legenda je rođena

[FOTO/VIDEO] Pogledajte novi BMW M4 GT3: Završna testiranja prije prve utrke na ’24 sata Nürburgringa'

04.06.2021 u 13:51

Bionic
Reading

Nakon lansiranja i debija u utrci u lipnju, BMW M4 GT3 će se podvrgnuti daljnjim testovima i nastupima na utrkama prije nego što bude isporučen prvim kupcima, koji će se 2022. natjecati po cijelom svijetu

BMW M Motorsport predstavio je svoj novi trkaći model BMW M4 GT3, koji s novim dizajnom ulazi u završnu fazu testiranja. Ovaj novi GT3 mijenja prethodni M6 GT3 predstavljen krajem 2015. godine, a svoj prvi službeni nastup će imati 26. lipnja na četvrtoj utrci prvenstva Nürburgring Endurance Series (NLS). Nabavna cijena automobila, koji je pretrpio značajna poboljšanja na području upravljanja, troškovne učinkovitosti i rada, iznosit će 415.000 eura neto.

'Novi BMW M4 Competition pruža savršenu osnovu za BMW M4 GT3, čiji je motor od samog početka dizajniran za upotrebu na trkaćoj stazi. Ovo naglašava kako razvoj cestovnih i trkaćih automobila uvijek ide ruku pod ruku u BMW M GmbH-u. Novi automobil nudi vrhunsku tehnologiju, zahvaljujući našim tehnološkim partnerima. Oni su među najboljima u svom području i drago nam je što nas podržavaju u razvoju BMW-a M4 GT3 svojim specifičnim znanjem i područjima stručnosti. To je savršena osnova za uspješan novi trkaći automobil', rekao je je Markus Flasch, izvršni direktor BMW M GmbH-a.

BMW M4 GT3 Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW Motorsport

Razvojne faze

Od početka 2020. godine, BMW M4 GT3 prošao je mnoge faze razvoja. Sve je započelo virtualno s CAD-a i CFD simulacijama, a nastavilo se korištenjem motora na ispitnom stolu, sastavljanjem ispitne šasije i radom u zračnom tunelu. Jedna od prekretnica bila je roll-out izlaskom na stazu 18. srpnja 2020.

Nakon toga uslijedila su mnoga ispitivanja na raznim trkalištima, na kojima su sudjelovali mnogi tvornički vozači BMW-a. U prosincu 2020. godine, na BMW SIM Live Eventu, Philipp Eng (AUT) demonstrirao je upravljač za BMW M4 GT3, koji je razvijen zajedno s FANATEC-om. To je prvi upravljač na svijetu koji se bez modifikacija može koristiti i u pravom trkaćem automobilu i u simulatoru.

2021. godine ispitni rad nastavljen je u Monteblancu (ESP), Almeriji (ESP) i na Nürburgring-Nordschleifeu (GER). Automobil trenutno ima više od 14.000 ispitnih kilometara iza sebe, što je ekvivalent više od 70 sati vremena na stazi. Kroz ovu fazu inženjeri BMW M Motorsporta naporno su radili na poboljšanju voznosti i pouzdanosti automobila na putu da bude spreman za utrke.

Cilj je bio značajno smanjiti troškove životnog ciklusa i troškove održavanja u usporedbi s prethodnikom. Nakon lansiranja i debija u utrci u lipnju, BMW M4 GT3 će se podvrgnut daljnjim testovima i nastupima na utrkama prije nego što bude isporučen prvim kupcima, koji će se natjecati s automobilom po cijelom svijetu 2022. godine.

  • +46
BMW M4 GT3 Izvor: Promo fotografije / Autor: Martin Hangen

Razlike između M4 GT3 i M6 GT3

Najveća poboljšanja u odnosu na svog prethodnika, BMW M6 GT3, su na tri područja: vozna sposobnost, troškovna učinkovitost i rad. Oprema za upravljanje i kokpit vozila BMW M4 GT3 ugodnija su za' vozače amatere', dok je automobil 'lakši' na gumama i nudi veću dosljednost.

Daleko niži troškovi životnog ciklusa i dulji intervali održavanja motora i mjenjača presudni su ekonomski čimbenici. Upravljanje automobilom znatno je olakšano činjenicom da se mnoge osnovne postavke mogu konfigurirati izravno putem upravljača, bez potrebe za spajanjem vanjskog prijenosnog računala.

Nabavna cijena BMW-a M4 GT3 kreće se od 415.000 eura neto, što je 4000 eura manje od cijene njegovog prethodnika, BMW-a M6 GT3, i otprilike ista kao i njegovi konkurenti. 'Competition Package’ je tvornički dostupan uz nadoplatu. To uključuje korisne opcijske značajke, integrirane i testirane posebno za upotrebu u utrkama izdržljivosti. Kao poseban dodatak, paket uključuje ekskluzivni dan treninga u BMW M4 GT3 simulatoru.