'smart cabin'

[FOTO/VIDEO] Pametna kabina vozila; UV zrakama protiv bakterija i virusa za zdrav okoliš putnika

13.10.2020 u 13:11

Bionic
Reading

Šangajska tvrtka Yanfeng predstavila je mogućnosti pametne kabine za buduće interijere vozila i kako se njezina holistička digitalna i fizička rješenja neprimjetno integriraju kako bi se poboljšalo iskustvo u automobilu

U ovome trenutku, dok cijeli svijet grozničavo traži učinkovito cjepivo za Covid-19 koje bi napokon vratilo 'stari dobri svijet' kakvog poznajemo, svako rješenje koje čak i ako nije na tragu samo onog medicinskog prati se s pozornošću. Ovih dana nas je tvrtka Yanfeng iz kineskog Šangaja, jedan od vodećih svjetskih dobavljača za automobilsku industriju, podsjetila na neka svoja rješenja iz proljeća 2019. dok još nismo niti 'sanjali' pandemiju Covid-19 bolesti.

Dezinfekcija kabine vozila

Yanfeng je i stručnjak za koncepte pametnih kabina automobila 'Smart Cabin', pokazuje svoju stručnost u integriranoj tehnologiji interijera i dizajnu pametnih kabina svojim naprednim tehnološkim konceptom, 'Wellness Pod' - jedinstvenim antimikrobnim uređajem koji dezinficira zrak u unutrašnjosti vozila i površine s UV svjetlom, donoseći najnovije u doziranju mirisa. Kombinacijom UV (ultraljubičasta svjetlost) dezinfekcije zraka i doziranja netekućeg mirisa u gornju konzolu, Yanfengov Wellness Pod poboljšava dobrobit putnika na putu na posao. Tvrtka vidi sve više slučajeva korištenja i za osobne potrebe, usluge zajedničkog korištenja i usluge iznajmljivanja automobila.

Uz sve veću svijest o osobnom zdravlju, wellnessu i rastućoj ekonomiji dijeljenja vožnje, interijeri vozila postat će sve veći javni prostor. Yanfengova Wellness Pod konzola sadrži dodirno sučelje s korisničkom kontrolom aplikacija za pametne telefone. Tanka konzola sa svojim skrivenim otvorima za zrak može se neprimjetno integrirati u unutrašnjost kabine. Može se montirati kao nadglavna, stropna konzola ili biti dizajniran kao prijenosna jedinica za multimodalni prijevoz, uključujući kabine vlakova, brodove, autobuse ili kombije, u skladu sa specifikacijama kupca. Wellness Pod, s ugrađenom tehnologijom leća za UV raspodjelu, integrira značajke i funkcije UV Air Sanitizer, Multi-Scent Dispensing i UV Surface Sanitizer.

UV Surface Sanitation - UV dezinfekcija površina (Yanfeng Automotive Interiors) Izvor: Promo fotografije / Autor: Yanfeng

UV zrak i sredstvo za čišćenje površina poboljšavaju higijenu u automobilu

Tehnologija UV Sanitizer je antimikrobni uređaj koji dezinficira unutarnje površine i zrak UV-C svjetlom, uništavajući i bakterije i viruse kako bi svim putnicima osigurao zdrav okoliš. UV Air Sanitizer (dezinfekcija zraka) učinkovito koristi isti UV izvor svjetlosti kao i Surface Sanitizer (dezinfekcija površina). Cirkulacija zraka temelji se na preusmjerenom protoku zraka HVAC (Heating Ventilation Air Condition ili grijanje, ventiliranje, klima uređaj).

Izravno izložene površine doživljavaju do 99,9 posto smanjenja bakterija pomoću UV površinskog sredstva za čišćenje, dok čak i neizravne površine pokazuju smanjenje od 95 posto. Način brzog čišćenja između vožnje osigurava kontinuiranu čistoću zona visokog dodira za pružatelje usluga dijeljenja vožnje. Tehnologija senzora u vozilu učinkovito otkriva mjesta koja su dodirnuta i gdje je potrebno čišćenje. Potpuna sanacija zraka i površine kabine trajala bi oko 30 minuta, a primjenjuje se u mirovanjima kada automobil nije zauzet.

