PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Mercedes-Benz predstavio novu T-klasu: Vrhunski mali kombi za aktivan životni stil

27.04.2022 u 10:27

Bionic
Reading

Prilikom lansiranja modela za obitelji i ljubitelje aktivnog slobodnog vremena na tržište, bit će dostupni jedan dizelski i jedan benzinski motor, svaki u ponudi s dvije snage

Mercedes-Benz predstavio je novu T-klasu s kojom unosi udobnost u segment privatnih malih kombi vozila, a istrodobno nudi put ulaska u svijet marke sa zvijezdom svima onima koji trebaju puno prostora. Ovaj potpuno novi model kombinira multifunkcionalnost i ogromnu količinu prostora s vrhunskom razinom opreme: bilo da se radi o standardnom MBUX infotainment sustavu i električnoj parkirnoj kočnici, opcijskim 17-colnim naplatcima od lake legure, KEYLESS-GO ili ambijentalnoj rasvjeti, ili čak ARTICO presvlake sjedala od umjetne kože/MICROCUT, nova T-Klasa može se pohvaliti raznolikim rasponom opreme u svom segmentu.

Sveobuhvatan raspon standardne sigurnosne opreme, uključujući sedam zračnih jastuka i brojne sustave pomoći u vožnji, čini ga vrhunskim, pouzdanim suputnikom za obitelji i ljubitelje aktivnog odmora.

Segment privatnih malih kombi vozila značajno je porastao u posljednjih nekoliko godina. T-klasa razvijena je posebno za obitelji i ljubitelje slobodnog vremena kojima je potrebno puno prostora za svakodnevni život, kao i za izlete vikendom ili sportske aktivnosti, ali koji također daju veliku vrijednost udobnosti i stilu.

Mercedes-Benz T 180 rubelit crvena Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz AG

Multifunkcionalnost elegantno upakirana

Nova T-klasa odmah je prepoznatljiva kao član Mercedes-Benz obitelji. Njegov dizajn odlikuju se uravnoteženim proporcijama i senzualnim površinskim dizajnom sa smanjenim linijama. Mišićava ramena i upečatljivi otvori za kotače naglašavaju snagu i emotivnu privlačnost vozila. Standardna kromirana rešetka hladnjaka i kućišta vanjskih retrovizora u boji karoserije, ručke na vratima i prednji branik dodaju premium karakter. Tu su i pragovi na vratima s natpisom Mercedes-Benz i opcijski 17-colni naplatci od lake legure. Elegantna nijansa boje rubelit crvena metalik također je dostupna za T-klasu.

Mali kombi kombinira kompaktne vanjske dimenzije s ogromnom količinom prostora. T-Klasa s pet sjedala duga je 4498 mm, široka 1859 mm i visoka 1811 mm. Slijedi varijanta s dugim međuosovinskim razmakom i do sedam sjedala.

Daljnje prednosti T-klase koje čine svakodnevni život obitelji i ljubiteljima aktivnog odmora lakšim i udobnijim: niski prag za utovar od samo 561 mm olakšava utovar teških predmeta. Klizna vrata koja se širom otvaraju na obje strane vozila omogućuju udoban pristup stražnjem putničkom prostoru. To omogućuje djeci da brzo i sigurno uđu i izađu iz vozila u uskim ulicama i parkirališnim mjestima.

Također nudi izbor utovara s tri strane, uključujući vrata prtljažnika. Klizna vrata pružaju otvor širine 614 mm i visine 1059 mm. Stražnja klupa se standardno preklapa kako bi se stvorio praktički ravan utovarni prostor s podom prtljažnika. To omogućuje da se unutrašnjost vozila po potrebi prilagodi specifičnim zahtjevima dana. Prtljažnik standardno ima vrata prtljažnika s grijanim stražnjim staklom. Kao alternativa dostupna su stražnja dvodijelna vrata. Oba dijela vrata mogu se zaključati u položaju od 90 stupnjeva i zakrenuti u stranu pod kutom do 180 stupnjeva.

Nova privlačnost visoke vrijednosti u segmentu malih kombi vozila

Što se unutrašnjosti tiče, Mercedes‑Benz donosi potpuno novu privlačnost visoke vrijednosti u segment malih kombi vozila. Izjednačen je s onom uspješne obitelji kompaktnih automobila. Čak i standardna specifikacija opreme uključuje sljedeće: MBUX infotainment sustav sa 7-inčnim zaslonom osjetljivim na dodir i integracijom pametnog telefona, višenamjenski upravljač s tipkama Touch Control, klima uređaj, KEYLESS Start, instrumentnu ploču s 5,5-inčnim zaslonom u boji, vozačevo sjedalo podesivo po visini, zatvoreni pretinac za rukavice, poklopac prtljažnika i džepovi na naslonima prednjih sjedala. Osim toga, tu je i LED unutarnja rasvjeta te, ovisno o specifikaciji opreme, ambijentalno osvjetljenje s do osam boja (Style i Progressive Line).

