Osvježenje

[FOTO/VIDEO] Volvo osvježio modele S90 i V90; sada i blagi hibridni pogon

Volvo je osvježio modele S90 i V90 i sada su svi modeli ovog švedskog proizvođača elektrificirani

Volvo je osvježio modele S90 i V90 i sada su svi modeli ovog švedskog proizvođača elektrificirani

Izvor: Promo fotografije / Autor: Volvo Cars

48-voltna blaga hibridna opcija pogonskog sklopa, prvi put uvedena na SUV modelima XC90 i XC60 prošle godine, odsad je također dostupna na svim ostalim modelima serije 90 i 60, kao i na XC40

Volvo Cars predstavio je facelift verzije S90 limuzine i karavanskih izvedbi V90 i V90 Cross Country, a najnovija osvježenja uključuju profinjeniji vanjski dizajn i potpuno novi, najmoderniji zvučni sustav Bowers & Wilkins.

U široj nadogradnji svoje cijele palete modela, 48-voltne blage opcije blagog hibridnog pogonskog sklopa tvrtke sada su dostupne na svakom modelu Volvo, čime se dodatno povećava elektrificirana ponuda švedske tvrtke.

Volvo S90 Recharge T8 plug-in hybrid

Volvo S90 Recharge T8 plug-in hybrid

Izvor: Promo fotografije / Autor: Volvo Cars

U pogledu vanjskog dizajna dizajneri Volva uveli su niz poboljšanja i na prednjoj i stražnjoj strani modela S90 i V90, uključujući nova svjetla za maglu, novi dizajn spojlera i novi donji prednji branik.

Na V90 i V90 Cross Country najupečatljivija značajka je potpuno novi dizajn stražnjeg svjetla, uključujući punu LED rasvjetu s potpisom i sekvencijalne pokazivače smjera. Niz novih boja karoserije i opcija naplataka dodatno poboljšavaju mogućnosti personalizacije.

U unutrašnjosti kabine sveobuhvatno nadograđen audiosustav Bowers & Wilkins uvodi još bolje iskustvo zvuka u automobilu zahvaljujući novim značajkama kao što su nadograđeno pojačalo, automatsko prikrivanje buke vozila i nova postavka koja 'oponaša zvuk vašeg omiljenog jazz kluba'.

Još jedna nova značajka u kabini je napredni pročistač zraka sa senzorom čestica veličine PM 2.5 (Advanced Air Cleaner). Ovaj sustav, razvijen najprije za kinesko tržište, sada ponuđen i na globalnoj razini, omogućuje vozačima da prate kvalitetu unutarnjeg zraka putem središnjeg zaslona. Ako želite, napredni pročistač zraka može očistiti kabinu zraka od gotovo svih čestica u roku od nekoliko minuta.

Volvo S90 i V90 - Bowers & Wilkins Premium Sound

Volvo S90 i V90 - Bowers & Wilkins Premium Sound

Izvor: Promo fotografije / Autor: Volvo Cars

Oba nova sustava, Bowers & Wilkins i tehnologija AAC, sada su raspoloživa na svim modelima serije 90 i 60 te bazirana na skalabilnoj arhitekturi proizvoda (Scalable Product Architecture ili SPA).

Volvo V90 B6 AWD Cross Country

Volvo V90 B6 AWD Cross Country

Izvor: Promo fotografije / Autor: Volvo Cars

Što je Scalable Product Architecture ili SPA

Platforma SPA, koja je imala debi 2014. godine na modelu XC90, globalna je unibody automobilska platforma u punoj veličini, koju je razvio i proizveo Volvo Cars. 

Za ovu platformu Volvo tvrdi da 'omogućuje znatna poboljšanja kada je riječ o pružanju zaštite u najgorem slučaju scenarija i za kreiranje inovativnih značajki koje podržavaju vozača u izbjegavanju nesreća'. Sam Volvo je uložio 8,5 milijardi eura kako bi razvio ovu platformu. Svi Volvovi modeli na platformi PSA isporučuju se s četverocilindričnim motorima, bilo da je riječ benzinskim ili dizelskim.

 

Svi modeli u seriji 90 i 60 sada dolaze s dvostrukim utičnicama USB-C za punjenje straga, zamjenjujući 12-voltne utičnice. Funkcija bežičnog punjenja za pametne telefone, koja je prvi put uvedena na SUV-u XC40, sada je dostupna i na većini varijanti modela u seriji 90 i 60.

Što se tiče materijala u unutrašnjosti, ekskluzivno skrojena sjedala od vune, prvi put uvedena na XC90 prošle godine, sada su također dostupna na svim modelima 90 i 60, dok postoji i leather-free (bez prirodne kože) opcija interijera za top razinu opreme. Inače, organizacija za zaštitu životinja PETA imala je ozbiljne prigovore zbog izrade prirodnih kožnih sjedala za automobile vrhunskih proizvođača, pa su se mnogi, poput Volva, okrenuli korištenju materijala poput veganske nape izrađene od reciklirane plastike, koja bi inače vjerojatno na kraju završila u morima i oceanima diljem svijeta.

Volvo V90 Recharge T8 plug-in hybrid

Volvo V90 Recharge T8 plug-in hybrid

Izvor: Promo fotografije / Autor: Volvo Cars

Što se pogona tiče, 48-voltna blaga hibridna opcija pogonskog sklopa, prvi put uvedena na SUV modelima XC90 i XC60 prošle godine, odsad je također dostupna na svim ostalim modelima serije 90 i 60, kao i na XC40. Opcija blagog hibridnog pogonskog sklopa na V90 Cross Country predstavlja prvu elektrificiranu varijantu u povijesti modela cross country.

Ovaj sustav koristi bateriju od 48 V s integriranim starter/generatorom i sustavom za oporavak energije. Sustav kočnica brake-by-wire (žičani spoj) stupa u interakciju sa sustavom za oporavak energije te smanjuje potrošnju goriva i emisije tako što iskorištava kinetičku energiju nastalu za vrijeme kočenja. Blagi hibridi švedskog proizvođača nude vozačima uštedu goriva do 15 posto i smanjenje emisija u stvarnim uvjetima.

Volvo XC40 T5 plug-in hybrid

Volvo XC40 T5 plug-in hybrid

Izvor: Promo fotografije / Autor: Volvo Cars

Splug-in pogonskim sklopovima i potpuno električnim automobilima, to znači da sada postoji elektrificirani Volvov model po ukusu svakog korisnika.

Preciznije tehničke specifikacije ovih osvježenih modela još uvijek nisu objavljene, kao ni cijene kada se limuzina te karavanske izvedbe V90 i V90 Cross Country jednom pojave na tržištu.

  • +27
  • +24

Volvo S90 - limuzina i karavanske izvedbe V90 i V90 Cross Country

Izvor: Promo fotografije / Autor: Volvo Cars

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!