test automobila

[FOTO/VIDEO] Vozili smo Peugeot 3008 Hybrid4; dizajnerski izvanredan i moćan kompaktni plug-in te hibridni SUV napredne tehnologije

14.09.2021 u 08:25

Bionic
Reading

Vrhunska izvedba Hybrid4 odlikuje se izuzetnom snagom koja dosad još nije viđena među vozilima iz Peugeotove serijske proizvodnje, pa ova prvoklasna izvedba dolazi s pogonom na sva četiri kotača i postiže snagu od 300 KS

Nekako u ovo vrijeme prošle godine Peugeot je predstavio temeljito osvježeni SUV 3008, koji se od izlaska na tržište druge generacije modela iz 2016. godine osvojio brojne poklonike, prije svega atraktivnim dizajnom, ali i modernim i zanimljivim tehničkim rješenjima. Da podsjetimo, ovaj je model među vodećim kompaktnim SUV vozilima na europskom i međunarodnom tržištu, a o njegovim kvalitetama najbolje govori nagrada Car of the Year 2017.

Ovotjedni test donio nam je najzanimljiviju i svakako najatraktivniju izvedbu ovog modela oznake Peugeot 3008 Black Pack GT PHEV AWD 300. Naravno, riječ je o plug-in hibridnoj verziji i to onoj jačoj verziji Hybrid4, s pogonom na sva četiri kotača, ukupne izlazne snage sustava PHEV od ravno 300 KS.

Izvor: Wochit / Autor: tportal.hr

Vanjski dizajn struktura i dimenzije

Druga generacija 3008, koja je izašla na tržište prije pet godina, baš kao i ova facelift verzija na sredini životnog ciklusa ove generacije, temelji se na platformi PSA EMP2 (Efficient Modular Platform 2) i najuže je povezana s drugom generacijom Opela Grandland X. Ovo se posebno odnosi na njihov zajednički plug-in hibridni pogon iste oznake Hybrid4 u verziji pogona na sva četiri kotača, no o tome nešto kasnije u ovom tekstu.

Jedan od razloga zašto je Peugeot 3008 doživio promjene u vanjskom izgledu modela, koji je već ionako sam po sebi bio atraktivan i kada je izašao 2016., je usklađenje najnovijeg dizajnerskog izričaja francuske marke s ostalim moderni SUV modelima. Tu naravno mislimo na modele 2008 i 5008.

Tako je prednji kraj novog Peugeota 3008 evoluirao prema stilu koji ga je otpočetka činio prepoznatljivim i jedinstvenim. Ovaj nadahnuti dizajn, prema Peugeotu, postavlja kodove za sljedeću fazu modernosti, istovremeno poboljšavajući profinjenost i živost. Nova maska bez okvira simbolizira sve moderniji stil, a zadržava fluidan dizajn. Prema riječima dizajnera, proteže se perajama ispod farova kako bi povezao sve elemente. I na kraju, nos poklopca motora s ponosom prikazuje monogram modela, kao i cijela Peugeotova paleta.

Kako bi naglasili sportski izgled, rešetka hladnjaka ima sportski dizajn s kromiranim trakama koje postaju veće prema van. Za još sportskiji izgled, sjajni crni otvori za zrak integrirani su u novi odbojnik.

Prednja prednja svjetla također su redizajnirana da budu agresivnija i da se još više odvoje od trenutnih kodova. Uključuju LED tehnologiju od prve razine, a proširuju se dnevnim svjetlima (DRL) u obliku kuke s kromiranim vrhom. Ovaj svijetlosni potpis savršeno je u skladu s trenutnim Peugeotovim stilom i prepoznatljiv je na prvi pogled.

Na razinama GT / GT Pack (kao u slučaju našeg testnog modela), full LED prednja svjetla nude još više visokotehnološki i prepoznatljiviji izgled, zahvaljujući proširenom svjetlosnom potpisu i funkciji osvjetljenja zavoja (EVS) koja optimizira vidljivost pri brzinama do 90 km/h. Posebno treba istaknuti novu funkciju 'Foggy Mode' koja je zamijenila svjetla za maglu. Integrirana je u full LED prednja svjetla i uključuje kratka svjetla smanjenim intenzitetom kada su aktivirana stražnja svjetla za maglu.

