SVJETSKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Ovo je novi Alfa Romeo Tonale: Metamorfoza legendarne talijanske marke

09.02.2022 u 10:06

Bionic
Reading

Za Alfa Romeo, Tonale označava prirodnu ulaznu točku u svijet elektrifikacije, ali, vjeran svom odvažnom pristupu, Alfa Romeo postavlja paradigmu: elektrifikacija mora služiti marki i njezinu DNK, s misijom ponovnog pronalaženja sportskog duha za 21. stoljeće

Alfa Romeo predstavio je dugoiščekivani kompaktni SUV Tonale, model koji označava metamorfozu brenda. Dok ostaje vjeran svom DNK i plemenitom talijanskom sportskom duhu još od 1910. godine, s modelom Tonale, Alfa Romeo donosi radikalnu evoluciju i gleda naprijed u novu eru povezanosti i elektrifikacije.

Dizajn

Konačan dizajn Tonalea je izvanredno vjeran konceptnom automobilu iz kojeg vuče svoje podrijetlo, zahvaljujući izvanrednom radu obavljenom u Centro Stile Alfa Romeo. Namijenjen mladom, gradskom i dinamičnom kupcu, Alfa Romeo Tonale nudi osebujan, senzualan i perspektivan dizajn, veličajući nove stilske kanone koji su namijenjeni da ostanu referentne točke u razvoju Alfa Romeo linije: naplatak s 5 rupa, sklop u 'teleskopskoj' instrumentnoj ploči, trokraki sportski upravljač i sinusna prednja svjetla. Njegove kompaktne dimenzije – duljina od 4,53 m, širina 1,84 m i visina 1,6 m – tako obuhvaćaju jedinstvenost talijanskog dizajna i originalni, suvremeni stil tipičan za Alfa Romeo.

Alfa Romeo Tonale Misano Blu plava - statička snimka Izvor: Promo fotografije / Autor: Alfa Romeo

Vidimo ponavljanje stilskih značajki koje su ušle u povijest svjetskog automobilizma, kao što je GT Line koja se proteže od stražnjeg dijela do prednjih svjetala, podsjećajući na oblike Giulie GT i izmjenjujući se s punim i elegantnim volumenima, podsjećajući na kultni modeli kao što je 8C Competizione. Sprijeda se nalazi neponovljivi Trilobo i prepoznatljiv štit Alfa Romeo 'Scudetto', koji djeluje kao središnji fokus.

Prednja svjetla '3+3' s novom Full-LED adaptivnom matricom dočaravaju ponosni izgled konceptnog automobila SZ Zagato ili Proteo. Razvijena u suradnji s Marellijem, tri modula čine jedinstvenu liniju fronta za automobil i istovremeno pružaju dnevno svjetlo, dinamičke pokazivače smjera i značajku 'Dobrodošli i zbogom' (aktivira se svaki put kada vozač upali ili isključi automobil), kako bi se osiguralo najbolji uvjeti osvjetljenja zahvaljujući uvođenju dviju sofisticiranih tehnologija.

Prvi od njih – 'Adaptive Driving Beam' – stalno prilagođava kratka svjetla prema brzini i specifičnim uvjetima vožnje; drugi – 'Segmentirana tehnologija dugih svjetla bez odsjaja' – automatski detektira promet ispred i/ili koji putuje u suprotnom smjeru kako bi se izbjeglo odsjaj od drugih automobila; konačno, treći modul, koji se automatski aktivira prilikom skretanja u zavojima kako bi se osiguralo najbolje bočno osvjetljenje. Ove tehnologije nude veću učinkovitost – u smislu izdržljivosti i uštede energije s dvostruko jačim svjetlosnim intenzitetom od konvencionalnih halogenih žarulja i nižom emisijom – i poboljšanu sigurnost, uz manje naprezanje očiju i bolju udobnost vožnje.

Alfa Romeo Tonale Misano Blu plava - dinamička snimka Izvor: Promo fotografije / Autor: Alfa Romeo

Stražnja svjetla poprimaju iste dizajnerske naznake kao i prednja svjetla i tvore sinusnu krivulju koja se u potpunosti obavija oko stražnjeg dijela automobila, čineći ga uistinu jedinstvenim i prepoznatljivim svjetlosnim potpisom.

Senzualnost i dinamičnost automobila također su jasni u sveobuhvatnom stražnjem staklu, odavanju počasti modelu 8C Competizione, te u dizajnu aluminijskih naplataka koji reproduciraju kanon 'telefonskog brojčanika' u stilu Alfa Romea.

