PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Mercedes-Benz predstavio novi Citan, posljednji kombi s motorima s unutarnjim izgaranjem

26.08.2021 u 13:07

Bionic
Reading

Novi Citan u segmentu malih kombija zaokružit će Mercedes-Benzov portfelj kombija uz Sprinter i Vito, a potpuno su ga ponovno razvili profesionalci za profesionalce. Uz tri dizelska i dva benzinska modela tu je i potpuno električni eCitan

Kompaktne vanjske dimenzije zajedno s izdašnom količinom prostora i velikom nosivošću otvaraju raznolik raspon primjena za novi Mercedes-Benz Citan, posebno u operacijama dostave i pružanja usluga u gradskim središtima. Dostupan je kao Panel Van i Tourer. Klizna vrata sa širokim otvaranjem na lijevoj i desnoj strani vozila, kao i nizak prag opcionalno omogućuju udoban pristup unutrašnjosti i lak utovar vozila.

Mercedes kaže da će unutra putnici uživati ​​u udobnim sjedalima Citan Tourera. Osim visoke funkcionalnosti i varijabilnosti, vozilo pruža sveobuhvatnu sigurnosnu opremu i visoku razinu udobnosti u vožnji. Novi kompaktni kombi Citan može se naručiti od sredine rujna 2021. s očekivanom početnom cijenom manjom od 23.800 eura (prodajna cijena u Njemačkoj, s uključenim PDV-om od 19 posto). Očekuje se da će neto prodajna cijena osnovnog modela početi s manje od 20.000 eura.

'Sa Sprinterom i Vitom uspješno smo prisutni u segmentima velikih i srednjih kombija. Novi Citan u segmentu malih kombija zaokružit će naš portfelj. Potpuno su ga ponovno razvili profesionalci za profesionalce. Od nepogrešivog dizajna prema svojim voznim karakteristikama, a da ne govorimo o sustavima sigurnosti i povezivanja, Citan nosi DNK Mercedes-Benza', kaže Marcus Breitschwerdt, voditelj Mercedes-Benz kombija. 'U isto vrijeme, Citan je ujedno i posljednji novi projekt vozila za komercijalne kupce Mercedes-Benz kombija koji koriste motor s unutarnjim izgaranjem. Svi budući razvoj bit će dostupni samo s električnim pogonom. Logičan korak ove dosljedne elektrifikacije je dakle novi eCitan.'

Mercedes-Benz Citan Panel Van - dizajn Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz

Dizajn novog Mercedes-Benz Citana odlikuje se uravnoteženim proporcijama i senzualnim dizajnom površine. Mišićava ramena i lukovi kotača naglašavaju snagu vozila i emocionalnu privlačnost, što je neobični stilski elementi za mali kombi.

Posebno privlačan aspekt u unutrašnjosti je energičan, vodoravan oblik ploče s instrumentima. Dizajneri Mercedes-Benza inspiraciju su pronašli za puni, raskošno zakrivljeni volumen osnove ploče s instrumentima iz profila krila. Odlučujući aspekt ovdje bilo je kontinuirano, vodoravno pozicioniranje. Uska krila protežu se po unutrašnjosti i stvaraju velikodušan osjećaj prostora. Sama instrumentna jedinica izrezana je iz ovoga. Rezultat je praktičan pretinac za brzi pristup korisnim stvarima.

Mnoštvo mogućih upotreba i prikladan utovar

Citan kombinira kompaktne vanjske dimenzije (duljina: 4498 mm) s izdašnom količinom prostora. Zahvaljujući brojnim različitim verzijama i praktičnim detaljima opreme, nudi mnoštvo različitih mogućnosti uporabe i prikladan utovar. Citan će se na tržište lansirati kao Panel Van i Tourer. Kasnije će biti daljnjih varijanti s dugim međuosovinskim razmakom kao i Mixto verzija. No, čak i u varijanti s kratkim međuosovinskim razmakom (2716 mm), Citan nudi mnogo više prostora u usporedbi s prethodnim modelom. Tako je na primjer na kombiju duljina prtljažnog prostora iznosi 3,05 metara (s fleksibilnom pregradnom stijenkom).

