SVJETSKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Ovo su novi Audi Q4 e-tron i Q4 Sportback e-tron: Električni, učinkoviti i emotivni

15.04.2021 u 07:59

Bionic
Reading

Oba modela oduševljavaju novom dimenzijom prostora u unutrašnjosti te revolucionarnim rješenjima u pogledu rukovanja, prikaza i sustava potpora, a ponuda se sastoji od triju varijanti pogonskog sustava. Najbolja od njih predviđena je za quattro model s najvećom snagom od 220 kW (299 KS)

Audi je svijetu jučer predstavio Audi Q4 e-tron i Q4 Sportback e-tron, a naravno radi se o prva dva kompaktna električna SUV vozila marke s četiri prstena. Zanimljivo je da je njemački proizvođač premium automobila iz Ingolstadta već prije gotovo otkrio sve detalje ova dva modela, pa smo tako Q4 Sportback e-tron u tada konceptnom obliku mogli vidjeti još sredinom prošle godine, a onda početkom ovog ožujka i Q4 e-tron.

Sam proizvođač kaže da je Audi Q4 e-tron ključan model njihove električne ofenzive do 2025. godine, prema kojoj će na najznačajnijim svjetskim tržištima ponuditi više od 20 automobila s potpuno električnim pogonom i postići otprilike 40 posto prodaje s elektrificiranim modelima. Osim SUV-ova unutar ovog portfelja naći će se niz modela s klasičnim izgledom karoserija kao što su Avant i Sportback. Asortiman će pokriti svaki relevantni tržišni segment od kompaktne klase do luksuzne klase. Jedan od e-tron modela, a radi se o modelu Audi e-tron 55 quattro, smo isprobali sredinom 2019. godine.

Treba reći i da je jedan od najatraktivnijih e-tron modela i nedvojbeno najljepši automobil marke iz Ingolstadta, Audi e-tron GT, imao svoju svjetsku premijeru početkom veljače ove godine. Više smo puta i naglasili da uživo, on izgleda još bolje, a naravno, radi se o sportskom automobilu Gran Turismo.

Oba modela, Q4 e-tron i Q4 Sportback e-tron, oduševljavaju novom dimenzijom prostora u unutrašnjosti te revolucionarnim rješenjima u pogledu rukovanja, prikaza i sustava potpora. Augmented Reality Head-up zaslon spaja virtualni i stvarni svijet na jedan sasvim nov način.

Audi Q4 e-tron Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi

Ponuda se sastoji od triju varijanti pogonskog sustava, a najbolja od njih predviđena je za quattro model s najvećom snagom od 220 kW (299 KS). Svima zajedničko su vožnja bez lokalne emisije ispušnih plinova i veliki dosezi, vremena punjenja od svega desetak minuta za doseg od oko 130 kilometara u idealnim uvjetima (WLTP ciklus) te komforno punjenje uz uslugu punjenja e-tron. Model Q4 40 e-tron sa stražnjim pogonom ostvaruje doseg do 520 kilometara prema WLTP ciklusu. Uvođenje na tržište očekuje se u lipnju dok pretprodaja počinje krajem ovog mjeseca.

Sljedeći korak marke Audi: vanjski dizajn

Marka Audi modelima Q4 e-tron i Q4 Sportback e-tron čini sljedeći korak u pogledu dizajna svojih električnih modela: oba kompaktna SUV vozila u serijsku proizvodnju dovode linije kojima su se već odlikovali izložbeni automobili Audi Q4 concept i Audi Q4 Sportback e-tron concept početkom 2019. godine. Vanjski dizajn impresionira markantnim proporcijama: kratki prednji prevjesi, veliki kotači i markantno oblikovani atletski elementi.

Audi Q4 Sportback e-tron Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi

Sve linije izvedene su uz najviši stupanj preciznosti, a izvedba površina jasna je i reducirana. Kod modela Audi Q4 Sportback e-tron posebno niska linija krova nalik onoj kod coupé modela prelazi u ekspresivno dizajniran stražnji dio vozila, na kojem je spojler smješten nisko na dvodijelnom staklu. Tipičan za Audi je progresivan dizajn marke koji je kako funkcionalan tako i aerodinamičan: Q4 e-tron postiže cw vrijednost od 0,28, a kod modela Sportback ta vrijednost iznosi svega 0,26.