Straga nova, nadograđena svjetla uključuju tehnologiju full LED (uključujući svjetlo za vožnju unatrag), prikazujući preoznatljive Peugeotove 3D kandže za snažni svjetlosni potpis, dok su indikatori smjera sekvencijalni. Svjetla su prekrivena prozirnim, dimljenim staklom, a crna traka u širini stražnjih lampi povezuje oba kraja stražnjeg dijela novog 3008, što pomaže vizualnom proširenju stražnjeg dijela vozila.

Treba reći i da za razliku od benzinske ili dizelske verzije koje imaju i GT monograme (prednji blatobrani i poklopac prtljažnika), naša hibridna verzija na tim mjestima ima oznaku Hybrid4.

Promatramo li dimenzije novog 3008 vidjeti ćemo da nema nikakvih razlika u odnosu na model prije facelifta. Dakle, njegove dimenzije su 4447 mm duljina, 1841 mm širina (2098 mm s otvorenim retrovizorima), 1624 mm visina (s uzdužnim krovnim nosačima), međuosovinski razmak 2675 mm, visina od podloge 219 mm. Težina našeg testnog Hybrid4 vozila je 1840 kg (verzija Hybrid s pogonom na prednja dva kotača je 1760 kg) s punim spremnikom goriva od 43 litre benzina.

Volumen prtljažnika Hybrid4 verzije je 395 litara, a s preklopljenim naslonima stražnjeg reda sjedala raste do 1357 litara. Usporedimo li ove brojke s npr. benzinskom verzijom Puretech 130 S&S EAT8 od 520 i 1482 litara, vidjeti ćemo da se ponešto izgubilo korisnog prostora prije svega zbog smještaja stražnjeg pogona hibridnog sustava, a s druge strane čisto benzinska verzija ima spremnik goriva od 53 litre.

Naš testni model oznake GT Pack ima nove atraktivne 19-colne aluminijske naplatke 'Washington' dijamant Crna Onyx Black Mist, s gumama Michelin e Primacy dimenzija 205/55R19.

Opećnito, u verzijama opreme GT i GT Pack se nudi nova opcija 'Black Pack' (kao u našem slučaju) za najzahtjevnije kupce koji traže veću živost i eleganciju. Ista uključuje sljedeće tamnije elemente dizajna: prednja rešetku / Lion 'Tamni krom'; satensko crnu oznaku 3008; sjajnu crnu ploču profila, sjajne crne obloge prednjeg blatobrana, satenske crne krovni nosače, sjajni crni pokrov krova, sjajni crni ukras spojlera, sjajni crni prag stražnjeg branika, crne gumene brisače, crna dna vrata te spomenute naplatke od 19 cola.

Ovako vizulano upakiran naš testni 3008 Hybrid4 metalik crvene Ultimate boje izgleda doista atraktivno.

  • +43
Peugeot 3008 Black Pack GT PHEV AWD 300 Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Unutrašnjost

Ulaskom u kabinu testnog modela pažnju odmah privlače vrlo atraktivne i kvalitetne presvlake sjedala oznake TEP/ Alcantara 'Glanon'. Sama prednja sjedala su jako lijepo profilirana, što i priliči sportskoj razini opreme GT Pack, a naročito i stoga jer se radi o modelu s ukupno 300 KS. Straga ima dovoljno mjesta za troje odraslih osoba, iako ne treba zaboraviti da je riječ o kompaktnom SUV-u, pa će ponešto kompromisa s osobama na prednim sjedalima malo popraviti situaciju s prostorom za noge.

Stakleni panoramski krov sa sjenilom i ambijentalnim osvjetljenjem našeg testnog modela je izvrsno rješenje za opći dojam prostranosti unutar kabine, a treba napomenuti da je ovo doplatna razina opreme, koja možda neće naći put do šrirokog broja korisnika s obzirom da mu je cijena 10.200 kn.