Klizna vrata praktična su značajka, osobito na uskim parkirnim mjestima. Novi Citan dostupan je s do dvoja klizna vrata. Nude širok otvor od 615 milimetara s obje strane. Otvor za utovar visok je 1059 milimetara. Tovarnom prostoru je također lako pristupiti sa stražnje strane: prag za utovar na kombiju dubok je 59 centimetara. Dva dijela stražnjih vrata mogu se zaključati u položaju od 90 stupnjeva i zakrenuti u stranu do 180 stupnjeva. Podijeljeni su asimetrično, lijeva vrata su šira i prva se otvaraju. Stražnja vrata kombi vozila opcionalno su dostupna s grijanim staklom i brisačem vjetrobrana. Vrata prtljažnika također su dostupna na zahtjev, a uključuju i pojedinosti o opremi.

Mercedes-Benz Citan Tourer prototip Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz

Tourer već standardno dolazi sa stražnjim vratima sa stražnjim prozorom. Alternativno, dostupan je i sa stražnjim vratima. Stražnja klupa se može preklopiti u omjeru od 1/3 do 2/3. Brojni skladišni prostori i pretinci olakšavaju svakodnevnu upotrebu Citana.

Osim fiksne pregradne stijene (dostupna sa i bez prozora) između vozačke kabine i prtljažnog prostora, Citan Panel Van dostupan je i sa sklopivom varijantom. Ova je opcija već dokazala svoju vrijednost u prethodnom modelu i od tada je dodatno optimizirana. Ako je potrebno prenijeti dugačke predmete, ova rešetka sa suvozačeve strane može se okretati za 90 stupnjeva, prije nego što se preklopi u smjeru vozačevog sjedala i zaključa na mjestu. Sjedalo suvozača može se preklopiti kako bi se stvorila ravna površina. Rešetka za zaštitu tereta izrađena je od čelika i služi za zaštitu vozača i suvozača od tereta.

Mercedes-Benz Citan Panel Van - dinamičke snimke Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz

Putovanje do gradilišta rano ujutro, u iscrpljujućem dostavljačkom prometu ili uz uslugu prijevoza u zračnoj luci: svakodnevni život za volanom malog kombija može biti naporan. No, na sreću, developeri Mercedes-Benza Citan stavili su veliki naglasak na postizanje razine udobnosti tipične za marku, uključujući uzorne razine buke i udobnost sjedenja, a da ne spominjemo niz praktičnih stavki opreme. I to ne samo da poboljšava dobrobit vozača, već je i posebno korisno za sigurnost: opušteni vozači mogu se bolje koncentrirati na prometnu situaciju. Tome doprinose dobro poznate značajke udobnosti poput THERMOTRONIC-a, funkcije pokretanja KEYLESS-GO i električne parkirne kočnice.

Panel Van i Tourer bit će dostupni i u linijama opreme BASE i PRO. S linijom BASE kupac dobiva funkcionalnu početnu varijantu sa svom potrebnom osnovnom opremom. PRO Line kombinira reprezentativan dizajn s dodatnom funkcionalnošću.

  • +70
Mercedes-Benz Citan Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz

Moderni i ekonomični motori

Prilikom lansiranja na tržište, paletu četverocilindričnih motora novog Citana činiti će tri dizelska i dva benzinska modela. Tako će za Citan Panel Van na raspolaganju biti dizelski modeli 108 CDI (75 KS/55 kW), 110 CDI (95 KS/70 kW), 112 CDI (116 kS/85 kW) te benzinski 110 (102 KS/75 kW) i 113 (131 KS/96 kW). Citan Tourer će imati jedan dizelski model 110 CDI te dva benzinska motora: 110 i 113.