Po želji se oba kompaktna električna SUV vozila mogu isporučiti s matrix LED glavnim svjetlima – tako će uvijek moći osvjetljavati cestu uz najviši stupanj osvjetljenja, a da pri tome ne zasljepljuju druge sudionike u prometu. Svjetski su novitet digitalne signature svjetala: u MMI touch sustavu rukovanja vozač može birati među četiri signature.

Na stražnjem dijelu vozila svjetlosna traka međusobno povezuje jedinice stražnjih svjetala. Kada je riječ o vanjskim bojama, na raspolaganju ih je ukupno osam, među kojima je novitet nijansa Aurora ljubičasta metalik. Uz osnovnu verziju također su dostupne linije vanjskog dizajna Advanced i S line.

  • +78
Audi Q4 e-tron Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi

Jedan za sve i svakoga: e-mobilnost za svakodnevicu i sve životne stilove

Zahvaljujući svojoj svestranosti modeli Audi Q4 e-tron i Q4 Sportback e-tron su prema Audiju 'savršeni suputnici u svim situacijama'. Uz dužinu od 4,59 metara nude paket koji putnicima u vozilu osigurava dodatnu prostranost i nadmašuje uobičajene dimenzije klase. Ponuda prostora u unutrašnjosti usporediva je s višom klasom SUV vozila, a središnji je tunel izostao. Osjećaj prostranosti ne očituje se samo na prednjim sjedalima – putnici u stražnjem dijelu vozila profitirat će od mnoštva prostora za noge zahvaljujući prednostima osnovne tehničke verzije koja je koncipirana kao potpuno električna platforma.

Kod pretinaca serija Q4 e-tron profitira od ukupno oko 25 litara prostora za odlaganje, a istaknuta su značajka držači za boce integrirani u gornjem području vrata. U njima se sigurno i ergonomski savršeno pristupačno mogu pohraniti boce zapremine do 1,0 litre.

Prtljažnik također premašuje dimenzije uobičajene za kompaktnu klasu vozila, jer je njegov kapacitet jednak kapacitetu u vozilu srednje klase. Tako kod modela Q4 e-tron kapacitet, ovisno o položaju naslona stražnjih sjedala, iznosi od 520 do 1490 litara, a kod modela Sportback od 535 do 1460 litara ispod električnog poklopca. Oba modela mogu vući prikolice mase do 1000 kilograma (kočeno, pri usponu od 12 posto), a varijante quattro svladat će čak do 1200 kilograma.

Dodatna prednost pri svakodnevnoj je upotrebi velik doseg: Q4 40 e-tron vozi s napunjenošću baterije uz doseg do 520 kilometara (WLTP ciklus). Zahvaljujući snazi punjenja od najviše 125 kW on u idealnim uvjetima za svega desetak minuta može napuniti dovoljno struje za doseg od oko 130 kilometara (WLTP ciklus). Uz aplikaciju myAudi korisnik može aktivirati punjenje kod kuće i prethodnu klimatizaciju putem svog pametnog telefona.

Nove ideje za novo vrijeme: unutrašnjost i rukovanje

Unutrašnjost modela Audi Q4 e-tron i Q4 Sportback e-tron doima se prostranom i prozračnom, a instrumentna ploča usmjerena je prema vozaču. Ona je podijeljena na zasebna područja i sadrži dva zaslona koji su istovremeno dizajnerski elementi.

Dekorativni umetak na suvozačevoj strani po želji je dostupan od novoga tehničkog materijala s udjelom recikliranih materijala, a on će biti dostupan neposredno nakon uvođenja na tržište. U zasebnom vodoravnom području za rukovanje nalazi se regulator za odabir stupnjeva prijenosa. Za sportski interijer S line dostupne su presvlake sjedala koje sadrže velik udio recikliranog poliestera. Za svako se sjedalo upotrebljava oko 26 recikliranih PET boca od po 1,5 litara.

Potpuno je novo i kolo upravljača s dodirnim površinama putem kojih vozač može upravljati digitalnim kombiniranim instrumentom. Rukovanje infotainment sustavom i navigacijom uglavnom se provodi putem središnjeg MMI touch zaslona koji će krajem godine biti dostupan i u najvećoj varijanti s veličinom od 11,6 inča. Rukovanje govornim naredbama normalnim govorom čini treću razinu rukovanja.