U novom 3008 Peugotov i-Cockpit® postao je još moderniji, a radi se o 12,3-inčnom digitalnom kombiniranom instrumentu, koji je u potpunosti prilagodljiv i podesiv, a ima digitalni panel s tehnologijom 'Normally Black 'za visokokvalitetno prikazivanje s boljom čitljivošću i kontrastima. U svojim hibridnim izvedbama, PEUGEOT i-Cockpit® instrumentna ploča i zaslon osjetljiv na dodir integriraju svijet posvećen hibridima, omogućujući posebno vizualizaciju statistike potrošnje energije (električne i goriva).

Već tradicionalno atraktivno sportsko kolo volana presvučeno perforiranom kožom u našem testnom modelu je dodatno oplemenjeno kromiranom GT oznakom, i izvrsno leži u rukama.

Novi središnji zaslon osjetljiv na dodir veličine je 10 inča. Zaslon je visoke razlučivosti, a dolazi sa serijom od sedam elegantnih klavirskih tipki – 'preklopnih prekidača' - omogućujući izravan i trajni pristup glavnim udobnim funkcijama: radio, klima uređaj, 3D povezana navigacija s glasovnom naredbom, postavke vozila, telefon, mobilne aplikacije i svjetla upozorenja. Hibridne PHEV verzije imaju posebnu tipku koja omogućuje pristup izborniku električnih funkcija.

Na središnjoj konzoli svi motori s unutarnjim izgaranjem opremljeni automatskim mjenjačima sada su serijski opremljeni biračem načina vožnje koji vozaču omogućuje odabir između Normal, Sport i Eco. Za verzije s hibridnim motorima (kao u našem slučaju) koji se mogu puniti, birač načina vožnje omogućuje vam prebacivanje između električnog (zadano pri pokretanju) / hibridnog / sportskog / 4WD načina (samo HYBRID4 300).

Pametni telefoni postali su sastavni dio vaše svakodnevice, slično kao i za novi 3008. Informacije su integrirane u središnji zaslon zahvaljujući kompatibilnosti MirrorScreen, uključujući Apple CarPlay ™ i Android Auto ™ protokole povezivanja. Za punjenje uređaja, uz bežično punjenje pametnog telefona, u prednjem redu sjedala nalazi se i USB utičnica i dvije nove USB utičnice u drugom redu sjedala.

Naš je testni 3008 opremljen doplatnim vrhunskim Hifi sustavom FOCAL® snage 515 W, sa high-fidelity zvukom u 'francuskom stilu' za uživanje putnika. Još jedan vrijedan dodatak su nove rešetke zvučnika (visokotonci i središnji kanal), koje sada dolaze u belem bronci.

Pametna sigurnosna tehnologija

Već je mnogo puta naglašeno kako novi 3008 uključuje sve najnovije generacije pomoćnih sredstava u vožnji kao dio svog spektra ugrađenih tehnologija: Night Vision, jedinstven u segmentu kompaktnih SUV-ova, otkriva živa bića (pješake / životinje) ispred vozila noću ili u smanjenoj vidljivosti. Domet sustava jamči otkrivanje do 200-250 m, izvan dometa dugih svjetala, sa središnjim prikazom infracrvenog pogleda u digitalnim slušalicama, a time i u vidnom polju vozača.

Prilagodljivi tempomat s funkcijom Stop & Go (automatski mjenjač EAT8), dodaje automatsko ponovno pokretanje vozila ako je zaustavljanje bilo kraće od 3 sekunde. Inače, jednostavnim pritiskom na papučicu gasa ili tipkom na upravljaču ponovno pokreće funkciju. Funkciji je moguće pristupiti od 0 km/h.

Dostupno u sklopu Drive Assist Plus paketa su: Pomoć pri pozicioniranju trake (povezana s ACC Stop & Go), sustav omogućuje vozaču da odabere položaj u traci i zahtijeva od vozača da drži ruke na upravljaču. Dostupno u sklopu Drive Assist Plus paketa su: Automatska kočenja u nuždi najnovije generacije (otkriva pješake i bicikliste, danju i noću, od 5 km / h do 140 km / h, ovisno o verziji) s upozorenjem na opasnost od sudara, Prošireno prepoznavanje prometnih znakova (zaustavljanje, jednosmjerno, bez pretjecanja, itd.).

