MOTO GP SAFETY PARK

[FOTO] BMW M ima nova sigurnosna vozila za MotoGP 2021: M3, M4, M5 CS i M 1000 RR

09.03.2021 u 14:21

Bionic
Reading

Ove godine BMW M GmbH predstavlja tri nova sigurnosna automobila i novi sigurnosni motocikl

U tijeku su pripreme za sezonu 2021. u MotoGP svjetskom prvenstvu, koje započinje 28. ožujka Velikom nagradom Katara u Losailu. BMW M je 'Službeni automobil MotoGP-a' od 1999. godine, sudjelovanje koje uključuje pružanje sigurnosnog voznog parka. Ove godine BMW M GmbH predstavlja prvi put predstavlja tri nova sigurnosna automobila i novi sigurnosni motocikl. U Kataru će BMW M3, BMW M4 i BMW M5 CS Sigurnosni automobili proslaviti svoj debi. Pridružit će im se novi sigurnosni bicikl BMW M 1000 RR. BMW M 1000 RR prvi je M model BMW Motorrada, a trkaća verzija pojavit će se na Superbike svjetskom prvenstvu.

Vozni park sigurnosnih automobila 2021. bit će dovršen na prvoj europskoj utrci u sezoni, Grande Prémio de Portugal, 18. travnja u Portimau. Od tada će u akciji biti BMW M8 Competition Coupe Safety Car, BMW M8 Competition Gran Coupe Safety Car, BMW X5 M Medical Car i još jedan BMW M 1000 RR Safety Bike.

'Flota sigurnosnih automobila središnja je točka našeg sudjelovanja u MotoGP-u i vrlo smo ponosni što sezonu započinjemo s četiri nova vozila prvi put u našoj 20-godišnjoj povijesti kao 'službeni automobil MotoGP-a', rekao je Markus Flasch, izvršni direktor BMW M GmbH. 'Naša tri nova sigurnosna automobila temelje se na serijskim modelima koji pružaju izvanredne performanse i dinamiku vožnje što ih čini idealno pogodnima za nastup u MotoGP-u. Pridružit će im se novi BMW M 1000 RR kao sigurnosni bicikl. Prvi M model na dva kotača razvijen je u automobilskom sportu i zadovoljit će najzahtjevnije zahtjeve na trkalištu. Radujemo se otvaranju sezone u Kataru i vidjet ćemo našu novu flotu u akciji.'

Carmelo Ezpeleta, izvršni direktor nositeljice prava na MotoGP Dorna Sports, dodao je: 'Ovom novom flotom sigurnosnih automobila naš partner BMW M još jednom pokazuje svoju razinu predanosti i strasti prema MotoGP-u. 2021. započinjemo našu 23. sezonu zajedno, a predstavljanje voznog parka s tri nova sigurnosna automobila i novim sigurnosnim motociklom prava je izjava. To pokazuje snagu i ozbiljnost našeg partnerstva i vrlo smo zahvalni BMW M GmbH na ovom sudjelovanju.'

  • +12
MotoGP 2021 sigurnosni vozni park BMW M Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW AG

Proizvodne verzije novih sigurnosnih automobila već su dizajnirane za sportske performanse i savršeno ponašanje u vožnji do granica. Stoga je bilo potrebno samo nekoliko prilagodbi kako bi se omogućilo njihovo korištenje kao sigurnosnih automobila u MotoGP-u. Te izmjene uključuju svjetlosne grupe na krovu, bljeskajuća prednja svjetla, zasune za poklopce motora s brzim otpuštanjem i hitna isključenja struje za prijevoz na utrke. Sa BMW M4 Competition Coupe Safety Car uklonjeno je i stražnje sjedalo, a ugrađeni su i zaštitni kolut i sportski remen u 4 točke. BMW M3 i BMW M4 Sigurnosni automobili imaju modificirane ispušne sustave.

BMW M ove godine zauzima novi pristup bojama sa sigurnosnim automobilima. Umjesto da se pojave u klasičnoj motorsport bijeloj boji, sigurnosna vozila bit će u sportskim ekskluzivnim bojama iz M proizvodnih modela: BMW M3 Competition Sedan Safety Car u Frozen Grey Dark Metallic sivoj tamnoj metalik boji, BMW M4 Competition Coupe Safety Car u São Paulo žutoj boji i BMW M5 CS Sigurnosni automobil u Frozen Deep Green Metallic duboko zelenoj metalik boji. Pri dizajniranju livreje, BMW M ponovno je odlučio ostati u klasičnom, purističkom sigurnosnom izgledu automobila. Naglašava osnovne boje vozila, istodobno ističući tipičan izgled sigurnosnog automobila. Novi sigurnosni bicikl BMW M 1000 RR bijele je boje s dobro poznatim M bojama, noseći živost koju će BMW M 1000 RR također koristiti u Superbike prvenstvu.