prvi pogled

[FOTO/VIDEO] Bavarci pokazali BMW i4, potpuno električni Gran Coupé s četvero vrata te s dometom do 590 km

18.03.2021 u 08:22

Bionic
Reading

Linija modela BMW i4 bit će dostupna u različitim inačicama s izlaznom snagom do 390 kW (530 KS), a može ubrzati 0-100 km/h za oko četiri sekunde, uz vjerojatnu krajnju brzinu do 200 km/h

Na godišnjoj konferenciji BMW Grupe otkriven je nadolazeći model BMW i4. Pokazana je konačna serijska verzija njihove nove i4 limuzine čak tri mjeseca prije roka dok se priprema za lansiranje.

Novi BMW i4 će se prodavati s električnim hatchbackom BMW i3, novim srednje velikim SUV-om iX3 i SAV-om (Sports Activity Vehicle) iX u BMW-ovoj proširenoj električnoj liniji. Do 2023. godine tvrtka će imati 12 potpuno električnih modela u prodaji širom svijeta, s električnom opcijom dostupnom u 90 posto svojih modela. A ova prijevremena najava BMW i4 u proizvodnim specifikacijama dolazi u trenutku u kojem Bavarci razotkrivaju plan radikalne promjene svog pristupa razvoju električnih automobila od 2025. godine.

Proces transformacije pokazat će da je BMW uveo radikalno novi pristup dizajnu i povećava naglasak na tehnologiju i softver. Također će se predstaviti nova obitelj modularnih pogonskih sklopova, kao i učinkovitija tehnologija baterija i veća upotreba recikliranih materijala u proizvodnom procesu.

'Sa svojim sportskim izgledom, najboljom dinamikom vožnje u klasi i nula lokalnih emisija, BMW i4 je pravi BMW. Čini srce marke BMW sada potpuno električnim' rekao je Pieter Nota, član Uprave BMW AG-a odgovoran za kupce, marke i prodaju.

BMW i4: U vožnji Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW AG

BMW i4 potpuno je električni automobil i na tržište stiže tijekom godine, uključujući model BMW M Performance. Ostaje vjeran dizajnu prošlogodišnjeg najavnog proizvodnog koncepta i jasno je vizualno povezan sa serijom 4 s motorom s unutarnjim izgaranjem koja se pojavila u prodaji krajem prošle godine. Predstojeći Gran Coupé iz serije 4 bit će uglavnom identičan isključivo modelu i4 s četvero vrata.

  • +4
BMW i4 - prije premijere Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW AG

Linija modela BMW i4 bit će dostupna u različitim inačicama koje pokrivaju doseg do 590 km (WLTP), a nagađa se da bi inačica M mogla imati i pogon sva četiri kotača. Izlaznom snagom do 390 kW (530 KS) BMW i4 može ubrzati od nule do 100 km/h za oko četiri sekunde dok se za krajnju brzinu nagađa da bi mogla iznositi do 200 km/h. O detaljima baterije nije ništa rečeno, ali se pretpostavlja da bi mogao imati one kapaciteta do 80 kWh, koje se već koriste u modelima serije 3 i 4. No isto bi se tako mogle koristiti baterije manjeg kapaciteta.

Isto tako, već je najavljeno kako bi novi BMW i4 trebao imati i novi BMW-ov operativni sustav iDrive, koji smo vam predstavili prije nekoliko dana. Bavarski je proizvođač luksuznih premium automobila naveo kako će potpuni detalji o BMW-u i4 biti objavljeni tijekom sljedećih tjedana.