Zajednička snaga svega ovoga su velike vozne sposobnosti čak i u niskom rasponu okretaja i ekonomične vrijednosti potrošnje. Za još brže ubrzanje, na primjer pri pretjecanju, verzija dizelskog motora od 85 kW (116 KS), dostupna za Panel Van, ima overpower/overtorque funkciju nadjačavanja/prekomjernog okretnog momenta. Nakratko se može pozvati do 89 kW (121 KS) snage i 295 Nm okretnog momenta.

Pogonski agregati ispunjavaju norme emisije Euro 6d. Svi su motori kombinirani s ECO start/stop funkcijom. Uz 6-stupanjski ručni mjenjač, ​​najmoćniji dizelski i benzinski modeli dostupni su i sa 7-stupanjskim mjenjačem s dvostrukom spojkom (DCT), koji se očekuje da će biti dostupan od drugog tromjesečja 2022. godine.

Model eCitan će se već pojaviti u drugoj polovici 2022. Ova potpuno električna varijanta modela Citan proširit će portfelj gospodarskih vozila na električni pogon uz eVito i eSprinter. Očekuje se da će domet biti oko 285 kilometara u skladu s WLTP -om. Imajući to na umu, to odgovara potrebama komercijalnih korisnika koji često koriste ovo vozilo za kurirske i dostavne poslove unutar grada.

Mercedes-Benz eCitan prototip Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz

Na postajama za brzo punjenje očekuje se da će bateriji trebati 40 minuta da se napuni od 10 do 80 posto. Velika prednost: što se tiče dimenzija prtljažnog prostora, nosivosti i dostupnosti opreme, kupci ne moraju činiti nikakve ustupke u odnosu na vozilo opremljeno konvencionalnim motorom. Čak će i vučna kuka biti dostupna za eCitan.

Sigurne i udobne karakteristike vožnje, i kada je prazan i kada je opterećen

Razvojni tim Mercedes-Benza stavio je poseban naglasak na postizanje karakteristika vožnje karakterističnih za marku, definiranih kao uravnotežena kombinacija udobnosti vožnje, dinamike vožnje i sigurnosti u vožnji. Prednji kotači ovješeni su na McPhersonovoj osovini s polugama na dnu. Straga se koristi torzijska greda koja štedi prostor. Ruke natrag osiguravaju ovdje dodatno vođenje kotača, dok su opruge i amortizeri odvojeni.

Kao dio opsežnog opsega ispitivanja vozila, opruge, amortizeri i stabilizatori Citana pažljivo su međusobno fino podešeni. Tourer je opremljen oprugama sa specifičnom brzinom opruge Mercedes-Benza i amortizerima s prikladno podešenom silom prigušenja na prednjoj i stražnjoj osovini. Tako se Mercedes-DNA odražava čak i na voznim svojstvima Citana. Ojačani stabilizator na prednjoj osovini Citan Tourera smanjuje bočno naginjanje u zavojima.

I kada je prazan i kada je opterećen, novi Citan nudi preciznu, sigurnu i udobnu vožnju. Vozilo nije osjetljivo na velika korisna opterećenja. Panel Van je optimiziran za veliku nosivost. To znači da čak i kada je opterećen, vozi s velikom stabilnošću. Tourer je optimiziran za prijevoz putnika s malim opterećenjem i stoga je dizajniran da bude udobniji.

Sveobuhvatna sigurnosna oprema

Sigurnost je ključna vrijednost marke Mercedes-Benz. Robusna konstrukcija karoserije sa svojim stazama opterećenja koje apsorbiraju energiju doprinosi visokoj razini sigurnosti, kao i do sedam standardnih zračnih jastuka i široki raspon modernih sustava pomoći u vožnji. Sve to može podržati i rasteretiti vozača u brojnim situacijama.