Inspirirana trkaćom poviješću Alfa Romea, unutrašnjost je snažno usmjerena na vozača, s jednostavnim pristupom svim kontrolama za sigurno, neusporedivo iskustvo vožnje. Ista briga je rezervirana i za putnike koji imaju idealan prostor za udobno putovanje. To rezultira okruženjem dizajniranim za i oko putnika, koje karakterizira pomna pažnja prema detaljima u kombinaciji s stalnom potragom za najvišom kvalitetom.

Interijer Tonalea budi prave emocije, a da ne spominjemo najnoviju tehnologiju, osiguravajući povezano i udobno iskustvo, zadržavajući užitak sportske vožnje koja uvijek ostaje u prednosti.

Alfa Romeo Tonale - interijer Izvor: Promo fotografije / Autor: Alfa Romeo

Tehnologija koja fascinira

U svjetskoj ekskluzivi, Tonale predstavlja tehnologiju non-fungible token (NFT), pravu inovaciju u automobilskom sektoru. Alfa Romeo je prvi proizvođač automobila koji povezuje automobil s NFT digitalnim certifikatom. Tehnologija se temelji na konceptu 'blockchain kartice', povjerljivom i nepromjenjivom zapisu glavnih faza u životu pojedinog vozila. Ova prepoznatljiva značajka izvan vozila – odmah upotrebljiva i održiva – naglašava inovativnu prirodu Alfa Romea. Uz pristanak kupca, NFT će zabilježiti podatke o vozilu, generirajući certifikat koji se može koristiti kao jamstvo da je automobil ispravno održavan, s pozitivnim utjecajem na njegovu preostalu vrijednost. Na tržištu rabljenih automobila, NFT certifikat predstavlja dodatni izvor kredibiliteta na koji vlasnici ili trgovci mogu računati. U međuvremenu će kupci biti sigurni u odabir automobila.

Alfa Romeo tumači korištenje softvera i povezivanja kako bi poboljšao vozačko iskustvo, što je i ostaje u fokusu. Tonale stoga dolazi s najnaprednijom tehnologijom, kako bi se osiguralo povezano i udobno iskustvo, uz zadržavanje užitka u vožnji tipičnom za Alfa Romeo.

Glavne nove značajke u Alfa Romeo Tonale uključuju ugrađene značajke glasovnog pomoćnika Amazon Alexa, tako da se uvijek možete osjećati kao kod kuće u svom automobilu, čineći svakodnevno iskustvo još jednostavnijim i praktičnijim.

Potpuna integracija s Amazonom: zahvaljujući 'Sigurne usluge dostave', možete odabrati Tonale kao mjesto za dostavu paketa koje očekujete, otključavanjem vrata i puštanjem kurira da ih ostavi u autu, sve potpuno sigurno.

Također možete primati stalna ažuriranja o statusu vozila iz udobnosti svog doma, saznati razinu napunjenosti i/ili goriva, tražiti zanimljiva mjesta, pronaći najnoviju lokaciju svog automobila, slati naredbe za daljinsko zaključavanje i otključavanje i još mnogo toga. 'Alexa' se također može koristiti za traženje dodavanja proizvoda na vaš popis za kupnju, za traženje restorana u blizini ili za podešavanje svjetla ili grijanja povezanog s vašim sustavom kućne automatizacije, a pritom ostajete usredotočeni na cestu.

Standardno, Tonale dolazi s ugrađenim i potpuno novim infotainment sustavom. Uz prilagodljivi operativni sustav Android i 4G povezivost s ažuriranjima Over-the-Air (OTA), također nudi sadržaj, funkcionalnost i usluge koje se uvijek ažuriraju.

Ovaj sustav uključuje potpuno digitalni zaslon od 12,3 inča, glavnu jedinicu zaslona osjetljivog na dodir od 10,25 inča i glatko, sofisticirano sučelje za više zadataka, držeći sve na prvi pogled bez odvlačenja pažnje s ceste. Dva velika Full TFT zaslona od ukupno 22,5” najbolji su u klasi u segmentu.

Tehnologija je također u službi sigurnosti i udobnosti: autonomna vožnja razine 2, s novim naprednim sustavima pomoći vozaču (ADAS) koji djeluju u skladu s filozofijom Alfa Romea. I ovdje je softver na usluzi DNK marke, s fokusom na upravljačkom programu. Svi sustavi stoga rade bez ikakvog uplitanja u iskustvo vozača, pri čemu kontrola i osjećaji vožnje ostaju netaknuti.