Modeli Audi Q4 e-tron i Q4 Sportback e-tron po želji mogu biti opremljeni dodatnom inovacijom – Augmented Reality Head-up zaslonom. On stavlja napomene određenih sustava potpora i simbole navigacije unutar vidnog polja vozača i preko elemenata u stvarnom vanjskom svijetu. One se dinamično prikazuju u jednom velikom prozoru. Ondje se prikazuju kao da virtualno lebde na udaljenosti od oko 10 ili više metara od vozača – što je fascinantan efekt.

  • +55
Audi Q4 Sportback e-tron Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi

Potpuno digitalan: Q4 e-tron je E-Mobility Device

Modeli Q4 e-tron osiguravaju potpuno digitalan doživljaj rukovanja. Ponuda infotainment sustava u električnim kompaktnim SUV vozilima koncipirana je u tri stupnja – od sustava MMI preko sustava MMI plus pa sve do sustava MMI pro. Ovisno o varijanti dostupne su različite funkcije, između ostalog Augmented Reality Head-up zaslon i Audi virtual cockpit plus.

U opcijskim varijantama na raspolaganju su online usluge Audi connect, među kojima se nalazi inteligentni sustav za planiranje rute e-tron za izračun optimalne rute duž javne infrastrukture punjenja. Kada je riječ o vrhunskom zvuku, uz marku SONOS u vozilo dolazi novi partner – njegov sound sustav objedinjuje životni stil, tehnologiju i dizajn u jednoj sasvim novoj dimenziji.

Za svakodnevne relacije unutar grada i vožnje dugim dionicama: baterija, pogon i ponuda punjenja

Portfelj pogonskih sustava obaju električnih kompaktnih modela u potpunosti ispunjava sve zahtjeve različitih skupina kupaca – onih koji voze svakodnevne relacije unutar grada te onih koji češće voze dugim dionicama. On obuhvaća dvije baterijske i tri pogonske varijante.

Kompaktna baterija za Q4 35 e-tron nudi neto energetski sadržaj od 52 kWh (55 kWh bruto), a kod velike baterije u modelima Q4 40 e-tron i Q4 50 e-tron quattro on iznosi 77 odnosno 82 kWh.

Kod modela Q4 35 e-tron i Q4 40 e-tron stražnju osovinu pogoni elektromotor čija snaga iznosi 125 kW (170 KS) odnosno 150 kW (204 KS). Vrhunski motor modela Q4 50 e-tron quattro koristi dva e-motora za električni pogon na sve kotače. Njima se osigurava najveća snaga od 220 kW (299 KS) – što je dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 6,2 sekunde i najveću brzinu od 180 km/h koja je elektronički ograničena.

Podaci o potrošnji struje i emisije CO₂

  • Audi Q4 35 e-tron: Kombinirana potrošnja struje u kWh/100 km: 18,7 – 17,0 (WLTP ciklus); 16,7 – 15,8 (NEDC ciklus); Kombinirane emisije CO₂ u g/km: 0
  • Audi Q4 Sportback 35 e-tron: Kombinirana potrošnja struje u kWh/100 km: 18,6 – 16,6 (WLTP ciklus); 16,6 – 15,6 (NEDC ciklus); Kombinirane emisije CO₂ u g/km: 0
  • Audi Q4 40 e-tron: Kombinirana potrošnja struje u kWh/100 km: 19,0 – 17,3 (WLTP ciklus); 17,3 – 16,3 (NEDC ciklus); Kombinirane emisije CO₂ u g/km: 0
  • Audi Q4 50 e-tron quattro: Kombinirana potrošnja struje u kWh/100 km: 19,9 – 17,9 (WLTP ciklus); 17,8 – 16,5 (NEDC ciklus); Kombinirane emisije CO₂ u g/km: 0
  • Audi Q4 Sportback 50 e-tron quattro: Kombinirana potrošnja struje u kWh/100 km: 20,9 – 17,6 (WLTP ciklus); 17,9 – 16,4 (NEDC ciklus); Kombinirane emisije CO₂ u g/km: 0
  • Audi e-tron GT quattro: Kombinirana potrošnja struje u kWh/100 km: 21,6 – 19,9 (WLTP ciklus); 19,6 – 18,8 (NEDC ciklus); Kombinirane emisije CO₂ u g/km: 0
  • Audi RS e-tron GT: Kombinirana potrošnja struje u kWh/100 km: 22,5 – 20,6 (WLTP ciklus); 20,2 – 19,3 (NEDC ciklus); Kombinirane emisije CO₂ u g/km: 0

Treba napomenuti da ovi podaci ovise o odabranoj opremi za pojedini model.