Podržani radarskim i ultrazvučnim senzorima, kao i kamerama, sustavi pomoći u vožnji i parkiranje promatraju promet i okolinu te, ako je potrebno, mogu izdati upozorenja ili pomoći vozaču intervencijom. Kao i u novim generacijama Mercedesa C-klase i S-klase, Active Lane Keeping Assist koristi intervencije upravljača za razliku od kočenja i stoga je posebno udoban.

Uz zakonski potrebne ABS i ESP sustave, novi Citan modeli opremljeni su i sustavom Pomoć pri pokretanju na uzbrdici, Pomoć pri bočnom vjetru, Sustavom upozorenja na umor ATTENTION ASSIST i Mercedes-Benzovim sustavom za hitne pozive kao standard. Sustavi pomoći na Citan Toureru još su opsežniji: u ovom modelu, Active Brake Assist, Active Lane Keeping Assist, Assistance for Blind Spot Assist i Speed ​​Limit Assist s otkrivanjem prometnih znakova standardno dolaze kako bi vozaču pružili dodatnu pomoć.

Mnogi drugi sustavi pomoći u vožnji dostupni su na zahtjev, uključujući Active Distance Assist DISTRONIC koji može automatski preuzeti vožnju u prometnim gužvama, kao i Active Steering Assist. Pomaže vozaču da zadrži Citan u središtu trake. Očekuje se da će oba sustava biti dostupna od drugog tromjesečja 2022. godine.

Citan je također pionir u pogledu sigurnosnih sustava: na primjer, Citan Tourer standardno je opremljen središnjim zračnim jastukom koji se može napuhati između sjedala vozača i suvozača u slučaju teškog bočnog sudara. Ukupno sedam zračnih jastuka može zaštititi putnike u vozilu. Kombi panel je standardno opremljen sa šest zračnih jastuka.

Intuitivni prikaz i radni koncept s MBUX-om i digitalnim uslugama tvrtke Mercedes me

Na zahtjev za novi Citan dostupne su različite verzije MBUX-a. Među njegovim prednostima su intuitivni koncept rada koji koristi sedmoinčni zaslon osjetljiv na dodir, tipke za upravljanje dodirom na upravljaču ili glasovni pomoćnik 'Hey Mercedes'. Daljnje prednosti su integracija pametnog telefona s Apple Car Playom i Android Autoom, Bluetooth hands-free sustavom i digitalnim radiom (DAB i DAB+).

Nadalje, Citan je tvornički pripremljen za korištenje mnogih digitalnih usluga tvrtke Mercedes me connect. Kao rezultat toga, kupci su uvijek povezani s vozilom, bez obzira na to gdje se nalaze (ovisno o pokrivenosti mobilnom mrežom). Stoga su im važne informacije uvijek na raspolaganju i na vozilu i izvan vozila, a mogu koristiti i neke korisne funkcije.

Uz Mercedes me, MBUX postaje još inteligentniji i lakši za korištenje. Na primjer, 'Hej Mercedes' radi s prirodnim govorom: korisnici stoga više ne moraju učiti posebne naredbe. Ostale funkcije usluge Mercedes me connect uključuju udaljene usluge, kao što je daljinsko dohvaćanje statusa vozila. Na taj način korisnici mogu prikladno provjeriti najvažnije podatke o svojim vozilima u bilo kojem trenutku, na primjer od kuće ili ureda. Jednako praktično: zahvaljujući Navigaciji s informacijama o prometu uživo i komunikaciji Car-to-X, korisnici voze s najnovijim podacima u stvarnom vremenu. To znači da se prometne gužve mogu učinkovito izbjeći ili uštedjeti dragocjeno vrijeme.

Odredišta se mogu unijeti kao adrese s tri riječi na temelju sustava what3word (w3w). what3words je najjednostavniji način da odredite lokaciju. Kao dio ovog sustava, svijet je podijeljen na kvadrate veličine 3x3 metra s nepogrešivom adresom od tri riječi, što može biti od velike pomoći pri traženju odredišta, osobito u gospodarskim aktivnostima.