Izbor materijala također odražava premium karakter. Središnji naslon za ruke je standardno presvučen crnom umjetnom kožom ARTICO. Za naslone za ruke i središnje panele vrata, T-klasa je usvojila suvremeni fino strukturirani NEOTEX iz potpuno električnih modela Mercedes EQ. Kombinira izgled nubuk kože s visokotehnološkim neoprenom. Svi modeli imaju crni ukrasni element visokog sjaja na ploči s instrumentima. Unutrašnjost i prtljažnik su prekriveni tepihom. Dostupne su dvije linije opreme kako bi se dodatno poboljšala privlačnost visoke kvalitete.

Linije opreme 'Style' i 'Progressive' za individualni dodir

Stilska linija usredotočena je na profinjen stil s dinamičnim dodirima. Obilježja ekskluzivnosti uključuju standardne presvlake sjedala od crne umjetne kože ARTICO/mikrovlakana MICROCUT s dvostrukim gornjim šavom i crne ukrasne elemente visokog sjaja na vratima i središnjoj konzoli. Kao opcija, ovi elementi ukrasa dostupni su u mat limonit žutoj, a presvlake sjedala u crnoj umjetnoj koži ARTICO s bijelim kontrastnim gornjim šavovima. Središnja ploča prednjih i stražnjih vrata presvučena je suvremenom imitacijom kože NEOTEX. Dodatnu notu pružaju kromirani detalji na otvorima za zrak, zvučnicima i kvakama na vratima. Vozačevo sjedalo ima lumbalni oslonac, a suvozačevo je također podesivo po visini.

Na stražnjoj strani naslona prednjih sjedala postavljeni su praktični sklopivi stolovi. Ovdje se mogu udobno smjestiti predmeti poput pametnih telefona, tableta ili dječjih igračaka. Vanjske značajke stila T-klase uključuju 16-colne, peterokrake dizajn naplatke i tamno zatamnjena stakla na stražnjim i prtljažnim vratima.

Progressive Line stavlja još veći naglasak na eleganciju i luksuznu opremu. Jedan nepogrešiv element je vrhunski NEOTEX obrub s kontrastnim gornjim šavovima na gornjem dijelu ploče s instrumentima. Sjedala u crnoj umjetnoj koži ARTICO s bijelim gornjim šavovima i ukrasnim elementima u mat srebrnoj boji na središnjoj konzoli i vratima dodatno naglašavaju karakter visoke kvalitete vozila. Klizna vrata imaju električne prozore. Eksterijer daje vizualnu izjavu s kromiranom letvicom na vratima prtljažnika, 16-colnim naplatcima od lake legure s 10 krakova i LED prednja svjetla visokih performansi.

  • +32
Mercedes-Benz T-klasa Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz AG

Intuitivni MBUX zaslon i koncept rada kao i digitalne usluge Mercedes me

T-klasa je standardno opremljena informacijsko-zabavnim sustavom MBUX (Mercedes-Benz User Experience). Među njegovim prednostima su softver za samoučenje, zaslon visoke razlučivosti, integracija pametnog telefona s Apple Car Play i Android Auto, Bluetooth hands-free sustav i digitalni radio (DAB i DAB+). Jednako je pionirski intuitivan koncept upravljanja putem 7-inčnog zaslona osjetljivog na dodir, tipki za upravljanje dodirom na kolu upravljača ili – u kombinaciji s opcijskim navigacijskim paketom – putem glasovnog asistenta 'Hey Mercedes'. Potonji čak razumije i kolokvijalni govor. Korisnici stoga više ne moraju učiti specifične izraze.

T-klasa je već tvornčki pripremljena za korištenje mnogih digitalnih usluga Mercedesa me connect. To uključuje daljinske usluge kao što su daljinsko preuzimanje statusa vozila ili daljinsko zaključavanje i otključavanje vrata. Ove usluge omogućuju korisnicima da jednostavno provjere najvažnije informacije o svojim vozilima u bilo koje vrijeme od kuće ili dok su na cesti. Jednako praktično: zahvaljujući navigaciji s prometnim informacijama uživo i komunikaciji car-to-X, kupci voze s najnovijim podacima u stvarnom vremenu. To im omogućuje učinkovito izbjegavanje prometnih gužvi, čime se štedi dragocjeno vrijeme.