Zbog učinkovitosti motor na prednjoj osovini aktivirat će se samo kada je potrebna velika snaga ili snažno prianjanje na cesti. Važan čimbenik za energetski učinkovitu vožnju je i inteligentna rekuperacija, koja između ostalog obuhvaća podatke o navigaciji i topografiji. Opcijska toplinska pumpa koristi se otpadnom toplinom visokonaponskih komponenti i zraka okoline za klimatiziranje unutrašnjosti. Time prvenstveno na dugim dionicama daje dodatan doprinos povećanju učinkovitosti.

Oba nova električna SUV vozila marke Audi mogu se puniti izmjeničnom strujom (AC) i istosmjernom strujom (DC), ovisno o bateriji uz različitu snagu. Kod kompaktne baterije snaga tijekom AC punjenja iznosi do 7,4 kW te do 100 kW tijekom HPC punjenja (High Power Charging) istosmjernom strujom. Velika baterija serijski omogućuje do 11 kW uz AC punjenje i do 125 kW uz HPC punjenje.

Inteligentno umreženje: vozni postroj i sustavi potpora za vozača

Visokonaponska baterija modela Audi Q4 e-tron i Q4 Sportback e-tron nalazi se između osovina, što jamči nisko težište i uravnoteženu raspodjelu težine. Sustavi regulacije za pogon i vozni postroj usko su međusobno povezani – kompaktna električna SUV vozila voze sigurno, sportski i istovremeno komforno.

Audi će po želji za sve varijante modela Q4 e-tron isporučiti sportski vozni postroj, u okviru kojeg je karoserija 15 milimetara niža (serijski za S line). Osim toga postoji sustav Audi drive select s različitim profilima vožnje (serijski za Sportback) te progresivni upravljač koji sa sve većim kutom upravljača radi sve izravnije (serijski za quattro modele). Audi drive select na raspolaganju je i za model Sportback sa stražnjim pogonom. Vozni postroj s regulacijom amortizera – opcijski dostupan za sve varijante motora – učinit će doživljaj vožnje još svestranijim. Ponuda kotača seže od 19 do 21 cola te obuhvaća više izvedbi Aero dizajna – njihov pretežito zatvoreni dizajn naplataka pozitivno se odražava na učinkovitost.

Serijske verzije ovih kompaktnih električnih SUV vozila s proizvodne trake silaze već opremljene brojnim sustavima potpora. Među njih se ubraja prediktivna potpora za učinkovitu vožnju koja podržava prediktivni način vožnje uz optimalnu potrošnju. Opcijski su sustavi – baš poput brojnih drugih značajki opreme – podijeljeni na pakete. Među njima se ističe adaptivna potpora u vožnji koja podržava vozača u cjelokupnom rasponu brzina pri uzdužnom i poprečnom vođenju. U gradskom prometu i tijekom postupaka parkiranja kamere za snimanje okoline pružaju posebnu pomoć.

Održivost u središtu pozornosti: Q4 e-tron kupcima se isporučuje neutralan u pogledu bilance CO₂

Izbjegavanje, smanjenje i kompenziranje neizbježnih emisija: Audi proizvodi modele Q4 e-tron i Q4 Sportback e-tron neutralno u pogledu klimatske bilance. Tvornica u Zwickauu opskrbljuje se strujom dobivenom iz obnovljivih izvora energije, a dobavljači baterijskih ćelija također su obvezni tijekom proizvodnje upotrebljavati isključivo 'zelenu' struju. Emisije koje se ne mogu izbjeći tijekom proizvodnje kompenziraju se projektima za zaštitu klime koje je certificirao TÜV.

Oni su u skladu sa strogim zahtjevima zaklade Gold Standard Foundation. U okviru svih projekata vozila marka Audi u suradnji sa svojim dobavljačima sustavno se zalaže za odgovorno djelovanje. Poduzeće od 2017. godine provjerava svoje partnere samostalno razvijenim sustavom ocjena održivosti kako bi se osigurali proizvodnja uz očuvanje resursa i poštovanje društvenih standarda.