja bez ključa 'Keyless Access', rukovanje govornim naredbama, zatamnjena stakla u stražnjem dijelu vozila i paket sportske opreme (za varijante 'Style' i 'R-Line') uključujući sportski vozni postroj (karoserija spuštena za 15 mm) s elektroničkom blokadom diferencijala (XDS) i odabirom profila vožnje.

Pogonski sklopovi u trenutku lansiranja modela

Volkswagen na tržište stavlja posljednji stupanj evolucije modela Polo s pogonom na prednje kotače i spektrom od pet izuzetno učinkovitih benzinskih motora: 80 KS (59 kW), 95 KS (70 kW) i 110 KS (81 kW). Svi motori u trenutku uvođenja modela na tržište su vrhunski trocilindrični motori s obujmom od 999 cm³, a oni od 95 KS opremljeni su turbopunjačem.

Benzinski motori koji su dostupni u trenutku lansiranja modela razvijaju snagu od 95 KS (70 kW) i 110 KS (81 kW). Motor od 95 KS osim s 5-stupanjskim ručnim mjenjačem dostupan je i s automatiziranim 7-stupanjskim mjenjačem s dvije spojke (DSG), koji u kombinaciji s motorom od 110 KS dolazi u sklopu serijske opreme.

Novi Polo nema blagih hibridnih benzinskih motora, dok je dizelski ukinut u kolovozu 2020.

Prvi dojmovi

Na hrvatskoj premijeri smo vozili model Polo 1.0 TSI Life s motorom snage 95 KS i ručnim 5-brzinskim ručnim mjenjačem. Prevalili smo u dva dana oko 700-tinjak kilometara, a uvjeti vožnje su uključivali doista raznoliku vrstu prometnica; od gradskih, regionalnih do autoceste. Prije svega treba reći da je novi Polo moderni skladno dizajnerski uređen gradski automobil s tek nešto iznad 4 metra dužine koji se vrlo spretno snalazi na gradskim prometnicama, ali se s njim možete slobodno upustiti i na duže putovanje. Tako nam udaljenost prevaljena prvoga dana nije predstavljala nikakve poteškoće niti što se tiče udobnosti, ali niti kad je riječ o snazi od tek nešto ispod 100 KS.

Naš je model imao moderan i tehnički izvrstan digitalni kokpit te prilično koristan doplatni 8-inčni dodirni infotainment zaslon s mnoštvom funkcija. Sjedala su primjereno tvrda i prilično udobna, a samo uređenje kabine je na visokoj razini kad je riječ o izboru materijala, rasporeda i dizajna.

Ako ste pomislili da je snaga ovog trocilindričnog 1-litrenog turbo motora možda nedovoljna za vrlo pristojnu vožnju autocestom pri visokim brzinama, prevarili biste se. Njegov najveći okretni moment je 175 Nm pri 1600-3500 okr./min., pa naš Polo težine 1172 kg ubrzava sasvim pristojno od 0 do 100 km/h za 10,8 s, a krajnja brzina mu je deklarirana 187 km/h. Sam mjenjač vrlo je precizan i ugodan u vožnji, a ne osjeća se izostanak 6. brzine. Naš je model imao stabdardne lakometalne 15-colne naplatke 'Essex' s gumama dimenzija 185/65R15, koje su standardne za Life razinu opreme.

Ipak, više o novom Polu kada stigne na naš uobičajeni jednotjedni test.

Što se cijena tiče u trenutku lansiranja na hrvatsko tržište njegove cijene su sljedeće: modeli 1.0 95 KS s 5-stupanjskim ručnim mjenjačem Polo Life od 135.432 kn, Polo Style od 144.064 kn te Polo R-Line od 151.580 kn, dok modeli 1.0 95 KS sa 7-stupanjskim DSG mjenjačem Polo Life od 150.680 kn, Polo Style od 159.388 kn te Polo R-Line od 166.314 kn.

Novi Polo se proizvodi u španjolskoj Pamploni i južnoafričkom Uitenhageu za brojna tržišta diljem svijeta.