Naravno, naš testni Peugeot 3008 Hybrid4 nudi cjelovitu paletu opreme za pomoć u vožnji. Mi smo imali doplatni paket Visiopark 2 s prednjom i stražnjom kamerom od 360°, pomoć pri parkiranju, aktivnu pomoć pri paralelnom ili okomitom parkiranju, aktivno upozorenje na nenamjerno napuštanje trake (ili uz cestu) s korekcijom putanje, upozorenje vozača, za otkrivanje upozorenja vozača tijekom dužih vremena vožnje i pri brzinama iznad 65 km/h analizom mikropokreta volana, automatsko prebacivanje dugih svjetla, prepoznavanje i preporuku znakova ograničenja brzine, aktivni sustavo praćenja mrtvog kuta (s korekcijom putanje). Ova je funkcija dostupna od 12 km/h, napredna kontrola prianjanja, optimizirana kontrola vuče s 4 načina prianjanja (normalno, snijeg, blato, pijesak) s posebnim gumama, kontrola spuštanja nizbrdo (HADC) omogućuje vam sigurno i savršeno upravljanje vozilom i njegove putanje na strmim padinama. Vrata prtljažnika 'bez ruku', dvokrilni krovni prozor, masažna sjedala u više točaka, električna parkirna kočnica.

PHEV hibridni sustav Hybrid4 s pogonom na sva četiri kotača

Novi 3008 je dobio novu dimenziju zahvaljujući učinkovitim verzijama plug-in hibridnih pogonskih sklopova: verzija Hybrid ima pogon na prednja dva kotača, a verzija Hybrid4 pogon na sva četiri kotača.

Vrhunska izvedba Hybrid4 u našem testnom modelu se odlikuje izuzetnom snagom koja dosad još nije viđena među vozilima Peugeot serijske proizvodnje (ovaj pogonski sklop smo isprobali u modelu Opel Grandland X Hybrid4). Ta prvoklasna izvedba dolazi s pogonom na sva četiri kotača i postiže snagu od 300 KS (220 kW).

To je rezultat kombinacije 1,6-litrenog četverocilindričnog benzinskog motora PureTech od 200 KS (147 kW) i dva električna motora (jedan na prednjoj osovini i drugi na stražnjoj osovini) od kojih prednji razvija snagu od 110 KS (81 kW), a stražnji 113 KS (83 kW). Što se tiče okretnog momenta, benzinski motor ima 300 Nm pri 3000 okr./min., prednji elektromotor omogućuje 320 Nm u rasponu od 500 do 2500 okr./min., a stražnji e-motor 166 Nm pri 0-4760 okr./min. Sve je upareno s automatskim e-EAT8 mjenjačem, a na izbor imate i ručni način mijenjanja brzina polugicama na kolu volana.

Ubrzanje od 0 do 100 km/h postiže se u 5,9 sekundi, a krajnja brzina je sjajnih 235 km/h. Mi smo imali priliku isprobati Opel Grandland X Hybrid4 u Njemačkoj na otvorenoj cesti bez ograničenja brzine, iako smo stigli do brzine od 210 km/h zbog zimksih pnaumatika. Kapacitet baterije iznosi 13,2 kWh za potpuno električni domet od 59 km prema normi WLTP.

Pogon na sva četiri kotača omogućuje poboljšanu vučnu silu na zahtjevnim podlogama. Rezultat je savršeno prianjanje: neovisno o tome je li cesta mokra, prekrivena blatom ili snijegom ili pak zavojita, snaga se ravnomjerno raspoređuje na sva četiri kotača vozila.

Peugeot 3008 Hybrid4 nudi, dakle, veliku snagu i pogon na sva četiri kotača, dok je emisija CO₂ najniža na tržištu: od 29 g CO₂ po kilometru u skladu s protokolom WLTP. Potrošnja goriva prema Peugeotu je 1,3 do 1,5 l/100 km WLTP. Iako treba napomenuti da je ovo idealna situacija, kada imate dovoljno struje u bateriji, pa možete kombinirati rad električnog i benzinskog pogona.