Mercedes-Benz T 180 d limonit žuta Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz AG

Odredišta se također mogu unijeti kao adrese od tri riječi pomoću sustava what3words (w3w). what3words je najlakši način za određivanje lokacije. Kao dio ovog sustava, svijet je podijeljen na kvadrate veličine 3x3 metra s nepogrešivom adresom od tri riječi. Ovo može biti od velike pomoći pri traženju odredišta.

Visoka razina sigurnosnih značajki: brojni sustavi pomoći u vožnji i sedam zračnih jastuka kao standard

Što se tiče sigurnosnih značajki, nova T-Klasa također ima puno toga za ponuditi. Brojni sustavi pomoći u vožnji dolaze kao standard uz sustav upozorenja o gubitku tlaka u gumama i Mercedes-Benz sustav za hitne pozive. To uključuje pomoć pri kretanju uzbrdo, pomoć pri bočnom vjetru, ATTENTION ASSIST, sustav upozorenja na umor, aktivnu pomoć pri kočenju s funkcijom unakrsnog prometa, aktivnu pomoć pri držanju trake, pomoć u mrtvom kutu i pomoć pri ograničenju brzine. Paket pomoći pri vožnji dostupan je kao opcija i dodatno uključuje Active Distance Assist DISTRONIC (također dostupan kao pojedinačna opcija) i Active Steering Assist.

Za dodatnu udobnost i sigurnost pri ulasku i izlasku s parkirališnih mjesta, tu je opcija Active Parking Assist s PARKTRONIC-om i kamerom za vožnju unatrag. U kombinaciji s opcijskom kukom za prikolicu, T-Klasa također ima pomoć pri stabilnosti prikolice. Visokoj razini aktivne sigurnosti također pridonose opcijska LED prednja svjetla visokih performansi (standardna za Progressive Line). Povećavaju sigurnost noću zbog svog širokog uzorka snopa i svjetlosti boje slične dnevnom svjetlu. Također troše manje energije.

T-klasa također ispunjava visoke sigurnosne standarde koje je postavio Mercedes-Benz kada su u pitanju sigurnosni sustavi. Ukupno sedam zračnih jastuka je standardno ugrađeno za zaštitu putnika u vozilu. U slučaju jakog bočnog sudara, središnji zračni jastuk se, na primjer, aktivira između vozačevog i suvozačevog sjedala i na taj način služi za smanjenje rizika od međusobnog dodira dvaju putnika.

Kada je riječ o sigurnosti, svaki mali detalj je dobro osmišljen: iSize standardni pričvršćivači dječjih sjedala s ISOFIX sidrištima i TopTether ugrađeni su na vanjska stražnja sjedala kao i na sjedalo suvozača. Iz sigurnosnih razloga ugrađeno je automatsko prepoznavanje dječje sjedalice kako bi se osiguralo da se zračni jastuk suvozača deaktivira kada je vaš mini kopilot u vozilu. Podloga integrirana u površinu sjedala detektira raspodjelu težine na sjedalu kako bi se utvrdilo je li dječja sjedalica postavljena. Nisu potrebne posebne dječje sjedalice opremljene transponderom. Za smještaj četvrtog djeteta, pomoćno sjedalo može se ugraditi na središnje sjedalo stražnje klupe. Kao dodatna zaštita za mališane, klizna vrata i opcijski električni prozori u stražnjem pretincu opremljeni su sigurnosnim bravama za djecu.

Moderni motori s visokim okretnim momentom i štedljivim gorivom

Prilikom lansiranja na tržište, bit će dostupni jedan dizelski (1461 cm³) i jedan benzinski motor (1332 cm³), svaki u ponudi s dvije snage. Tako dizelski model T 160 d ima snagu 70 kW (95 KS), jači T 180 d 85 kW (116 KS), dok benzinski T 160 ima snagu 75 kW (102 KS), a T 180 snagu od 96 kW (131 KS).

Četverocilindrični motori poznati su po svojoj izdašnoj vučnoj snazi, čak i u niskom rasponu okretaja, te po optimiziranoj potrošnji. Za još brže ubrzanje, na primjer pri pretjecanju, dizelski model od 85 kW (116 KS) ima funkciju overpower i overtorque zakretnog momenta. Nakratko se može pozvati do 89 kW (121 KS) snage i 295 Nm okretnog momenta. Svi motori su kombinirani s ECO start/stop funkcijom. Uz ručni mjenjač sa šest stupnjeva prijenosa, dva dizelska modela i snažniji od dva benzinska modela dostupni su i sa sedmerostupanjskim mjenjačem s dvostrukom spojkom (DCT).

Nova Mercedes-Benz T-klasa je inače sestrinski model Renault Kangooa, uz koji je razvijen i proizvodi se u Renaultovoj tvornici Maubeuge u sjevernoj Francuskoj.