OGRANIČENO IZDANJE

[FOTO/VIDEO] Upoznajte novi BMW M5 CS: Proširenje palete ultrasportskih modela CS

27.01.2021 u 08:45

Bionic
Reading

Za pogon ovog modela brine se 4,4-litreni M TwinScroll twin-turbo motor V8 sa 635 KS, koji čini BMW M5 CS najmoćnijim automobilom u povijesti modela BMW M

BMW M GmbH objavio je kako proširuje svoje redove ultrasportskih CS modela predstavljanjem BMW-a M5 CS. Nadovezujući se na nedavno uspostavljenu prisutnost modela BMW M3 CS, BMW M4 CS i BMW M2 CS, BMW M sada prvi put nudi limitirano, ekskluzivno izdanje legendarnog BMW-a M5. Kao vodeći model u svojoj paleti, BMW M5 CS predstavlja najvišu stepenicu ljestvice BMW M modela i postavlja nove standarde svojim izvanrednim svojstvima izvedbe u kombinaciji s ekskluzivnim i luksuznim izgledom.

Pogonski sklop i performanse

Za pogon ovog modela se brine 4,4-litreni M TwinScroll twin-turbo motor V8 sa 635 KS (467 kW), koji čini BMW M5 CS najmoćnijim automobilom u povijesti modela BMW M. Standardne značajke uključuju 8-brzinski mjenjač M Steptronic s Drivelogic i sustavom pogona na sve kotače M xDrive, koji također nudi 2WD način rada za čisti pogon na stražnje kotače. BMW kaže da je kombinirana potrošnja goriva: 11,3 - 11,1 l/100 (NEDC); 11,3 - 10,9 l/100 km prema WLTP-u. Emisije CO₂, kombinirano: 258 - 253 g/km (NEDC), odnosno 257 - 248 g/km prema WLTP-u.

BMW M5 CS Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW M

Dimenzije automobila su sljedeće: dužina 5001 mm, širina 1903 mm, visina 1468 mm, međuosovinski razmak 2982 mm, visina od podloge 119 mm. Težina praznog vozila bez vozača je 1825 kg, pa je odnos težine prema snazi motora 3,9 kg/KS. Koeficijent otpora zraka cx je 0,80.

  • +27
BMW M5 CS Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW M GmbH

Rigorozno primijenjen lagan dizajn omogućuje uštedu od oko 70 kilograma u odnosu na BMW M5 Competition. Novo podešenim oprugama ovjesa na prednjoj i stražnjoj osovini te dodatno pročišćenom kontrolom prigušivača, šasija je prilagođena manjoj masi vozila i povećanom potencijalu performansi standardnih guma Pirelli P Zero Corsa za stazu mješovite veličine (prednje: 275/35R20, stražnje: 285/35R20).

BMW M5 CS ubrzava od 0 do 100 km/h za samo 3 sekunde, a od 0 do 200 km/h za 10,3 sekunde. Najveća brzina je elektronički ograničena na 305 km/h.

Uređenje interijera

U iznimnom iskustvu vožnje u kabini BMW M5 CS mogu uživati ​​četiri osobe na M karbonskim sjedalima sprijeda i dva pojedinačna sjedala straga. Crna merino koža (sitnozrnasta prednja strana) ima upečatljive kontrastne površine i ukrasne šavove u Mugello crvenoj boji. Integrirani nasloni za glavu - s osvijetljenim logotipima M5 sprijeda - ukrašeni su siluetom legendarne staze Nürburgring.

Na M Alcantara kolu upravljača oznaka središta od '12 sati' je u crvenoj boji (To je prstenasta oznaka na vrhu upravljača, kako bi vozač bolje ocijenio položaj zakretanja prednjih kotača prilikom skretanja. Brojka 12 uzima se s obzirom na to da je na klasičnom satnom brojčaniku brojka koja označava 12 sati na vrhu. Obično je ta oznaka kod trkaćih automobila žute boje, op. Z.M.), a prosijavajuća crvena perforacija referenca je na klasične trkaće automobile dok su polugice za biranje stupnjeva prijenosa izrađene od karbona, a obloge na prečkama upravljača od crnog kroma.

Dodatne oznake i izvedbe dijelova modela

Zatvoreni, lagani poklopac na središnjoj konzoli zamjenjuje uobičajen sklopivi središnji naslon za ruku. Prekriven je crnom merino kožom i ima dvostruke crvene šavove. Crvena boja može se naći i na CS oznakama na instrumentnoj ploči i između dva školjkasta stražnja sjedala.

Okvir BMW-ove 'bubreg' rešetke i oznake M5 CS na rešetki, M-škrge na prednjim blatobranima i poklopac prtljažnika završeni su u podebljanoj nijansi Gold Bronze, kao i 20-colni M kovani kotači s Y-krakovima (sprijeda: 9,5 J x 20, straga: 10,5 J x 20). Završni elementi pragova vrata imaju osvijetljene oznake M5 CS.

Svjetlosne cijevi u obliku slova 'L' laserskih prednjih svjetala BMW-a blistaju u žutoj, umjesto u bijeloj boji kad su uključena kratka i duga svjetla ili svjetla dobrodošlice, kao u automobilskom sportu, a podsjećaju na uspješne GT trkaće automobile.

Prednja hauba, prednji razdjelnik (splitter), poklopci vanjskih zrcala, stražnji spojler i stražnji difuzor BMW-a M5 CS, kao i poklopac motora M Power i usisni prigušivač izrađeni su od plastike ojačane karbonskim vlaknima (CFRP). Neki elementi sadrže izložena ugljična vlakna.

Sportski ispušni sustav M5 CS izrađen od nehrđajućeg čelika s četiri jednostavne ispušne cijevi i M karbonsko-keramičke kočnice, čije su čeljusti standardno obojene u crveno ili zlatno, standardni su.

Osim Brands Hatch Grey, metalik sive, ekskluzivno su dostupne i mat boja BMW Individual Frozen Brands Hatch Grey metalik siva i Frozen Deep Green metalik zelena.

Lansiranje novog BMW-a M5 CS na tržište započet će u proljeće 2021; u Njemačkoj će mu cijena biti 180.400 eura.