Nova multilink stražnja osovina pruža iznimnu udobnost za putnike, dok njezina ugradnja nije utjecala na prostranost niti na obujam prtljažnika iznad podnice. Za one koji možda neće posegnuti za skupljom izvedbom Hybrid4, u ponudi je izvedba Hybrid s pogonom na dva kotača, snage 225 KS (165 kW), koji ujedinjuje motor PureTech snage 180 KS (132 kW) s električnim motorom snage 110 KS (81 kW).

Tu treba spomenuti i odabir načina vožnje u Hybrid4 modelu. Ovaj plug-in hibridni pogon na sve kotače kombinira ono najbolje od električnog pogona i motora s unutarnjim izgaranjem - za snažne performanse i koristan električni raspon. Dinamičnu vožnju u svakom trenutku osiguravaju četiri načina vožnje: 'električni', 'hibridni', 'pogon na sve kotače' i 'sport', omogućujući vozačima da prilagode karakteristike automobila svojim željama ili specifičnim uvjetima vožnje.

Na primjer, odabirom 'Hybrid' automobil može automatski odabrati svoj najučinkovitiji način pokretanja, s mogućnošću prelaska na 'Electric' za vožnju sa nultom emisijom kada se dosegne centar grada. 'E-save' mod štednje omogućava zaštitu električne energije pohranjene u visokonaponskoj bateriji (snaga 90 kW, kapacitet 13,2 kWh, napon 240–400 V/Ah) za kasniju upotrebu, npr. za vožnju na područjima koja su ograničena samo za električna vozila. 'Sport' omogućava dinamičniju vožnju kombinirajući snagu motora i elektromotora. Odabirom 'AWD' omogućuje se maksimalno prianjanje na svim vrstama cesta, pa tako i izvan asfaltiranih prometnica.

Naravno, kao i kod svih automobila s plug-in hibridnim pogonom zbog malenog kapaciteta njihovih baterija uvijek će vam nedostajati ona, uvjetno rečeno kratkotrajna, maksimalna snaga hibridnog sustava, pa ćete se voziti na benzinski motor sve dok ponovno ne dopunite svoju bateriju. Ipak, potpuno električni pogon je moguće iskoristiti praksom i dobrim ekonomiziranjem, pa za one koji se svakodnevno voze do posla i natrag, uštede će biti velike.

Punjenje strujom plug-in hibridnog sustava

Kao i svaki plug-in hibridni pogonski sklop zahtijeva neizostavno punjenje strujom. Njegova Li-ionska baterija, rekli smo već, ima kapacitet od 13,2 kWh, a na raspolaganju su dvije vrste ugrađenih punjača koji udovoljavaju svim potrebama kupaca i rješenja za punjenje, s jednofaznim punjačem od 3,7 kW kao standardom i jednofaznim punjačem od 7,4 kW kao opcija.

Procijenjeno vrijeme punjenja je sljedeće: sa 7,4 kW zidnom kutijom: postizanje punog napunjenja za 1h45 s jednofaznim (7,4kW) ugrađenim punjačem, s ojačanom utičnicom (16A): za potpuno punjenje u 4 sata s jednofaznim (3,7kW) ugrađenim punjačem, ​​sa standardnom utičnicom (8A): za potpuno punjenje u 7 sati s jednofaznim (3,7kW) ugrađenim punjačem.

Treba naposlijetku spomenuti još jedan adut PHEV sustava, a to je TCO (ukupni trošak vlasništva ili cijena po upotrebi) koji se već koristi za profesionalne kupce i naravno primjenjiv je i za privatne kupce. Troškovi kupnje priključnog hibridnog vozila su veći, ali moraju se uzeti u obzir svi čimbenici: raznolikost poreznih poticaja (ekološki bonusi, bonusi, subvencije poduzećima), troškovi održavanja, niži troškovi energije.

Za kraj, cijena ulaznog hibridnog 3008 kreće s modelom HYBRID 225 e-EAT8 Road Trip od 329.976 kn. Naš testni model HYBRID4 300 e-EAT8 GT Pack kreće od 399.989 kn, a uz dodatnu opremu stoji 409.555 kn (uključen PDV i PPMV). Isto tako, kao i za potpuno električne automobile (70.000 kn) i budući vlasnici PHEV automobila (40.000 kn) mogu aplicirati za poticajne mjere Fonda za zaštitu okoliša i energetski učinkovita vozila.