Pametni dozator s više mirisa poboljšava putničko iskustvo kroz prilagođenu dostavu mirisa

Yanfeng svojim putnicima nudi mogućnost da iskuse vožnju koja iskorištava sva naša osjetila, uključujući i njuh. Inteligentno rješenje za širenje mirisa temeljeno na oblaku prva je povezana platforma za miris na svijetu koja se temelji na tehnologiji Inhalio. Pomoću ove tehnologije proizvođači vozila mogu prilagoditi mirise za svoja vozila i proizvode. Naručivanje i instaliranje zamjenjivih uložaka može se izvršiti putem aplikacije za pametni telefon koju Yanfeng može ponuditi putem svog najnovijeg startup partnera Inhalió. Vremenom će biti dostupan sve veći broj mirisa za dobrobit, kako bi odgovarao željama potrošača. U početku standardna konfiguracija Wellness Pod nudi četiri različita uloška s mirisima, s mirisima koji se mogu pojedinačno odabrati. Uz wellness mirise koji su namijenjeni vlasnicima privatnih automobila, nekoliko mirisa nudi i funkcionalne pogodnosti. Oni nadilaze ugodan miris u vozilu i imaju sposobnost ublažavanja bolesti kretanja i poboljšanja općeg dobrobiti, pružaju umirujući učinak tijekom stresnih situacija u vožnji, pa čak i povećavaju budnost i pažnju.

Dozator mirisa može ublažiti bolest kretanja

Prepoznavanje rješenja za ublažavanje mučnine tijekom putovanja uzima sve više maha zbog pojave vozila koja se sama voze i u situacijama vožnje. Kad putnici mogu udobno okretati svoja sjedala okrenuti prema natrag i razgovarati ili na poslovnom sastanku, osjetljiviji su na mučninu od kretanja vozila. Kroz dozator mirisa to se može inhibirati, čak i prije nego što putnička bolest zavlada, što putnicima čini udobniju vožnju.

'Naša tehnologija Intelligent Scent 3.0 ne koristi nikakve mirise na bazi spreja ili ulja, kao što je to uobičajeno u automobilima do danas. Netekući, mirisom impregnirani polimeri ispuštaju svoj miris kroz sustav distribucije suhog zraka i prirodni protok zraka u unutrašnjosti vozila, potpuno bez alkohola, HOS-a (hlapljivih organskih spojeva) ili alergena', rekao je Keith Kelsen, izvršni direktor tvrtke Inhalió. Stoga nijedna masna površina i ispuštanje zraka ne zahtijevaju čišćenje.

'Kako je mirisno sjećanje kod ljudi još preciznije od našeg vizualnog pamćenja, ovaj jedinstveni evolucijski doživljaj mirisa trajno će utjecati na naše iskustvo vožnje. Vrijeme izdržavanja mirisa vrlo je kratko, tako da nije pretjerano. Preostali miris ostaje u mozgu, ali se ne zadržava u unutrašnjosti', dodao je Han Hendriks.

Pametna kabina 'Smart Cabin'

Yanfeng je prije koji dan prvi put u Europi predstavio svoj konceptni automobil Experience in Motion 2021 (XiM21). Tijekom virtualnog događaja šangajska je tvrtka predstavila mogućnosti pametne kabine za buduće interijere vozila i kako se njezina holistička digitalna i fizička rješenja neprimjetno integriraju kako bi se poboljšalo iskustvo u automobilu. Novi koncept nudi napredne tehnologije i rješenja usmjerena na korisnike koja su spremna za proizvodnju za vozila sljedeće generacije.

Pod utjecajem globalnih megatrendova i na temelju cjelovitog portfelja proizvoda tvrtke Yanfeng, dizajn XiM21 vizualizira kako tvrtka transformira koncepte Smart Cabin u stvarnost. Konceptni automobil pruža izvanredno, prilagodljivo okruženje, povezane usluge i neprimjetno integriranu tehnologiju intuitivne interakcije koja odgovara potrebama i željama putnika na temelju osobnih preferencija i specifičnih scenarija korištenja.

Smarter Mobility Together 2020 - europska premijera XiM21 Izvor: Promo fotografije / Autor: Yanfeng

Fokusirajući se na tehnologiju i dubinsko istraživanje potrošača, Yanfeng redefinira svoj pristup Smart Cabin. 'U Yanfengu već godinama istražujemo tehničke, društvene i industrijske trendove, kao i buduće trendove mobilnosti. Našim XiM20 koji smo predstavili prošle godine, pokazali smo svoj prvi koncept Smart Cabin - vrlo vizionarsko iskustvo mobilnosti za buduće autonomno dijeljenje vožnje. Danas je debi našeg XiM21 primjer našeg kontinuiranog napora da kupcima pružimo najnaprednije tehnologije spremne za proizvodnju i rješenja proizvoda koja su prilagođena jedinstvenom korisničkom iskustvu', rekao je Tim Shih, potpredsjednik dizajna i korisničkog iskustva u Yanfeng Technology .