Alfa Romeo Tonale 'Teleskop' instrumentna ploča Izvor: Promo fotografije / Autor: Alfa Romeo

To uključuje 'Inteligentni prilagodljivi tempomat' (IACC), 'Centriranje trake' (LC) i 'Pomoć pri zastoju u prometu' - koji automatski prilagođavaju brzinu i putanju, držeći automobil u sredini trake i na udaljenosti od vozila u sprijeda, čime se osigurava sigurnost i udobnost. Tonale je također opremljen drugim inovativnim uređajima i tehnologijama koje usavršavaju interakciju između vozača, vozila i ceste: od 'Autonomnog kočenja u nuždi' da upozori vozača na opasnost i aktivira kočnice kako bi se izbjegao ili ublažio bilo kakav sudar s pješakom ili biciklistom; na 'Otkrivanje pospanog vozača' koje upozorava vozača ako postane pospani; od 'Detekcije mrtvog kuta', koji otkriva stražnje mrtve kutove i signalizira svim vozilima koja se približavaju kako bi izbjegla sudar, do 'Detekcije stražnjeg križnog puta', za upozorenja na vozila koja se približavaju sa strane pri vožnji unatrag, sve do 360° visoke rezolucije kamera s dinamičkom mrežom.

  • +22
Alfa Romeo Tonale Izvor: Promo fotografije / Autor: Alfa Romeo

Vrhunska elektrifikacija

Za Alfa Romeo, Tonale označava prirodnu ulaznu točku u svijet elektrifikacije, ali, vjeran svom odvažnom pristupu, Alfa Romeo postavlja paradigmu: elektrifikacija mora služiti Marki i njezinu DNK, s misijom ponovnog pronalaženja sportskog duha za 21. stoljeće. Konkretna predanost održivoj mobilnosti usmjerenoj na budućnost, uz ostanak vjernih temeljnim vrijednostima.

Dvije razine elektrifikacije, hibridna i plug-in hibridna: Tonale predstavlja hibridni VGT (Variable-Geometry Turbo) motor od 160 KS, ekskluzivan za Alfa Romeo. Njegov turbopunjač promjenjive geometrije uparen sa 7-brzinskim Alfa Romeo TCT mjenjačem s dvostrukom spojkom i 48-voltnim 15-kW, 55-Nm 'P2' električnim motorom omogućuje 1,5-litrenom benzinskom motoru da pokreće kotače čak i kada je motor s unutarnjim izgaranjem isključen. Alfa Romeo se odlučio za ovo tehničko rješenje kako bi ponudio autentično elektrificirano iskustvo. Mjenjač omogućuje pokretanje i vožnju u električnom načinu rada pri malim brzinama te prilikom parkiranja i krstarenja. Prilikom lansiranja, dostupna je i hibridna verzija od 130 KS, opet uparena sa 7-brzinskim Alfa Romeo TCT i 48-voltnim 'P2' električnim motorom.

Vrhunske performanse jamči ekskluzivni Plug-in Hybrid Q4 od 275 KS, koji postiže ubrzanje od 0-100 km/h za samo 6,2 sekunde i doseg u čisto električnom načinu rada do 80 km u gradskom ciklusu (preko 60 km u kombiniranom ciklusu), najbolje vrijednosti u klasi u segmentu. Kao standard u Plug-in hibridnom pogonskom sklopu, vuča Q4 osigurava neusporedivu razinu sigurnosti i užitka u vožnji.

Za kompletiranje ponude motora, novi 1,6-litreni dizelski motor sa 130 KS s okretnim momentom od 320 Nm, uparen sa 6-stupanjskim Alfa Romeo TCT automatskim mjenjačem s dvostrukom spojkom i pogonom na prednje kotače.

Kupci u središtu Alfa Romeo svemira

Uz Tonale, Alfa Romeo pokreće niz novih usluga koje redefiniraju korisničko iskustvo i pokrivaju cijelu liniju marke.

Digitalno iskustvo: iskustvo kupnje kupaca može se odvijati online iz udobnosti kuće, u tri jednostavna koraka, pristupom sučelju identičnom onom koji se koristi kod zastupnika.

Produljeno jamstvo: Neumorni napori za poboljšanje kvalitete krajnjeg proizvoda rezultirali su dostupnošću inovativnog produženog jamstva za Alfa Romeo, produžujući zaštitu glavnih komponenti vozila na 5 godina. Jamstvo na baterije u hibridnim verzijama Tonale također je produženo na 8 godina ili 150.000 prijeđenih km, čime je postala najbolja ponuda u segmentu.