Svi zasloni, pametne površine i komponente u XiM21 dizajnirani su za intuitivnu interakciju. Za vozača, dvostruki zakrivljeni zaslon od 12,3 inča služi kao središnja upravljačka jedinica za okoliš kabine, dok dodatni klizni zaslon od 10,1 inča na instrument ploči omogućava putniku na prednjem sjedalu da se udobno uključi i stupi u interakciju s postavkama vozila i informacijsko-zabavnim sustavom Također omogućuje putniku na prednjem sjedalu da pripazi na djecu straga i kontrolira sadržaj koji gleda.

Integriranim senzorima i pametnim tehnologijama XiM21 se povezuje s krajnjim korisnicima i izravno odgovara na njihove želje i potrebe. Korištenjem unaprijed postavljenih postavki i prilagođavanjem ulazima u stvarnom vremenu, kabina XiM21 prilagođena je svojim putnicima. Koristeći mobilnu aplikaciju povezanu s XiM21, vozač može stvoriti osobni profil, unoseći svoju visinu, težinu i skeniranu sliku svog lica. Pomoću ovog profila XiM21 će se automatski prilagoditi svom vozaču, generirajući optimiziranu konfiguraciju za sjedenje i sigurnost. Aplikacija također omogućuje jednostavno podešavanje temperature u unutrašnjosti, željenog mirisa ili ambijentalne rasvjete kako bi korisnici mogli unaprijed konfigurirati svoje vozilo prije nego što se ukrcaju. Aplikacijom se također može upravljati ugrađenom dječjom sjedalicom, omogućavajući roditeljima da dječju sjedalicu odvezu kako bi dodirom gumba stvorili više prostora u drugom redu.

Zahvaljujući sustavu prepoznavanja lica, vozač se prepozna čim zakorači u vozilo. Nakon identificiranja vozača, Smart Cabin prilagođava sve predpostavke i dočekuje ga na brodu s osvjetljenjem, animacijom dobrodošlice i usmenim pozdravom iz ugrađenog sustava. Sigurnosne značajke poput otkrivanja ruku na upravljaču i otkrivanja umora za vozača u potpunosti su integrirane u pametnu kabinu. Na taj se način rana upozorenja za oba sustava mogu komunicirati s osvjetljenjem, vibracijama na upravljaču i sjedalu te automatskim zatezanjem sigurnosnog pojasa. Dinamična i neizravna dekorativna rasvjeta upotpunjena je najboljom audio ponudom u klasi, poput 3D zvučnog sustava koji u cijelu kabinu donosi visokokvalitetni zvuk, kao i privatni zvuk koji putnicima omogućuje slušanje vlastitih medija bez ometanja drugih.

Intuitivne pametne površine obiluju XiM21-om. Kapacitivno osjećanje dodira u kombinaciji s haptičnim povratnim reakcijama vibracija nude sigurno i intuitivno korisničko iskustvo na vratima, ploči s instrumentima, gornjoj konzoli i sjedalima. Ove pametne površine služe kao visokokvalitetne ukrasne površine kada su neaktivne kako bi smanjile vizualnu distrakciju i stvorile besprijekorno okruženje kabine. Kad je potrebno, aktiviraju se samo s jednostavan dodir.

Demonstrator pametne površine

Smart Surface Demonstrator ima ambijentalno svjetlosno rješenje ispod površine prekrivene ukrasnom tekstilnom tkaninom. Putnici mogu intuitivno upravljati osvjetljenjem zahvaljujući senzoru iza izvora svjetlosti, koji regulira boju i intenzitet svjetlosti prevlačenjem prozirne površine. Kao i kod svih mehatroničkih rješenja na modulu, područje osvjetljenja vidljivo je samo u uključenom stanju.

Yanfeng Smart Surface Demonstrator animacija Izvor: Promo fotografije / Autor: Yanfeng

Stručnost tvrtke za integriranje tehnologije u meke površine nadilazi ukrasni tekstil, protežući se i na umjetnu kožu. Uz neprimjetno integrirano dinamičko osvjetljenje površine, koje se može koristiti kao svjetlo upozorenja za mrtvu točku, na primjer, dva gumba s pozadinskim osvjetljenjem ugrađena su i u dekor umjetne kože. Dodirne ikone reagiraju na interakcije s promjenama boja. I dinamičko osvjetljenje i gumbi pojavljuju se kad se ruka približi - zahvaljujući takozvanoj tehnologiji 'secret-till-lit' pritajenog do upaljenog svjetla.