Alfa Romeo Certified je posvećen kupcima na tržištu rabljenih automobila. Cilj je osigurati iskustvo kupovine koje je identično kupnji novog vozila. Glavne značajke usluge su sljedeće: Pokrivenost jamstva jednaka jamstvu novog automobila; 'Zadovoljstvo ili povrat novca', u roku od 10 dana ili 1000 km; Bez troškova održavanja, za 15.000 km ili 1 godinu; 120 provjera vozila; Prilagođene usluge nakon prodaje i financiranja; Probna vožnja; 24/7 pomoć na cesti u Europi tijekom jamstvenog roka.

Konačno, Alfa Romeo Videocheck je usluga posvećena postprodajnim uslugama, stvorena s obzirom na poseban odnos njegovih kupaca sa svojim automobilom. Jedini cilj: kvaliteta usluge i transparentnost za kupce. U radionici, ako se utvrdi da automobil treba više posla nego što je dogovoreno s kupcem, tehničari će morati slijediti proceduru putem mobilne aplikacije kako bi potvrdili rad, uz video koji prati povezane troškove popravka. Kupac će tada moći djelomično ili u potpunosti prihvatiti ili odbiti novu ponudu.

Najbolja u klasi dinamika vožnje

Tonale stoji kao mjerilo u segmentu u pogledu dinamike vožnje. Osigurava besprijekorno dinamično ponašanje poput sportskog automobila, dokazano najboljom raspodjelom težine i najizravnijim upravljanjem u svom segmentu (13.6), te činjenicom da je to jedini model u svojoj klasi koji je opremljen integriranim kočionim sustavom (IBS) i uključiti fiksne polugice mjenjača izrađene od aluminija.

Alfa Romeo Tonale Montreal Greeen zelena - dinamička snimka Izvor: Promo fotografije / Autor: Alfa Romeo

Usvajanje fiksnih čeljusti od strane Bremba, s 4 klipa i samoventiliranim diskovima sprijeda i punim diskovima straga, pridonosi poboljšanom učinku kočenja. Tonale se odlučuje za potpuno neovisni MacPhersonov sustav ovjesa, s amortizerima s selektivnim prigušenjem frekvencije (FSD).

A kako bi dodatno poboljšao svoje iznimne kvalitete držanja ceste, čak i na površinama s slabim prianjanjem, novi Tonale nudi dva pogonska rješenja: Q4 pogon na sve kotače u Plug-in Hybrid e-Q4 verziji i pogon na prednje kotače u Hybrid i dizelske verzije. Potonji su također opremljeni Alfa Romeo elektroničkim samoblokirajućim diferencijalom. Specifikacije su upotpunjene aktivnim ovjesom 'Dual Stage Valve' s elektronički kontroliranim prigušenjem. Ukratko, sjedenje za volanom novog Tonalea jednako je privlačnom iskustvu vožnje koje postaje poziv na putovanje, bez obzira na odredište.

Nova strategija ponude

Alfa Romeo Tonale uvodi novu strategiju ponude, čineći konfiguraciju kupaca još lakšom. Dostupne su dvije razine opreme – Super i Ti, obje s jasno definiranim specifikacijama koje zadovoljavaju potrebe i najzahtjevnijih kupaca. Super oprema, pristup jedinstvenom iskustvu Alfa Romea, može se prilagoditi paketom Sprint, koji uključuje brojne opcije sa snažnom sportskom konotacijom. Alternativno, Ti ukrasi – koji poboljšavaju kvalitete elegancije i osebujnog karaktera Tonale – mogu se dodati s Veloce paketom, kako bi se postigao vrhunac u pogledu performansi i sportskog karaktera.

Proizvodnja u Italiji

Alfa Romeo Tonale se proizvodi u obnovljenoj tvornici 'Giambattista Vico' Stellantis u Pomigliano d'Arco (Napulj) – jednom od najnaprednijih proizvodnih pogona Grupe – na obnovljenoj proizvodnoj liniji posvećenoj novom modelu Alfa Romeo, sa posebno kreiranom, ultra modernom montažnom jedinicom.

Dizajniran 1968. od strane Alfa Romea i operativan od 1972., industrijski kompleks je do danas proizveo 5 milijuna automobila i osvojio je brojne međunarodne nagrade, uključujući: 2012., srebrni certifikat World Class Manufacturing (WCM) i nagradu Automotive Lean Production za najbolji pogon u Europi, a 2013. slijedi zlatna medalja WCM i istoimena razina. Prošle je godine tvornica doživjela veliku obnovu kako bi se suočila s izazovima budućnosti, o čemu svjedoči usvajanje najinovativnijih tehnologija za proizvodnju hibridnih automobila, obuka osoblja i poštovanje okoliša.